Toplu sözleşme masasında yer kavgası

Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı başladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Ağustos 2015 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Toplu sözleşme masasında yer kavgası

Ankara'da kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek olan toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısında sendika üyeleri arasında yer tartışması yaşandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek olan toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı gergin başladı. Toplantıya katılan sendika üyeleri arasında yer tartışması yaşandı. Bunun üzerine basın mensupları dışarı çıkarıldı.

Memur zam da isteyecek, evlilik ve kreş yardımı da

Kamu görevlilerinin 2016-2017 yıllarına ilişkin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere yürütülecek toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı başladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın Reşat Moralı Toplantı Salonu'ndaki görüşmelerde Kamu İşveren Heyeti'ne, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyetine ise Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlık yapıyor.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen'in de yer aldığı görüşmeye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, Devlet Personel Başkanı Mehmet Ali Kumbuzoğlu, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü İlhan Hatipoğlu, yetkili sendikaların temsilcileri ve ilgili bürokratlar katıldı.

Türkiye Kamu Sen ve Memur-Sen üyeleri arasında oturma düzeni sebebiyle tartışma yaşandı. Salondaki gerilim nedeniyle toplantı 45 dakika gecikmeli başladı.

Toplantıdan önce, KESK Genel Başkanı Özgen, basın açıklaması yapmak için sabah saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na yürümek isteyen KESK üyelerine polisin müdahale etmesine tepki gösterdi.

Memur yüzde 8+8 istiyor, hükümet 3+3 öneriyor

- KESK Genel Başkanı Özgen: "Hükümet kuruluncaya kadar görüşmelerin ertelenmesi gerekir"

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, "hükümet kuruluncaya kadar memur sendikalarıyla yapılacak toplu görüşmelerin ertelenmesi gerektiğini" söyledi.

AŞTİ metro istasyonu önünde toplanarak, görüşmelerin yapılacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yürümek isteyen KESK üyelerine polis, dağılmaları için uyarıda bulundu.

KESK Genel Başkanı Özgen, yürüyüşe izin verilmesi için emniyet yetkilileriyle bir süre görüştü. Bundan sonuç alınamaması ve grubun dağılmaması üzerine, polis ekipleri gruba, kalkanlarla ve biber gazıyla müdahale etti.

Gruptakilerden bazıları gözaltına alındı.

Ancak bir süre sonra polis, "kaldırımdan olmak koşuluyla" grubun yürüyüşüne izin verdi.

Gruptakiler, Emek 10. Cadde ve Bosna-Hersek Caddesi'nden bakanlık önüne yürüdü.

- "Görüşmeler hükümet kuruluncaya kadar ertelenmeli"

KESK Genel Başkanı Özgen, burada yaptığı basın açıklamasında, "Hükümetin, geçici bir hükümet olduğunu, bu nedenle zorunlu uygulamaların yerine getirilmesi dışında bir karar alamayacağını" savundu.

Hükümet kuruluncaya kadar görüşmelerin ertelenmesi gerektiğini söyleyen Özgen, görüşmeler yapıldığında da ilk olarak kamu emekçilerinin ve emeklilerin, "2014 enflasyonundan kaynaklanan kayıplarının" telafi edilmesini istedi.

Özgen, daha önce imzalanan toplu görüşme zaptının "satış sözleşmesi" olduğunu ileri sürerek, "Toplu sözleşme masasında onların ikinci bir satış sözleşmesi yapmalarını engelleyeceğiz" dedi.

Özgen ve beraberindekiler, daha sonra görüşmelere katılmak üzere bakanlığa girdi.

- Bakanlık önündeki bekleyiş sürüyor

KESK'lilere destek veren DİSK'e bağlı Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen ise "Mevcut hükümetin, 20 milyon kişinin geleceğiyle ilgili karar verme yetkisi olmadığını" savundu.

Gruba HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım ile İzmir Milletvekili Müslüm Doğan da destek verdi.

Yıldırım, yaptığı konuşmada, partisinin TBMM'ye 3 maddelik yasa teklifi vereceğini belirtti. Yıldırım teklifte, hükümet kurulana kadar görüşmelerin ertelenmesini, emekçilerin kayıplarının telafisini ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nun değiştirilmesini talep edeceklerini anlattı.

Zaman zaman sloganlar atan grup, beklemeyi sürdürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber