KPSS'ye giren adaylar yargıya gidiyor

ÖSYM'nin 2015 KPSS'de 12 soruyu iptal etmesi sonrası adaylar puanlarının yanlış hesaplandığını iddia etti. Sınav kağıtlarında aday bilgileri dahil birçok maddi hata tespit edenler yargıya gitmeye hazırlanıyor...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Temmuz 2015 10:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
KPSS'ye giren adaylar yargıya gidiyor

Mine Özdemir

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) önceki gün açıkladığı 2015 Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı ve 2015 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi sonuçlarına adaylardan itirazlar geliyor. 12 soruyu iptal eden, 3 sorunun da cevap şıkkının yerleri değiştiren ÖSYM, Coğrafya Öğretmenliği ile Sosyal Bilgiler Öğretmenliği testlerinde yer alan bazı sorulara iptal davası açılması nedeniyle bu alanlarla ilgili değerlendirmeyi idari yargı kararından sonra açıklama kararı aldı. Ancak açıklanan diğer testlerin sonuçlarında birçok aday, hesaplama hatası yapıldığını iddia ediyor. Sonuçlarda yapılan yanlışlarla ilgili ÖSYM'den bilgi alamadıklarını öne süren adaylar, konuyla ilgili mahkemeye başvuracaklarını söylüyor. Adaylardan gelen şikayetler özetle şöyle:

'ÖSYM'ye ulaşamıyoruz'

"2015-KPSS'ye girdim. Öğretmenlik mezunu olmama ve başvuruda öğretmenlik diye işaretlememe rağmen 4 puan türünden hesaplama görünmesi gerekirken tüm puan türlerinde hesaplamalar yapılmış. Ve sınav sonuç belgemde öğretmenlik mezuniyeti değil sadece lisans mezunu diye yazmakta. Ayrıca herkeste olduğu gibi eğitim bilimlerinde 11 yanlış fazla görünüyor. ÖSYM'yi aramaya kalktığımızda ise telefonlar ne yazık ki düşmüyor.

'Netlerim yok sayılmış'

Fizik Öğretmenliği ataması için bu yıl KPSS'ye girdim. Sistem KPSS puanımı hesaplamamış ve gerekçe olarak da Madde 3.11'i göstermiş. Bu madde diyor ki: "Bir testte, doğru ya da yanlış hiçbir cevabı bulunmayan adaylar bu test için yapılacak hesaplamalara alınmayacaklar ve bu adaylara bu test için standart puan hesaplanmayacaktır."

Benim sadece Genel Kültür test alanım boş. Diğerlerinin hepsi dolu ve doğru-yanlış tespitlerimi sistem yapmış. Ama sırf genel kültür alanından 1 adet bile doğru ya da yanlış soru çözmediğim için diğer yaptıklarım için sistem puan hesaplaması yapmıyor. Yani diğer alanlarda çıkardığım tüm netleri yok sayıyor. Halbuki bu netlerle alacağım puan, kendi alanımda atama sınırında ya da atama sınırının üzerinde bir puan. Ama maalesef Madde 3.11'den ötürü puanım hesaplanmıyor. Dava açmayı düşünüyorum.

'Sonuçlar tutarsız'

KPSS Eğitim Bilimleri Testi'nin sonuçlarında daha önce yayınlanan temel kitapçıktaki doğru yanıtlara göre hesapladığımız netlerin altında sonuçlar aldık. Ben ve çevremdeki pek çok arkadaşım bu konuda mağduruz. ÖSYM'nin bu konuda inceleme yapmasını ve sonuçları yeniden hesaplamasını talep ediyorum.

Doğru cevaplarımız yerine netlerimiz doğru cevap olarak yazılmış. Normalde beklenen doğru cevaplarla ÖSYM'nin açıkladığı doğru cevaplar tamamen tutarsız. Nereye başvurmalıyız? Neler yapabiliriz? Bu konuyla ilgili bilgi sahibi de değiliz. Ortada çok büyük yanlışlık bulunmakta. Bir yılda çalıştığımız çabaladığımız emeklerimizin karşılığı bu olmamalı.

'Yanlışlarda yanlış var'

Ege Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü'nden bu yıl mezun oldum. 2015 KPSS Rehber Öğretmenliği Alan Testi'nde 2 soru iptal oldu ve ben bu iki soruyu yanlış yapmıştım.

İptal edilen iki sorunun doğru kabul edilmesi gerektiği halde benim cevaplarım da yanlış olarak görünmekte ve puanım bu şekilde hesaplanmış. Bu soruları yanlış yapan arkadaşlarımın sorular iptal edildiği için doğru kabul edildi ve yanlış sayısı 2 azaldı, doğru sayısı 2 arttı. Bu duruma itiraz etmek istiyorum. ÖSYM'den iki şekilde itiraz edebileceğimi öğrendim.

Birincisi dilekçe ile optiğimin yeniden okunması, ikincisi ise adayın gözetmen eşliğinde kendisinin de incelemesi. Fakat ikinci yola başvurabilmem için öncelikle dilekçe ile bu isteğimi belirtmem gerektiği sonradan randevu verileceği belirtildi. Birinci yola göre daha uzun bir süre alacağa benziyor fakat birinci yolda da gerçekten optiğimin incelenip incelenmeyeceği konusunda da tereddütlüyüm.

'Herkes hakkını alsın istiyorum'

Sınav sonucunun yanlış hesaplandığını iddia eden başka bir aday ise şunları söyledi:

"4-12 Temmuz'da 3 KPSS testine girdim. Daha sonra ÖSYM sitesinde yayınlanan soruları sıcağı sıcağına ve hiçbir soruyu unutmadan kontrol ettim. Bütün netlerimi yazdım. Boşlarımı zaten sınav bitmeden saymıştım. Onları da yazdım. Gelecek puan beni tatmin etmiyordu, ne geleceğini biliyordum aşağı yukarı... Fakat dün açıklanan netlerle, çok emin olarak yazdığım netler arasında dağlar kadar fark olduğunu gördüm. Nasıl olur bu farklılık? diye düşünürken Facebook ve Instagram'da binlerce kişiyle aynı derde sahip olduğumu anladım. Örneğin; sonuç sayfamda Genel Kültür'den 20 doğru görünüyor, zira benim 20.25 netim var. Boş sayılarım da azalmış, onlarda yanlış olarak hesaplanmış diye düşünüyorum. Yanlışları çıkarınca 11 netim kalmış. Genel Yetenek, Eğitim Bilimleri ve Alan Bilgisi'nde de aynı şekilde netlerim çok az hesaplanmış. Bu çok ciddi ve vahim bir durum. Bu yıl çok fazla umudum yoktu atanmaya dair ama hakkımı neden aramayayım? Gelecek yıl tekrar çalışacağım fakat bu şekilde "sıfır güvenle" içimde nasıl çalışma isteği olabilir ki? İstediğim sadece herkes hakkını alsın, emek veren atansın. Binlerce kişi bu haksızlığın önüne geçilmesini bekliyoruz. Her ne yanlışlık yapıldıysa düzeltilsin."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber