Memurlar.net ziyaretçilerinin toplu sözleşme talepleri

9 Temmuz'dan bu yana toplamaya başladığımız toplu sözleşme taleplerini, düzenleyerek yayımlıyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Temmuz 2015 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Memurlar.net ziyaretçilerinin toplu sözleşme talepleri

9 Temmuz'dan bu yana toplamaya başladığımız toplu sözleşme talepleri için bini aşkın talep tarafımıza iletildi.

KAPSAMA GİRMEYEN TALEPLER

Bu taleplerden bir kısmı daha önce ifade ettiğimiz üzere toplu sözleşme kapsamına girmeyen talepler. Örneğin yer değiştirmelere, kadro verilmesine, belediyelerdeki 5 yıllık nakil yasağına, eş durumu tayinlerine, görevde yükselme sınavı yapılmasına, kılık kıyafet yönetmeliğinin değiştirilmesine yönelik talepler, kapsama girmeyen taleplerdir.

TALEPLER GENEL OLARAK YOĞUNLAŞTIĞI KONULAR

Gelen talepleri incelediğimizde, bir çok memurun, 2014 yılında oluşan enflasyon kaybı için telafi zammı talep ettiği görülmektedir. Toplu sözleşmede yetkili olan Memur Sen'in talepleri arasında kayıplara yönelik bir telafi zammı bulunmamaktadır. Bu önemli bir eksikliktir.

Ayrıca, bugüne kadar bir çok defa söz verilmesine rağmen hayata geçirilemeyen 2005 yılından sonra işe girenlere 1 derece verilmesi konusu da çok fazla talep edilen bir konudur.

Bir diğer konu ise, gelir vergisinin maaşlar üzerindeki olumsuz etkisinin azaltılmasına yönelik taleplerdir. Bu konuda iki karar alınabilir. Öncelikle vergi dilimi tabanları artırılabilir. Diğeri ise daha Temmuz ayında bir üst vergi dilimine girmeyi sağlayan ek ders, döner sermaye ve fazla çalışmaların gelir vergisinden istisna tutulmasıdır. İstisna tutulması önemli bir gelir vergisi kaybına yol açıyorsa, bu kalemlerin gelir vergisi matrahına eklenmemesi yoluyla da, öğretmen, sağlık personeli ve sağlık çalışanları açısından sorun çözülebilir.

En önemli konu ise maaş zamlarının hangi parametre üzerinden talep edileceğidir. Memurlar.net ziyaretçileri bu konuda, işçi zamlarının esas alınmasını talep etmektedir. 30 Mayısta imzalanan toplu sözleşmelere göre işçilere 2015 yılında yüzde 6-5, 2016 yılında ise enflasyon oranında zam verilmiştir. Ayrıca işçilere yılda 500 liralık denge ödeneği verilmesi kararı alınmıştır. Memurlara uygulanacak zam konusunda buna benzer bir karar alınabilir.

GENEL MALİ HAKLARA YÖNELİK GELEN TALEPLER

9 Temmuz tarihinden bu yana ziyaretçilerimizden gelen taleplerden genel nitelikte olanları aşağıda maddeler halinde sunuyoruz.

- Memurlara 2016 ve 2017 yılında işçilere verilen oranda zam verilsin. İşçilere, 2016 yılında yüzde 6+5 ile enflasyon aşarsa enflasyon farkı, 2017 yılında enflasyon oranında zam verilmiş, yılda 500 TL denge ödeneği verilmesi kararlaştırılmış ve alt düzeydeki bazı aylıklara ayrıca zam yapılmıştır. Detaylar için tıklayınız. Bunun kabul görmemesi halinde, ikinci bir alternatif olarak, hem 2016 hem de 2017 yılı için aylık bazda enflasyon oranında zam ve yıllık bazda, büyüme oranında refah payı talep edilmeli. Ayrıca prensip olarak 2. öneri daha uygun bir öneridir.

- 2014 yılında verilmeyen enflasyon farkı için yüzde 4 oranında telafi zammı verilsin.

- Eşi çalışmayan memurlara verilen 177 liralık aile yardım miktarı, bir öğrenciye verilen kredi miktarı olan 330 liraya kadar artırılmalı. Çocuk teşvik açıklamalarına paralel olarak da çocuk yardımı en azından iki katına çıkarılmalıdır. Ayrıca çocuk 6 yaşına gelince yardımın düşülmesi değil, okul çağına geldiği için yardım miktarının artırılması gerekmektedir.

- 2005 yılı başında kamu çalışanlarına yönelik verilen 1 derece, bu tarihten sonra memur olanlara da verilmeli.

- Memur harcırahları, müfettişler gibi olmasa da günün şartlarına uygun olarak iyileştirilsin.

- Bilgisayar işletmeni veya VHKİ 1. dereceye kadar gelebilirken, memurlar kadro derecesi olarak 5'ten aşağı inememektedir. Bu nedenle de yeşil pasaport alamamaktadır. Memurların 1. dereceye gelmelerinde hukuken bir engel bulunmamaktadır. Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığındaki teknik engel kaldırılmalıdır.

- Askere giden memurdan, emeklilikte olduğu gibi peşin ödenen maaş geri istenmesin...

- Kamulaştırma projeleri, uzlaştırma ve milyonluk ihale projelerinde çalışan mühendisleri "İhale zammı" adı altında yeni bir zam verilsin.

- Eğitimi teşvik etmek amacıyla yüksek lisans yapanlara verilen 1 kademe uygulaması 1 derece olarak değiştirilsin. Doktora yapanlara ek tazminat verilsin.

- 200 ek gösterge dahil 3600 ek gösterge hariç emekli maaş bağlama oranı: %70... 3600 ek gösterge emekli maaş bağlama oranı %130'dur. 3000 ek göstergeden emekli olanla 2200 ek göstergeden emekli olan arasında maaş farkı böylelikle yoktur.3000 ek göstergenin hiçbir etkisi bulunmamaktadır. 3000 ek gösterge üzerinden emekli olanların aylık maaş bağlama oranının bu nedenle %100'e çıkarılması uygun olacaktır.

- Dini bayramlarda özellikle de kurban bayramında, hazırlıklar için 500 lira Dini bayram tazminatı verilsin.

- Anayasa Mahkemesi, emekli ikramiyesindeki 30 yıl sınırını kaldırılmıştır. Bir dava açılmasına gerek olmaksızın, kıdem aylığındaki 25 yıl sınırı kaldırılması için karar alınmalıdır.

- Dini bayramlarda sağlık çalışanlarına nöbet ücretleri yüzde 50 artırımlı uygulanmaktadır. Aynı hak dini bayramlarda, başta polis olmak üzere, nöbet tutan tüm memurlara verilmelidir.

- Öğle yemeği verilemeyen kurumlarda çalışan memurlara, öğlen yemeği verilen memura sağlanan Devlet katkısı kadar yemek yardımı yapılsın.

- İşçilikten memuriyete geçenlerin işçilikteki sürelerinin memuriyet de Kıdem Aylığı ve kazanılmış hak aylığında sayılması için karar alınsın. Hali hazırda bu uygulama teknik hizmetler ile sağlık hizmetleri sınıfındaki personel için uygulanıyor. Bunun için 657 sayılı Kanunun 36. maddesinde yer alan hakkın diğer hizmet sınıflarında yer alan memurlar için de uygulanacağını belirtmek yeterlidir.

- Öğretmenlere verilen öğretim yılına hazırlık ödeneği, ilk ve ortaöğretim çağında çocuğu bulunan tüm memurlara da verilsin. Saat başı fazla çalışma ücretinin en azından iki katına çıkarılarak, bu mağduriyetin sonlandırılması gerekmektedir.

HİZMET KOLU BAZINDAKİ TALEPLER

Yukarıda, genel mali konulara yer verilmiştir. Toplu sözleşmelerde, genel mali konuların yanı sıra ayrıca her bir hizmet kolunda yetkili sendikalarla, kurumsal düzeydeki konular üzerinden pazarlık yapılmaktadır. Bu çerçevede olmak üzere, biz gelen taleplerden, hayata geçirilmesi mümkün olanlara aşağıda yer veriyoruz.

- AFAD çalışanları daha önce özel idarede iken sosyal denge tazminatı alıyordu, ancak özel idareden ayrıldıktan sonra kalkan sosyal denge tazminatı tekrar geri verilmeli.

- Adalet Bakanlığındaki Şef'ler yüzde 110 üzerinden özel hizmet tazminatı alırken diğer kamu kurumlarındaki Şef'ler yüzde 60 oranında özel hizmet tazminat oranı üzerinden tazminat almakta. Şefler arasındaki ayrım bitirilmeli. Bu ayrım nedeniyle diğer kamu kurumlarındaki Şef'ler 400-500 lira düşük zam almaktadır. Ayrıca hiyerarşik kademede yer alan şef ile şube müdür arasında 1200 liraya yakın bir fark varken, Şef ile memur arasında 100 lira fark bulunmaktadır.

- Aynı hizmet sınıfında bulunmalarına rağmen (teknik hizmetler sınıfı), fen fakültesi lisansiyerleri (fizikçi, matematikçi, istatistikçi, kimyager, ...) ile mühendislik fakültesi lisansiyerleri ( kimya mühendisi, fizik mühendisi, ...) arasındaki maaş ayrımcılığına son verilmeli.

- Kredi Yurtlar Kurumunda nöbet tutan personelin nöbet ücretlerinde düzenleme yapılsın. Diğer kamu kurumlarında nöbet tutanlara daha yüksek ücret veriliyor. -Ayrıca, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne bağlı yurtlarda çalışanların nöbetleri sırasında servis ve yemek ücreti verilmektedir.

- Danıştay'ın 2011/3215 Esas No'lu kararı gereğince 4/C'lilere ek ödeme verilsin.

- Teknik kökenli olmayan şube müdürlerinin, amiri oldukları mühendislerden daha az maaş almasının önlenmesi için, sadece bu duruma özel bir karar alınsın.

- Emekli olan MİT, Emniyet, Subay ve Astsubaylara ödenen sabit 100 TL 2006 yılında çıkartılmış olup uzun yıllardır miktarı değişmemiştir. bunun yerine 2006 yılındaki alım gücüne bağlı yeniden düzenlemesi ve yıllık memur maaş katsayısı oranında artırılması gerekmektedir.

- Sosyal devletin gereği olduğu için emekli personele çalışırken aldığı sosyal yardımların kanuni süresi sonuna kadar ödemesine devam edilmesi gerekmektedir. Doğum için bu yönde bir düzenleme yapılmıştır. (Eş, çocuk, ölüm yardımı gibi,)

- Belediye mezarlıklarında nöbet tutan personele ne yemek ne servis yardımı yapılmamaktadır. Nöbete çağrılan personele yemek ve servis yardımı yapılmalı.

- MEB sınavlarında görev alan öğretmenlere, ÖSYM sınavlarında görev alanlara verilen ücret kadar ödeme yapılmalı

- Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik uygulaması tekrar hayata geçirilmeli, yüksek lisans yapanlara uzmanlık, doktora yapanlara da başöğretmenlik hakkının nasıl verileceği konusunda karar alınmalıdır. Hali hazırdaki uygulamada, doktora yapanlar görevde yükselme bağlamında, herhangi bir sınava tabi tutulmadan unvan değişikliği yapabilmekte uzman ve aynı düzeydeki kadrolara atanabilmektedir. Ağır bir eğitimden sonra kazanılan doktoralı öğretmenler için de şu aşamada uzman öğretmenlik hakkı direkt olarak verilebilir.

- KİT'lerdeki maaş sisteminden dolayı, amir durumunda olan şube müdürü Kasım veya Aralık gibi üst vergi dilimine girerken, en alt gelir grubunda yer alan diğer sözleşmeli personel, ücret sisteminin yapısından dolayı 4 veya 5. aydan itibaren üst vergi dilimine girmektedir. KİT ve sözleşmeli personel özelinde, gelir vergisi uygulaması için ayrı bir düzenleme yapılmalıdır.

- TEİAŞ'ta çalışan mühendisler için yüksek gerilim hattı projerinde çalışanlara yönelik olarak "Yüksek gerilim hattı tazminatı" adı altında yeni bir ödeme verilmelidir.

- Sosyal Güvenlik Kanununa göre en riskli grupta yer alan İtfaiyecilere yangın tazminatı adı altında bir ödeme teşviği verilmelidir.

- Üniversitelerdeki daire başkanları, diğer kurumlardaki emsalleri gibi makam tazminatı alabilmelidir.

- VHKİ ile şef arasındaki ücret farkı eski haline yakınlaştırılmalı. 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'den önce VHKİ ile maaş farkı 500 tl civarında idi, Şube Müdürü ile maaş farkı 300 TL idi fakat eşit işe eşit ücret kapsamında şu an VHKİ ile fark 50 TL şube müdürü ile fark 1000 TL

- Öğretmenlerin nöbet ücreti için düzenleme yapılmalıdır.

- Yüksek Yargı kapsamında bulunan Anayasa Mahkemesi Personeline verilen Yüksek Yargı Tazminatının diğer yüksek mahkemelerde çalışan memurlara da verilmeli.

- MEB'in yaptığı belirlemeye göre 5 ve 6. hizmet alanında yer alan okullarda çalışan öğretmenlere, 1 yıl içinde nakil istenerek gitme yönündeki taleplerin önlenmesi için, pozitif ayrımcılık zammı verilsin. Uygulamanın benzeri zorunlu hizmetle personel çalıştıran diğer kurumlarda da uygulansın. Hali hazırdaki bu uygulama akademik personele, "Geliştirme Ödeneği" adı altında ödenmektedir.

- İlçe Tarım Müdürlüğünde çalışan bir Veteriner Hekim tarlaya gittiğinde arazi tazminatı almakta ancak hayvan ahırına gittiğinde herhangi bir tazminat alamamaktadır. Zam tazminat kararnamesinde düzenleme yapılmalı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber