Çocukluk çağında güneşten korunma hayati önem taşıyor

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı üyesi Göknur Kalkan, "Çocukluk çağında geçirilmiş şiddetli güneş yanıkları, kişinin deri kanseri geçirme olasılığını iki katın üzerinde artırmaktadır" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2015 11:04, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Çocukluk çağında güneşten korunma hayati önem taşıyor

Tüm yurtta etkili olan yüksek hava sıcaklıkları pek çok rahatsızlığa sebebiyet verirken cilt hastalıklarının görülme sıklığında da artış gözleniyor. Artan hava sıcaklığı ve nemle birlikte değişen çevresel faktörler cilt hastalıklarını yoğunlaştırırken güneş yanıkları da kanser riskini yükseltmesi bakımından erken koruma gerektiren hastalık grubu içinde yer alıyor.

Konu hakkında bilgi veren Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı üyesi Göknur Kalkan, özellikle çocukluk çağında güneşten korunmanın hayati önemine dikkat çekerken konu hakkında şunları söyledi:

"Çocukluk çağında geçirilmiş şiddetli güneş yanıkları, kişinin deri kanseri geçirme olasılığını iki katın üzerinde artırmaktadır. Kişiler tüm yaşamları boyunca alacakları toplam ultraviyole ışınlarının yarısına yaşamlarının ilk 20 yılında maruz kaldıklarından, özellikle çocukların güneşten korunması, ileri yaşlarda gelişebilecek deri kanserlerinin önlenmesi açısından çok önemlidir. Kısa sürede ve aşırı miktarda güneş ışığına maruz kalınması ile ortaya çıkan ağrılı ve yangılı bir deri reaksiyonu olan güneş yanıkları özellikle güneş temasından yaklaşık 4-8 saat sonra deride kızarıklık, şişlik, sıcaklık hissi, yanma, kaşıntı, hassasiyet ve ağrı hissi ile ortaya çıkarken daha şiddetli durumlarda ise ciltte su kabarcıkları, ateş, bulantı, kusma, baş ağrısı gözlenebiliyor. "

Dermatoloji Uzmanı Dr. Göknur Kalkan, akut dönemdeki bu etkileri dışında uzun dönemde güneş lekeleri, ciltte kırışıklıkların artması, cilt yaşlanması ve deri kanseri riskinin artmasına neden olduğu bilgisini verirken koruyucu önlemlerin hayati önemde olduğunu belirtti. Kalkan, güneş yanığından korunmak amacıyla güneş ışınlarının dik geldiği anlarda 11.00-16.00 saatleri arasında güneşte kalınmaması, yüksek koruma faktörlü, ultraviyole filtreli güneş koruyucuların mutlaka düzenli olarak, güneşe maruz kalmadan en az 20-30 dakika önce sürülmesi ve 3-4 saatte bir koruyucu kremin tekrarlanarak kullanımı gerekir bilgisini verdi. Kalkan, "Özellikle deniz kenarında doğrudan güneş ışınlarına maruz kalanların uygun kıyafet ve aksesuar seçimi önemine de değinerek açık renkli uzun bol giysiler, geniş şapkalar ve gözlük kullanımı koruyucu olacaktır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber