AWACS koordine ediyor NEB deliyor

Türk Hava Kuvvetleri'nin, terör örgütü PKK'nın Kuzey Irak'taki kamp, sığınak ve mağaralarına yönelik operasyonlarını aynı anda çok sayıda savaş uçağının katılımıyla gerçekleştirmesinde, havadan ihbar ve kontrol uçakları (AWACS) önemli rol oynadı.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 02 Ağustos 2015 20:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AWACS koordine ediyor NEB deliyor

Şubat 2014'te Türk Hava Kuvvetleri'nin hizmetine alınan ve Konya'daki 3'üncü Hava Ana Jet Üssü'nde konuşlu olan AWACS'lar sayesinde, çok sayıda savaş uçağı aynı anda kapsamlı bir operasyon gerçekleştiriyor. Geçmişte karadaki sabit radar merkezlerinden daha dar çaplı bir alanı görebilen hava kontrol ve koordinasyonu sağlandığı için operasyonlarda çoğunlukla 5-10 kadar uçak kullanılıyordu.

350 KM'Yİ GÖRÜYOR

Operasyon sahasının üzerinde yüksek irtifada sürekli hareket kabiliyetine sahip, gelişmiş radar sistemiyle 350 kilometrelik çapta bir alanı kontrol etme özelliği bulunan AWACS'lar, tüm uçakları anında görerek yönlendirebiliyor. Bu yetenek sayesinde, Kuzey Irak'a yönelik operasyona sadece Diyarbakır 8'inci Ana Jet Üssü değil, aynı zamanda Batman, Bandırma ve Malatya-Erhaç'ta konuşlu uçaklar da katılarak, bir anda havada 75 kadar savaş uçağı bulunabildi. Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 2 tanker uçak da operasyon boyunca havada kalarak, jetlerin yere inmeden yakıt ikmali yapmalarını sağlıyor. Operasyonların etkili olmasının bir diğer nedeni de Malatya-Erhaç'ta konuşlu ve "Terminatör" olarak bilinen F4-2020'lerin modernize edildikten sonra çok güçlü hale gelmeleri. Hedeflerin başarıyla imha edilmesinde ise TÜBİTAK Savunma Sanayii ve Geliştirme Enstitüsü tarafından üretilmiş, delici harp başlığı taşıyan nüfuz edici bombalar (NEB) kullanılması da önemli rol oynuyor. 870 kilo ağırlığındaki 457.2 milimetre çapında, 2 bin 600 milimetre boyundaki bu bombalar, isabet ettiği hedefin içine bir vida gibi girdikten sonra patlıyor.

Askeri kaynaklar, İHA'lar ve örgütün telsiz konuşmalarından elde edilen bilgiler doğrultusunda 7 ve 8'inci dalga hava operasyonları sonunda etkisiz hale getirilen PKK'lı sayısının 260'ı bulduğunu tahmin ediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber