ÖSYM'den coğrafya-sosyal bilgiler testleriyle ilgili açıklama

Daha önce memurlar.net olarak dikkatini çektiğimiz maddeden dolayı bu yıl öğretmen atama takvimi gecikebilir. Bu vurgu, ÖSYM açıklamasında da yer aldı.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 30 Temmuz 2015 17:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
ÖSYM'den coğrafya-sosyal bilgiler testleriyle ilgili açıklama

Daha önce memurlar.net olarak dikkatini çektiğimiz maddeden dolayı bu yıl öğretmen atama takvimi gecikebilir. Bu vurgu, ÖSYM açıklamasında da yer aldı.

Bilindiği üzere, İdari Yargılama Usulü Kanununda yapılan düzenleme gereğince, merkezi sınavlar için hızlandırılmış yargılama getirilmiştir. Yine ÖSYM'nin açıklaması gereğince iki alanda, dava açıldığı için sonuçlar açıklanmamıştır. Coğrafya Öğretmenliği ile Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Testlerinin sonuçları mahkeme sonucunda açıklanacaktır. Hızlandırılmış yargılama maddesine göre, bu süreç 40 günü bulabilir. Bu nedenle öğretmen alımlarıyla ilgili süreç, eğer bilirkişide bir gecikme yaşanmaz ise Eylül ayının yarısını bulacaktır.

İŞTE, SATIR ARALARINDA, ALIMLARIN GECİKEBİLECEĞİNİN BELİRTİLDİĞİ ÖSYM AÇIKLAMASI

ÖSYM Başkanlığı:

- "Yargı mercilerince oluşabilecek olası bir gecikmeye karşı proaktif önlem açısından, atama takvimi konusunda MEB ile koordinasyonumuz ve görüşmelerimiz devam etmektedir"

- "Öğretmen adaylarının bu konuda müsterih olmasını, yargı kaynaklı bir gecikme olasılığında dahi herhangi bir hak kaybının oluşmaması yönünde gereğinin yapılacağının bilinmesini isteriz"

ANKARA (AA) - ÖSYM Başkanlığından yapılan açıklamada, 2015 Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS), coğrafya-sosyal bilgiler testleriyle ilgili açılan davada, yargı mercilerince oluşabilecek muhtemel bir gecikmeye karşı proaktif önlem açısından, atama takvimi konusunda MEB ile koordinasyon ve görüşmelerin devam ettiği bildirildi.

ÖSYM Başkanlığından yapılan açıklamada, 4-5 Temmuz 2015 tarihlerinde yapılan 2015-KPSS A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı 13 test, 500 sorudan ve 12 Temmuz 2015 tarihinde yapılan 2015 Öğretmenlik Alan Bilgisi Testinin (ÖABT) ise 16 alanda 800 sorudan olmak üzere toplam bin 300 sorudan oluştuğu bildirildi.

Bu sorulardan ÖABT'de sadece 11 iptal ve 2 seçenek değişikliği, KPSS-A Grubu Öğretmenlik'te ise 1 iptal 1 seçenek değişikliği yapıldığı bildirilen açıklamada, soru hazırlama süreci hakkında şu bilgiler verildi:

"Sınav, yeni bir sınav ise akademisyenlerden oluşan bir kurulun testin içeriğini belirlemesiyle başlar. Belirlenen içerik doğrultusunda soru yazımına ve yazılan bu soruların denetlenmesine geçilir. Her soru en az 3 farklı akademisyen tarafından denetlenir (Ancak güvenlik sebebiyle bu soruların ön denemesi adaylar veya bir başka grup üzerinde denenmesi) yapılamamaktadır. Denetimi geçen sorular soru havuzuna aktarılır. Sınavda çıkacak sorular matbaa aşamasında seçilmekte olup matbaaya gönderilen soru bankası, ilgili sınavda çıkacak soru sayısının yaklaşık 10 katı kadar soru içerecek şekilde hazırlanmaktadır."

- Adayların, soru itiraz dilekçelerine itirazları

Açıklamada, adayların soru itirazları ve şikayetlerinin, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamına girmediği belirtildi. Adayların bilgi edinme ya da BİMER başvurusu yerine, kılavuzda belirtilen esaslar doğrultusunda merkeze dilekçe göndermeleri gerektiği ifade edilen açıklamada, 3071 sayılı Dilekçe Hakkı Kanunu uyarınca gönderilen dilekçelerin cevaplanması süresinin 30 gün olduğu, bu süre beklenmeden, adayların dilekçelerine mümkün olan en kısa sürede cevap verildiği kaydedildi.

Açıklamada, bir soru iptal edildiğinde, soruyu tüm adayların doğru cevapladığının kabul edildiği kaydedildi.

ÖSYM'nin açıklamasında, coğrafya-sosyal bilgiler testleriyle ilgili açılan dava süreciyle ilgili de "İvedi yargılama" usulüne göre neticelenecek dava sonucuna göre, herhangi bir mağduriyet veya takvimsel gecikme yaşanmaması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, "Ancak yargı mercilerince oluşabilecek olası bir gecikmeye karşı proaktif önlem açısından, atama takvimi konusunda MEB ile koordinasyonumuz ve görüşmelerimiz devam etmektedir. Öğretmen adaylarının bu konuda müsterih olmasını, yargı kaynaklı bir gecikme olasılığında dahi herhangi bir hak kaybının oluşmaması yönünde gereğinin yapılacağının bilinmesini isteriz" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber