AVM'lerde 3 saatlik ücretsiz otopark yasal hak

TÜKODER Genel Başkanı Atahan: - "AVM'lerde otopark hizmetinin sunulması ticari bir durum değil, tüketicilere verilen sosyal bir hizmet ve yasal bir haktır"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2015 15:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
AVM'lerde 3 saatlik ücretsiz otopark yasal hak

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Haşmet Atahan, alışveriş merkezlerinde (AVM) otopark hizmetinin sunulmasının tüketicilere verilen sosyal bir hizmet ve yasal bir hak olduğunu belirtti.

Atahan, yaptığı yazılı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü'nün (UKOME) 29 Ocak 2007 tarihli kararı gereğince alışveriş merkezlerinde (AVM) 0-3 saat arası otoparkın ücretsiz olduğuna işaret ederek, 3 saat üzerinde yapılan park işlemleri için İBB Tarife Komisyonu tarafından belirlenen tarifeye göre otopark ücreti alındığını kaydetti.

UKOME'nin söz konusu kararının AVM yöneticilerince kabul edilmediğini ve işlemin iptali için idare mahkemesinde dava açıldığını ifade eden Atahan, İstanbul 2. İdare Mahkemesi'nin AVM'lerde tüketicilerin otoparkı 3 saat süreyle ücretsiz kullanmalarını serbest piyasa ve ticaret serbestisi kurallarına, rekabet ortamına aykırı bularak iptal ettiğini anlattı.

Atahan, İBB'nin kararı temyiz ettiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Danıştay 8. Dairesince yapılan temyiz incelemesi sonucunda AVM'lere gelen tüketicilerin alışveriş amacıya geldiği, bu kişilerin, binayı kullanan kişiler kapsamında değerlendirilmesi gerektiği, bu tür yerlerdeki otoparkların binayı kullanan kişiler kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ve bu tür yerlerdeki otoparkların binaya gelenlere hizmet etmek amacıyla ve bu amaca uygun kapasitede yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır. Tüketici haklarını ve hukukunu koruyan bu kararda ayrıca ücretli otopark nedeniyle müşterilerin araçlarını AVM otoparkları dışına park ederek trafiği olumsuz etkilediği de kabul ve gerekçe edilmiştir."

AVM'lere tüketicilerin kendi aracıyla gelmesinin ve aldıklarını kendi aracıyla taşımasının en doğal hakkı olduğunu vurgulayan Atahan, vatandaşlara şu çağrıda bulundu:

"Otopark hizmetinin sunulması ticari bir durum değil, tüketicilere verilen sosyal bir hizmet ve yasal bir haktır. Başta AVM yatırımcıları olmak üzere herkes, bu yasal hakkımıza saygı duymalı ve tüketicilerin bu hakkını engellememelidir. 3 saat ücretsiz olan otopark için ücret isteğine karşı çıkınız. Ödemek zorunda bırakılıyorsanız, otopark giriş ve ödeme fişinin örneğinin fotoğraflarını çekiniz. Tüketici dernekleri olarak bu haksızlıklarla mücadele etmekteyiz. Büyükşehir Belediyesi Tüketici Hakları Zabıta Amirliğine de başvurabilirsiniz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber