'Üniversiteli keçiler' embriyo transferiyle çoğalacak

Çukurova Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde yetiştirilen et tipi Boer keçilerine Kanada'dan getirilecek aynı ırkın saf embriyoları transfer edilecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2015 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Üniversiteli keçiler' embriyo transferiyle çoğalacak

VOLKAN KAŞİK

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Araştırma ve Uygulama Çiftliği'nde yetiştirilen ve "dünyanın en iyi etçi ırklarından biri" sayılan Boer keçileri, Kanada'dan getirilecek aynı cinsin saf embriyoları ile çoğaltılacak.

ÇÜ Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi ve Araştırma ve Uygulama Çiftliği Keçi ve Koyun İşletmesi sorumlusu Prof. Dr. Nazan Koluman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftlikte 500 keçi ve 200 koyun bulunduğunu söyledi.

Üniversite çiftliğinde süt tipi Saanen, Alpin ve et tipi Boer keçilerin yetiştirildiğini anlatan Koluman, çeşitli bilimsel çalışmaların yanı sıra yetiştirilen keçilerin damızlık olarak üreticilere satıldığını ifade etti.

Koluman, dünyanın en iyi etçi ırklarından birisi sayılan Boer keçilerinin Türkiye'de ilk kez ÇÜ tarafından geliştirildiğini ve kayıt sisteminde tescil edildiğini belirterek, bu türün kendileri için göz bebeği olduğunu kaydetti.

Üniversitenin çiftliğinde şu an 30 baş Boer ırkı keçi bulunduğunu aktaran Koluman, şöyle konuştu:

"Bu yıl maalesef Boer keçilerimizden doğan oğlakların tamamı erkek oldu. Dişi sayımız sabit kaldı ancak Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Kibar'ın desteğiyle bir araştırma projesi geliştirdik. Bu proje ile Türkiye genelinde talep gören ve üniversitemizin önderlik ettiği et tipi keçi geliştirme çalışmalarını makro projelerle destekleyerek embriyo transferi yapacağız. Kanada'dan embriyo transferiyle Çukurova'da Güney Afrika kökenli Boer keçisini ıslah edip, yöre yetiştiricisinin et tipi keçi damızlık talebini karşılayacağız. Gelecek yıl ise çiftlikteki sayıyı 100'ün üzerine çıkaracağız. Çalışmalarımız başarılı olursa 50-60 saf damızlık keçimiz olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber