Et fiyatına operasyon

Son dönemde yükselen et fiyatlarına karşı ithalat yapmayı düşünmediklerini söyleyen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Et ve Süt Kurumu'nun operasyon yaparak piyasayı regüle ettiğini ve müdahalenin süreceğini söyledi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 01 Ağustos 2015 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Et fiyatına operasyon

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, et fiyatlarının yükselmesine Et ve Süt Kurumu'nun operasyon yaparak piyasayı regüle ettiğini, et ithalatı yapmayı düşünmediklerini söyledi. Bakan Eker, Meclis'te bir grup gazeteciye et fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eker, et fiyatlarının yeniden yükselmeye başlaması karşısında et ithalatı yapılıp yapılmayacağı konusunda, "Et Üreticileri Birliği ile birlikte Et ve Süt Kurumu bazı projeler geliştirdiler. Besi danası alıp getiriyorlar, piyasanın ihtiyacını gideriyorlar. Bir de AB ile ticaretin gereği bazı zorunlu alımlar var. EBK bunlarla ilgili operasyona başladı. Müdahale yapıldığında zaten piyasa rahatlar. Kurbanlıklara yönelik herhangi bir sıkıntı yok" dedi.

Dünyada çok ucuz değil

Eker, Et ve Süt Kurumu'nun piyasaya müdahale ederek, TMO gibi regüle etme görevini yerine getirdiğini ve getirmeye devam edeceğini söyledi. Bakan Eker "Dünya fiyatlarına baktığınızda Avrupa'da dana eti, kuzu eti diye ayırmıyor. Domuz da içine giriyor. Dünyanın fiyat endeksine giren toplam kırmızı etin fiyatıdır. Toptan kırmızı etin fiyatı daha düşüktür. Şimdi biz bunu alıyoruz endeksten ve dünyada şu kadar, bizde bu kadar diyoruz. Öyle değil dana eti dünyadada çok ucuz değil. Bunu alıyorsun Türkiye'ye getirinceye kadar yol masrafıyla birlikte belli bir fiyata ulaşıyor. Bir de pisikoloji etkisi fiziki etkisinden daha büyük. İki kilo et getirdiğin zaman onun etkisi kaç bin ton gelmiş gibi oluyor. Bizim amacımız belli bir sistemi dışa bağımlı olmadan sürdürmek" diye konuştu.

Amaç içerideki üretimi artırmak

"Bizim amacımız içerideki üretimi artırmak" diyen Bakan Eker, şunları söyledi: "İçerdeki üretimi kalıcı bir şekilde artırırsak dışa bağımlı olmadan bu işi kendi imkanlarımızla götürebiliriz. Ama biz sadece günü kurtarmak için çok sık ithalatın önünü açarsak o zaman içerideki üretimin bundan olumsuz etkilenir, üretici üretimden vazgeçer. Çünkü rekabet şansı yok.

Rekabet şansı azOt çok olmazsa et olmaz. Avrupa'da geniş çayırlar ve yağışlar var, rekabet edemiyoruz, mesele bu... Biz sistem değiştirmeye, verimli hayvanlarla, verimli ırklarla et hayvancılığı yapmaya çalışıyoruz. Destekleme sistemine aldık, daha profesyonel hayvancılık yapılmaya başlandı. Bizim maliyetimiz ile Polonya'nın veya Arjantin'in, Brezilya'nın et maliyeti bir değil. Orada daha fazla mera var. " Avrupa ülkelerinin yüzde 70 oranında domuz eti tükettiğini, 100 kilo etin 70 kilosunun domuz eti olduğunu belirten Eker "Biz kırmızı et diye sadece dana, kuzu, keçi yiyoruz, bizim kırmızı etimiz sadece bu" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber