CHP ve Ak Parti 'Yeni Anayasa ve Baraj'da anlaştılar

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 29 Temmuz 2015 08:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP ve Ak Parti 'Yeni Anayasa ve Baraj'da anlaştılar

Ak Parti ile CHP arasında 63. Hükümet'in kuruluş çalışmaları ekseninde uzlaşılan yöntem doğrultusunda ilki cuma günü yapılan istikşafi müzakere heyeti görüşmelerinin ikincisi dün gerçekleştirildi.

Dün saat 13.10'da Ankara Palas'ta başlayan görüşmelere Ak Parti adına Bakan Hüseyin Çelik'in yanı sıra, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Ak Parti İstanbul Milletvekili Osman Can, Ak Parti Malatya Milletvekili Taha Özhan ile Ak Parti Ankara Milletvekili Mücahit Arslan katıldı.

CHP adına ise görüşmelerde koordinatör Halik Koç'un yanı sıra, Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Genel Başkan Başdanışmanı Rasim Bölücek katıldı. Önceki toplantıda 5'er kişi olarak düzenlenen görüşme heyetleri, dün birer artırıldı. Ak Parti'de Arslan, CHP'de ise Tezcan, heyetin yeni üyeleri oldu.

Yaklaşık 6,5 saat süren oturumun gündemini, "yeni Anayasa", "hukuk sistemi", "yargı reformu", "kuvvetler ayrılığı" ile "demokratikleşme ve özgürlükler" konusu oluşturdu.

Anayasa'da uzlaşı

Alınan bilgilere göre her iki tarafta Türkiye'nin özgürlükçü, yeni ve sivil bir anayasaya sahip olması konusunda görüş birliğine vardı. Ancak anayasanın içeriği konusunda bazı görüş ayrılıkları yaşandı.

Yine her iki taraf, yüzde 10 seçim barajının düşürülmesini de içeren kapsamlı bir seçim reformu yapılması konusunda da mutabakata vardı. Alınan bilgilere göre Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu gibi kanunların demokratikleştirilmesi konusunda mutabakat sağlandı. CHP'nin seçim barajının yüzde 3'e düşürülebileceği önerisine karşı Ak Parti barajın yüzde 5 ya da yüzde 7 olması gerektiği görüşünü bildirdi. Seçim barajı konusunda son söz genel başkanlara bırakıldı. Öte yandan Ak Parti heyeti de tartışmalara neden olan başkanlık sistemi önerilerini dünkü görüşmede masaya getirmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber