Demirtaş: Eller tetikten çekilmeli

Haber Giriş : 31 Temmuz 2015 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Demirtaş: Eller tetikten çekilmeli

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun olmayacağını bilmesine rağmen PKK'ya "Silahları bırakın teslim olun" şeklinde çağrı yaptığını söyledi

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, içinde bulunulan çatışmalı dönemin çözüm sürecinin bittiği şeklinde yorumlanmaması gerektiğini belirterek bir an önce çatışmasızlığın sağlanmasını isterken, PKK'nın da bu çağrılara olumlu yanıt verecek

değerlendirmeleri yapması gerektiğini söyledi. Reuters'ın sorularını yanıtlayan Demirtaş, "Çözüm süreci zaman zaman duraksamalar, gerilemeler ve gerilimlerle tıkanabilir ama biz şu anda içinde bulunulan vahim durumun sürecin bittiği gibi yorumlanmaması gerektiği kanaatindeyiz. Bir an önce çatışmasızlık hali sağlanmalı ve yeniden müzakerelere dönebilmenin güven koşulları yaratılmalı" dedi.

Demirtaş, bundaki tek sorumluluğun AKP'de olmadığını çünkü AKP'nin artık tek başına iktidarda bulunmadığını belirterek, şunları kaydetti:

"İlk yapılması gereken iki tarafın da ellerini tetiklerden çekmesi. Parlamento bir bütün olarak sorumluluk almalı ve PKK bütün bu olup bitenlerle ilgili karşılıklı yapılan eylemsizlik çağrılarına olumlu yanıt verecek iyi bir değerlendirmeyi mutlaka yapmalı."

Demirtaş, son günlerde sürekli çatışmasızlık çağrısı yaptığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Her gün neredeyse her konuşmamda çağrı yapıyorum; 'karşılıklı olarak silahlar derhal susturulsun' diyorum. Ülkenin Başbakanı bunu söyleyebilir mi? Başbakan 'silahları bırakın ve ülkeyi terk edin, teslim olun' çağrısı yapıyor. Yani gerçekleşmesi imkansız bir çağrıyı bilerek yapıyor. Bunun gerçekleşme şansı yok. Bunun hayata geçmesinin ne kadar imkansız olduğunu kendisi benden daha iyi biliyor. Samimi ise bizim gibi o da 'biz her türlü operasyonu durdurmaya hazırız, PKK da silahlarını sustursun, karşılıklı çatışmasızlığa hazırız' desin. Bakın o zaman işler nasıl kolaylaşacak."

Hükümet ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın HDP'ye yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine Demirtaş, şöyle konuştu: "Tek suçumuz yüzde 13 oy alarak barajı geçmek. Sanki barajı aşmamız ve AKP'nin hükümetten düşmesi bir savaş gerekçesi olarak önümüze konuluyor oysa biz tam da demokratik bir hamle yaptık. AKP iktidarı kaybetmenin intikamını ülkeyi yeniden çatışmalı döneme sürükleyerek almaya çalışıyor."

Demirtaş, Erdoğan'ın ülkeyi yeniden bir seçime götürmeye hazırlandığını ve kesinlikle koalisyon taraftarı olmadığını savundu.

'Barajı yine geçeriz'

HDP'ye yönelik saldırıların devam etmesi durumunda erken seçimde halkın HDP'nin etrafında kenetleneceğini belirten Demirtaş, "Tabii bu kez 7 Haziran kadar kolay olmayacak, zor olacak. Ama biz zoru başaran partiyiz. Baraj altında kalmayacağımızı düşünüyorum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber