Ergenekon ve Balyoz sanıklarının YAŞ umudu

"Kumpas Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği" çatısı altında bir araya gelen Ergenekon, Balyoz ve askeri casusluk davaları mağdurları, YAŞ'ın kapısını çalacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 01 Ağustos 2015 09:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ergenekon ve Balyoz sanıklarının YAŞ umudu

Mert İnan

Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk davalarından mağdur olanlar geçtiğimiz gün kurulan "Kumpas Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği" (KUMPASDER), çatısı altında bir araya geldi. Dernek yönetimi kolları sıvayarak "kumpas mağduru" olarak tanımladıkları muvazzaf subayların Yüksek Askeri Şura'da terfi ettirilmesi için çalışmalara başladı. KUMPASDER kurucularından Emekli Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, "Kumpas davalarından beraat eden 73 kişi görevine geri döndü. 46 arkadaşımız generallik ve amirallik terfisi bekliyor" diye konuştu.

YAŞ için erkene alındı

Ergenekon, Balyoz ve askeri casusluk davalarının mağdurları, "Kumpas Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği"ni (KUMPASDER) kurarak çalışmalara başladı. Başkanlığını Emekli Jandarma Albay Hanifi Yıldırım'ın yaptığı derneğin kurucuları arasında Emekli Kurmay Albay Dursun çiçek, emekli Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ile intihar eden Yarbay Ali Tatar'ın ağabeyi Ahmet Tatar gibi isimler yer alıyor. Daha önce Ekim ayında kurulması düşünülen derneğin, önümüzdeki günlerde yapılacak Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantıları nedeniyle erkenden faaliyete geçmesine karar verildiği belirtildi. KUMPASDER kurucularından Emekli Hava Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok, yapılacak çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:

73 kişi görevine döndü

"Kumpas davaları diye bilinen duruşmalar nedeniyle yüzlerce insan mağdur olurken, onlarca insan da yaşamını kaybetti. Ailelerimiz ile birlikte binlerce kişiyi ilgilendiren bu mağduriyetlerin giderilmesi ve sorumluluların ceza alması için yasal bir dernek kurmaya karar verdik. Kumpas tezgahı içinde olan herkesin yargı önüne çıkartılması için çalışacağız. Ergenekon, Balyoz ve askeri casusluk gibi kumpas davalarında her birimiz adeta bir hukukçu kadar deneyime sahip olduk. Meclis'te Dursun Çiçek, Mustafa Balbay, Tuncay Özkan gibi arkadaşlarımız var. Kumpas mağduru olan bu arkadaşlarımızın aracılığıyla yasal düzenlemelerin yapılması için çalışmalarda bulunacağız."

Üçok, yaklaşan YAŞ toplantılarında, hak kaybı yaşayan askerlerin terfi almaları için talepte bulunacaklarını belirterek, "Önümüzdeki günlerde YAŞ toplantısı var. Kumpas davalarından beraat eden 73 kişi görevine geri döndü. 46 arkadaşımız generallik terfisi bekliyor. Bu arkadaşlarımız geçmiş dönemde mağdur edilerek YAŞ'ta terfi sıralamasına girememişti. Ortada çok ciddi bir hak gaspı söz konusu. Yıllarca hakları gaspedilmiş olan arkadaşlarımızın terfi almaları için talepte bulunacağız. İlk etaptaki çalışmalarımız terfi kayıplarının giderilmesi üzerine olacak. Şayet bu talep geri çevrilirse kamuoyu nezni ve yasal zeminlerde çalışmalarda bulunacağız" diye konuştu.

Derneğin kurucularından Yarbay Ali Tatar'ın ağabeyi Ahmet Tatar da, "Kumpas davaları nedeniyle aralarında kardeşimin de olduğu çok değerli insanlar yaşamını kaybetti. Binlerce insanı mağdur ettiler. Birçok parlak ve başarılı subay kumpas nedeniyle ömrünün büyük kısmını cezaevine geçirdi. Dernek çatısı altında hak arayışında bulunacağız. Kardeşini kaybetmiş biri olarak derneğin bir parçasıyım. İlerleyen günlerde profesyonellerden oluşan hukuk ekibi kuracağız. En alttan en üst düzeye kadar tüm kumpasçıların yargı önüne çıkartılması için çalışmalar yapacağız."

Kayıplar için Meclis önergesi

Dursun Çiçek (Emekli Deniz Kurmay Albay - CHP Milletvekili): "Komutanlarımızla görüşmelerimiz oldu. Kumpasla hak kaybı yaşayan arkadaşlarımızın hak ettikleri terfi ve rütbeleri alacakları belirtildi. Bu arkadaşlarımız özlük haklarıyla ilgili tüm düzenlemeler yapılmıştı. Kumpas davaları nedeniyle terfi almadan emekli olan askerler için bir kanun teklifi hazırladık. Terfi edememekten kaynaklı maddi ve manevi kayıpların karşılanması için Ekim ayında Meclis'e önerge vereceğiz. Kumpas sürecinde 'Paralel yapı yoktur' diyen eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin için de Meclis'te araştırma önergesi vereceğiz. Böyle bir önergeye AKP'li vekillerin de destek verececeğini düşünüyorum. Kumpas davalarının mağdurları olarak, bu tezgahta kimlerin parmağı varsa adalet önünde adil yargılarak hesap vermesini istiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber