X-ray'siz AVM talebi terör eylemlerine takıldı

Markaların "AVM'lerde X-ray yerine görünmeyen güvenlik önlemleri olsun" talebi terör eylemlerine takıldı. BMD Üyesi Hilal Suerdem "6 ay önce güvenliğin kaldırılmasını konuşuyorduk. Şimdi bu süreyi uzatacağız" dedi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 31 Temmuz 2015 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
X-ray'siz AVM talebi terör eylemlerine takıldı

Menekşe ATASELİM

Türkiye'de son haftalarda gerçekleşen terör eylemleri güvenlik önlemlerinin artırılmasına neden olurken bu anlamda özellikle alışveriş merkezleri (AVM) ve metro istasyonları ön plana çıkarılmıştı. Dün gazetecilerle bir araya gelen Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) yöneticileri ise tüketicinin söz konusu tablodan olumsuz etkilenmediğini belirtti.

BMD Başkanı Sami Kariyo, gündelik hayatın korunması konusunda cesur davranılmasıyla sorunların aşılabileceğini ifade ederek "Söz konusu tehditlerin, uyarıların doğru olduğuna inanmıyorum. Elbette bu güvenlik önlemi alınmaması anlamına gelmiyor. Halk da sağduyu gösteriyor. Cirolarda ve mağazaların ziyaretçi sayılarında ciddi bir gerileme yok. Hatta geçen yılın aynı dönemine kıyasla artışlar var" dedi. BMD'nin de iş dünyasındaki pek çok sivil toplum kuruluşu gibi bir an önce hükümetin kurulmasını beklediğini kaydeden Kariyo, perakende sektöründe dolardaki artış ve maliyet dengesinin olası erken seçimden çok daha fazla etkili olduğuna dikkat çekti.

GÜVEN AZALINCA İNDİRİM UZADI

Son aylarda düşüşe geçen Tüketici Güven Endeksi'nin de mesaj verdiğini belirten Kariyo, "Düşüşün en büyük sebebi kur. Harika bir ortam yok fakat düzeltme şansımız var. Uzun süredir devam eden yüzde 70'e varan indirimler de tüketici güvenini dengelemenin bir yolu. Tüketim devam etsin yeter, o zaman tüm çarklar döner" diye konuştu. BMD Yönetim Kurulu Üyesi Hilal Suerdem de tüketicinin gündemden etkilenip alışverişe sert bir ara vermediğini ifade ederek "6 ay öncesine kadar AVM'lerde güvenliğin kaldırılmasını talep ediyorduk. X-ray cihazları yerine görünmeyen güvenlik önlemleri alınmasından bahsediyoruk. Şimdi bu süreyi uzatacağız. Değişen başka bir şey yok" dedi.

SURİYELİLERE GİYİM YARDIMI BAŞLATTILAR

2010'dan bu yana Türkiye'nin Markaları Türkiye'nin Çocuklarını Giydiriyor sosyal sorumluluk projesi kapsamında 1 milyon 100 binden fazla ihtiyaç sahibine giysi yardımı sağladıklarını belirten Hilal Suerdem, bu yıl Suriyeli çocukları da kapsama aldıklarını kaydetti.

10 BİNDEN FAZLA KİŞİYE ULAŞILDI

2014 yılında 32 markanın katılımıyla 100 bin çocuğa ismine özel paketlerde, kendi bedeninde giysi temin edildiğini anlatan Suerdem, şöyle devam etti: "Valiliklerden aldığımız listeye göre hareket ediyoruz. 2015 hedefimiz 160 bin çocuğa yardım etmek. Geçen yıl kalan ürünlerden 10 binden fazla Suriyeliye de yardım sağladık. Hedefimiz bunu devam ettirmek ancak kendi ülkemizin çocukları önde geliyor."

"İRAN'DAN PETROL ÜRÜNÜ ALIP, TÜKETİM MADDESİ SATALIM"

BMD gündemindeki en önemli maddelerden birinin İran pazarı olduğunu kaydeden Sami Kariyo, ülkeye uygulanan ambargonun kaldırılmasıyla Türk markalar için kapı açıldığını hatırlattı. İran için "Taklit sorunu çok büyük. Dikensiz gül bahçesi değil ancak önemli fırsat" diyen Kariyo, şunları söyledi: "80'lerde Sovyetler Birliği ile yapılan anlaşma gibi petrol ürünleri alıp tüketim maddesi satarsak ticareti uçururuz. Bu denenmiş bir model. 1-4 Eylül'de 32 markanın temsilcisi İran'a gidecek. 3 yılda 500 mağaza açıp 1000 satış noktasına ulaşmayı hedefliyoruz. "

KİRA 1.5 KAT PAHALI

BMD Yönetim Kurulu Üyesi Murat Zaim de şöyle konuştu: "Derimod olarak İran'da 3 mağazamız var. Ülkede AVM yok denecek kadar az. Cadde mağazaları da Bağdat Caddesi'nden 1.5 kat pahalı. 200 metrekare 60-70 bin dolara kiralanıyor. Ürünler de Türkiye'ye göre yüzde 40-50 pahalı satılıyor. Hedefimiz her yıl 5 mağaza açmak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber