Zeybekçi: CHP kurnaz, MHP çocukça oynuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Endonezya'ya giden heyette olan Nihat Zeybekçi, MHP'nin CHP - Ak Parti koalisyonu olmaması için çabaladığının öne sürdü. CHP'nin ise yapısındaki çok başlılık ve 'ön kapmak' ile mücadele ettiğini söyledi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Ağustos 2015 08:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zeybekçi: CHP kurnaz, MHP çocukça oynuyor

ABDULLAH KARAKUŞ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Milliyet'in sorularını Endonezya'da yanıtladı.

Koalisyon görüşmelerinde CHP'nin kurnaz, MHP'nin de uyanık tavır içinde olduğunu öne süren Zeybekçi, "CHP'de çok başlılık ve ön kapmak var. MHP'de maalesef uyanıklık diyeyim, bir Oyun içinde. Ak Parti'nin CHP ile olmaması durumunda dönüp kamuoyuna diyecek ki 'gördünüz mü olmadı, yani Allah kahretsin bensiz de olmuyor. Ne yapayım, zorunlu olarak milli görev olarak görüyorum bunu.' Böyle bir oyunu, resme oynamaya çalışıyor. MHP'nin bu tavrını çocukça senaryo olarak görüyorum. AK Parti'nin tabanı da şununla koalisyon olursa olsun olmayacaksa da yine millete gidilsin diyor. Tabanımız koalisyonla ilgili bize mesaj veriyor. Tam bir mutabakat olması halinde koalisyon niye olmasın? Ama tam bir mutabakat olmadan yapılacak koalisyonda ülkenin milletin zamanını çalmak" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin ve Endonezya heyetinde olan Zeybekçi, Cakarta'da şunları söyledi:

Aynı doğrular etrafında değildik

Terör olayları arttı, çözüm sürecinde sona mı gelindi?

Çözüm sürecinin silahların olmadığı döneminde halbuki çok daha fazla silahlanma oldu.

Terör örgütü ve terör örgütünün patronları bunu fırsat olarak değerlendirmeye kalktı. Bu milletin bu devletin çözüm sürecindeki o samimi niyetini acziyet olarak gördüler ve bunu fırsata çevirerek silahlanma fırsatı olarak görmeye gayret ettiler.

Aynı dalga, aynı duygu ve düşünce de değildik. Aynı doğruların etrafında değildik. Ben Doğu ve GüneydoğuAnadolu'yu bir bir dolaştım.

PKK ekonomik rantın peşinde

PKK buna razı olmazdı. Yani Türkiye'yi bölmek için kurulmuş, Türkiye'ye ihanet etmek için kurulmuş Türkiye'de kardeşi kardeşe düşürerek bunu kendini hedef olarak koymuş ve bundan da inanılmaz bir rant sağlamayan, buradaki uyuşturucu trafiği, insan trafiği ve orada dönen ekonomiden pay almak gibi inanılmaz bir rant elde eden PKK, bu karlılığı kaybetmeye razı olmazdı. Buna karşında elinden geleni yaptı.

Geldiğimiz noktada buydu. AK Parti hükümetleri olarak uyguladığımız politika, dediğim gibi o samimiyetin verdiği fedakarlık ve samimiyetten kaynaklanan bazı şeyleri sineye çekme olarak değerlendiribilenilir. Onlar bir sürelik sabretmeyi acziyet olarak gördüler.

Geçmişte yumuşak mı davranıldı, çok mu tolore edildi?

İşte bu yanlış anlaşılan bir yumuşaklık oldu. Yani kamu vicdanı, bu konuda nasıl ki karşı taraf yanlış anladı ve suistimal ettiyse kamu vicdanı da bunun fazla olduğu görüşünde.

Fazla da kasıt şu; ölçemezsin bunu kg ile ölçemezsin ama barış, huzur ve kardeşlikse elinde silah ile yol kesip de kimlik kontrolü yapmaya kalktığında orada yapılan baraj, okul, Hastane, havaalanı inşaatına saldırdığın zaman bunun tartışması olmaz.

Orada halkımızı milletimizi biraz fazla mı yumuşak davranıldı kanaatine götüren adımlar zaten bunlar. Yani kamu ve milletin vicdanının dışında hareket etmeniz mümkün değildir.

Dolayısıyla milletin vicdanı bundan rahatsız oldu. Ben Suruç katliamını da bir proje olarak görüyorum.

Suruç katliamı temenni ederim ki çözülür. Hissiyatım odur ki böyle cinayet olayları ve suç vakalarında kriminal bilim 'bundan kim fayda sağladı' ona bakar. Baktığımız zaman bundan fayda sağlayan PKK'dır. O soysuz katillerdir.

Suruç'taki 32 genç insanın katledilmesi olayında kim kazanç sağladı, kim bunu mazeret olarak kullandı? Kim bunu bir kaldıraç olarak kullandı. Ve bundan yola çıkarak Türkiye'yi karıştırmaya, yeniden kardeş kanı akmasıyla ilgili o süreci başlatan kimdi ona bakmak lazım. Benim resmin arkasında gördüğüm PKK'dır, katillerdir.

Suruç tezgahtı

Suruç dönüm noktası mıydı, sonrasında arka arkaya gelişmeler yaşandı. Silahları çıkardılar mı?

Selahattin Demirtaş'ın söylediği bir söz var. Öz savunma diyerek, belirli bir hazırlık seviyesine gelmemiş olsaydı bunu söylemezdi. Onlar silahlandılardı zaten. Artık olay bir noktaya geldikten sonra Suruç tezgahı da kurulduktan sonra hadi diye böyle bir şeye geçildi. Ondan sonra süreç maalesef istemediğimiz bu noktaya geldi. Yani şunu anlamıyorlar. Belki dünyadaki Türkiye üzerinde hesabı olanlar bunu anlamıyor. Yaklaşık olarak bin yıldır bu millet bu topraklarda, Anadolu'da. Anadolu bizim yurdumuz. Bu yurdun her metrekaresinde şehit kanı var. Bundan hiç çekinmeyeceğimizi, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Bilemedikleri, anlayamadıkları şehit olmayı biz asla korkulacak ve çekinilecek bir şey olarak görmedik. İstediğimiz şey aklın galip gelmesi. Barış, huzur ve kardeşlik galip gelsin.

MHP'nin tavrı senaryo

Koalisyon görüşmeleri sürüyor, muhalefetin yaklaşımını nasıl buluyorsunuz?

Biz AK Parti olarak çok tutarlı davrandık her anlamda. Hiç bir ön şartımız olmadan bütün siyasi partilerle görüşeceğimizi söyledik. Bu süreçte en tutarlı olan biziz. MHP Genel Başkanı'nın 7 Haziran gecesindeki el kol hareketleriyle tavırları, sonrasındaki yaklaşımı. CHP'nin sözcüsünün o geceki sözleri. Geldiğimiz noktada başkaları 20, 8, 18 şartlarla her şeyi söylediler. Bizim hiç bir yoktur dedik. Bizim çizgimiz milletir.

Bunlarda mutabıksak geri kalan her şey konuşulabilir. Samimi bir şekilde oturuldu. Ama bu demokratik süreçte HDP'nin elinde silahla olması bizim için kabul edilebilir değildi. MHP yormayın kendinizi ben yokum dedi. CHP bizimle varım derken organlarında farklı farklı şeyler yaptı. CHP'nin yapısı bu, CHP'de çok başlılık ve ön kapmak var. Siyasette basit kurnazca ön almak rantı kapmak, teklifi ben yaptım ben yaptım ben verdim demek klasik, CHP bu. Biz duruşumuzu ve yürüyüşümüzü hiç bozmadık. MHP'de maalesef uyanıklık diyeyim.

Siyasette kurnazlıkla şunu halka pazarlamaya çalıştı. Hala onun oyununu oynamaya aynı senaryoya devam ediyor. AK Parti'nin CHP ile olmaması durumunda dönüp kamuoyuna diyecek ki 'gördünüz mü olmadı, yani Allah kahretsin bensiz de olmuyor. Ne yapayım, zorunlu olarak milli görev olarak görüyorum bunu'. Böyle bir oyuna, resme oynamaya çalışıyor. MHP'nin bu tavrını çocukça bir senaryo olarak görüyorum. Halkı vicdanı bunların hepsini görüyor. AK Parti'nin tabanı da şununla koalisyon olursa olsun olmayacaksa da yine millete gidilsin diyor. Tam bir mutabakat olması halinde koalisyon niye olmasın? Ama tam bir mutabakat olmadan yapılacak koalisyonda ülkenin milletin zamanını çalmak.

'HDP seçmenleri kandırdı'

HDP'nin tavrını nasıl buluyorsunuz?

HDP diye bir şey söylemeyeceğim ama PKK diyeceğim. PKK'nın tavrı bildik. Artık tam anlamıyla deşifre olmuş bir yapı var. HDP, KCK, PKK, PYD bunların hepsi ortak bir yapı, ortak bir ahtapotun kolları. HDP'yi de son seçimlerde demokrasi ve barış güvercini havasıyla bu millete boyayıp yutturmaya çalıştılar. Kaybolan ümitlere yazık oldu. Samimi bir şekilde HDP'ye oy veren bu ülkenin vatandaşları vardı. Kandırıldı. Ahtapotun geri kalan kısmı gizlenerek sadece belirli bir kolu renklendirildi boyandı ve farklı kimlikler güvercin havasına sokulmaya çalışıldı ama ahtapotun kolu görüldü. İnşallah ahtapodun kendisi de tam anlamıyla deşifre olur ve görülür.

'Emeklilerin maaş artışları ile ekonomik dengeler içiçe'

CHP'nin ekonomik vaatlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye'deki emekli maaşlarıyla geçinmesinin mümkün olmadığını yeterli olmadığını hep beraber biliyoruz. Ama gelin işte bunu sadece ekonominin 100 değişkenin içinde tek bir değişken alıp da emekli maaşları diye bakacak olursak yanlış yaparız. Genel bakmamız lazım. Bütçe açığı, cari açık, istihdamla, enflasyonla ilgili ne yapacağız? Bunları da beraber konuşalım.

Emeklilerimize 3 mislinden fazla iyileştirme yaptık. Biz bunun yeterli olmadığını biliyoruz. Ama diğer taraftan ekonominin dengeleriyle ilgili aklın gösterdiği doğruları beraber konuşalım. Asgari ücretle ilgili bir tarafta koalisyon görüşmeleri devam ederken bir tanesi koşarak gidiyor Meclise, asgari ücretin bilmem ne olması ile ilgili kanun teklifi veriyor, adam bunun kanunla da olmayacağını bilmiyor. Bir de hukukçu olduğu iddia ediliyor teklif verenin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber