Cerablus sınırında yoğun önlem

GAZİANTEP'in Karkamış İlçesi'nin karşısındaki IŞİD denetimindeki Suriye'nin Cerablus ilçesi sınırında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. İki noktanın özel güvenlik bölgesi ilan edildiği Karkamış'ta askerlerin kule ve kulübelerden sürekli olarak izlediği Suriye'nin Cerablus ilçesinde ise sessizliğin hakim olduğu görüldü.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 31 Temmuz 2015 14:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cerablus sınırında yoğun önlem

Karkamış'ın karşısında bulunan Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus ilçesi, 2012 yılında çatışmaların ardından rejim güçlerinden Özgür Suriye Ordusu'nun eline geçti. Ancak, geçen yılın ilk günlerinde IŞİD militanlarının saldırısının ardından Cerablus, birkaç gün süren çatışmalardan sonra el değiştirdi. Cerablus'un IŞİD'in eline geçmesinin ardından Türkiye güvenlik gerekçesiyle Karkamış Sınır Kapısı'nı geçişlere kapattı.

Bir yılı aşkın süre sessizliğin hakim olduğu Cerablus'ta IŞİD militanları, geçen Haziran ayında Telabyad'ın PYD güçlerinin kontrolüne geçmesinin ardından Türkiye sınırına yakın noktalarda mayın döşerken ve iş makineleriyle hendek kazarken görüntülendi. IŞİD militanlarının halen devam ettirdiği hendek kazma uygulaması ile amacın hem Cerablus'a yönelik bir saldırıya karşı hazırlık yapmak, mayın döşeme uygulaması ile de olası kaçışları engellemeyi hedeflediği öne sürüldü.

İŞ MAKİNESİ MAYININ ÜZERİNDEN GEÇTİ

Son günlerde Türkiye'nin IŞİD'ı savaş uçakları ve obüslerle hedef almasının ardından Cerablus'ta genel anlamda sessizliğin hakim olduğu, mayın döşeme ve hendek kazma uygulamasının ise sürdüğü görüldü. Sabah saatlerinde de IŞİD militanları Cerablus'un kuzeyinde iş makineleriyle hendek kazmak için bölgeye gitti. Ancak, hendek kazılmak istenen Türkiye sınırına birkaç yüz metre uzaklıktaki bölgeye ilerleyen iş makinesi, alana daha önce IŞİD militanlarınca döşendiği belirtilen mayının üzerinden geçti. İş makinesinin üzerinden geçtiği mayının infilak etmesiyle meydana gelen patlama korkuya yol açtı.

Sınır hattında kısa süreli tedirginliğe yol açan patlamanın ardından iş makinesi kullanılamaz hale geldi. İş makinesini bölgede bırakan IŞİD militanları ise daha sonra farklı bir araçla Cerablus merkezine gitti.

SURİYE TARAFI SÜREKLİ İZLENİYOR

Günlerden gözlerin çevrili olduğu Karkamış'ta güvenlik güçleri de teyakkuz durumunda. Sınırın kritik noktalarında obüsler konuşlandırılırken, zırhlı araçlar da sınır hattında ve özel güvenlik bölgesi ilan edilen 2 nokta arasında sürekli olarak devriye görevi yapıyor. Öte yandan sınır hattındaki tüm nöbet kulesi ve kulübelerinde askerlerin eli tetikte görev yaptığı görüldü. Sınır hattındaki nöbetçi kulübelerinde bir veya daha fazla sayıda görev yapan askerler sürekli olarak Suriye tarafını izliyor ve gelişmeleri anlık olarak üstlerine bildiriyor. Sınır hattındaki Hudut Karakollarında ise askerlerin gözetleme kulesinden dürbünler ve kameralar aracılığı ile Cerablus ve Suriye'nin iç kesimlerini sürekli olarak gözetliyor.

CERABLUS GECE ÇATIŞMA, GÜNDÜZ SESSİZLİK

Karkamış'ın karşısındaki Cerablus'a geceleri 2 kilometre doğusundaki YPG denetimindeki bölgelerden ağır silahlarla ateş açılıyor. IŞİD militanlarının da ateşle karşılık vermesiyle çıkan çatışma sınır hattında tedirginliğe yol açıyor. Bazı geceler çatışmaların yaşandığı Cerablus'ta gündüz ise sessizlik hakim oluyor. Gün boyu birkaç el silah sesi duyulan Cerablus'ta, zaman zaman IŞİD militanları veya siviller ise yüksek binaların çatısında dolaşırken görülüyor.

Bu arada Karkamış'ta belediye hoparlörlerinden yapılan anonslar ile vatandaşlar 8 Ağustos'a kadar özel güvenlik alanı ilan edilen bölgelere girmemeleri için uyarılıyor.

Hasan KIRMIZITAŞ/ KARKAMIŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber