Koalisyon görüşmelerinde sıra liderlerde

AK Parti ile CHP'li heyetler arasında yapılan görüşmeler Pazartesi tamamlanacak. Kalkınma Bakanı Yılmaz, liderlerin gelecek hafta görüşme için randevulaşabileceğini açıkladı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 30 Temmuz 2015 07:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Koalisyon görüşmelerinde sıra liderlerde

Nevin Bilgin

Koalisyon hükümeti kurma noktasında AK Parti ve CHP'li heyetler arası ön görüşmelerin üçüncüsü bugün gerçekleştirilecek. Görüşmeler pazartesi günü bitirilecek. Haftaya ise liderler bir araya gelecek. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, görüşmelerle ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu. Görüşmelerin anayasa, demokrasi, temel hak ve özgürlükler boyutuyla devam ettiğini belirten Yılmaz, "Çözüm Süreci'ni konuşmadık. Zaten görüşmelerde çok detaya girilmiyor. Genel çerçeveler netleştiriliyor ve bu çerçevede konuşma yapılıyor" dedi. Oyalama yapıldığı iddialarına da cevap veren Yılmaz, "Katiyen oyalama görüşmeleri değil, sağlıklı bir şey konuşacaksanız emek harcamanız lazım. Yüzeysel tartışmalarla olmaz. Önemli bir parti ve temel politikalardan bahsediyoruz. Görüşmeler gerektiği şekilde yürütülüyor" diye konuştu.

'Seçim de bir ihtimal'

Kalkınma Bakanı Yılmaz, ön görüşmelerin pazartesi günü bitirileceğini sonra liderlerin randevulaşacağını, bunun önümüzdeki hafta olabileceğini söyledi. Erken seçimin bütçeye etkisine ilişkin soru üzerine Yılmaz, "Erken seçim hazırlıkların bütçe normal şekilde hazırlanıyor. Ona göre gerekli tedbirler alınır. Geçici bütçe olur kasımda seçim olursa. şu anda onu tartışacak durumda değiliz. Bir ihtimal olarak söz edilebilir" ifadelerini kullandı.

Birçok konuda uzlaşıldı

AK Parti ve CHP'li heyetler, özgürlükçü, katılımcı, çoğulcu, demokratik bir anayasa değişikliğine prensipte yeşil ışık yaktı. Geçen yasama döneminde uzlaşılan maddelerin yeni anayasa için güçlü bir zemin olabileceği noktasında fikir birliğine varıldı. Siyasi Ahlak Yasası çıkarılması, siyasetin finansmanının şeffaflaştırılması ve seçim harcamalarının denetimi konusunda ortak çalışma yapılması kararlaştırıldı.12 Eylül rejiminden kalma antidemokratik kanunların belirlenmesi ve değiştirilmesi noktasında fikir birliğine varıldı, çalışma yapılması kararı alındı. Siyasi Partiler Yasası'nda değişiklik için de prensipte el sıkışıldı ancak konu başlıkları daha sonra belirlenecek. Öte yandan, Adalet Bakanlığına bağlı adli kolluk kurulması, Adli Tıp Kurumu'nun siyasi baskıdan uzak bir biçimde özerk çalışmasının sağlanması, yargının hızlanması için ihtisas mahkemelerinin artırılması, yargı bağımsızlığını sağlayacak düzenlemelerin yapılması ve HSYK'ya ilişkin ön çalışma yapılmasında mutabık kalındı. İç Güvenlik Paketi'ndeki başta "makul şüpheli" olmak üzere bazı uygulamaların kaldırılması önerisinde de uzlaşma sağlandı.

Seçim barajı oranı...

Heyetler, seçim barajının indirilmesi konusunda fikir birliği olmasına rağmen oran konusunda uzlaşmaya varılamadı. CHP'nin parlamenter sistemin güçlendirilmesi için Cumhurbaşkanı'nın bazı atama yetkilerinin sınırlandırılması ve örtülü ödeneği kullanma yetkisinin sonlandırılması önerisi kabul edilmedi. Milletvekili dokunulmazlığı ve kamu personelinin dokunulmazlıklarının sınırlandırılması, Sulh Ceza Hakimliklerinin kaldırılması, gizli tanık uygulamasına son verilmesi, Adalet Bakanı ve bakanlık müsteşarının HSYK'dan çıkarılması, konusunda da uzlaşmaya varılamadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber