Kürt şehitler Kürtçe ağıtlarla uğurlandılar

Ağrı'da Jandarma karakoluna düzenlenen hain saldırıda şehit olan Jandarma Er Medet Mat Adıyaman'da, Jandarma Er Mansur Cengiz ise Siirt'te toprağa verildi. Cenaze törenlerinde, 'Kahrolsun PKK' sloganları atıldı, Kürtçe ağıtlar yakıldı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 04 Ağustos 2015 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kürt şehitler Kürtçe ağıtlarla uğurlandılar

Şerife Güzel

Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde PKK'lı teröristlerin Karabulak Jandarma Karakolu'na 2 ton patlayıcı yüklü traktörle düzenledikleri intihar saldırısında şehit olan erler Mansur Cengiz ve Medet Mat'ın cenazeleri memleketlerinde toprağa verildi.

Şehit Er Mansur Cengiz'in cenaze namazı doğum yeri olan Siirt'in Şirvan İlçesi'ne bağlı Durankaya Köyü meydanında kılındı. Cenaze törenine katılan yaklaşık 4 bin kişi ellerindeki Türk Bayrakları'nı sallayarak "Kahrolsun PKK" sloganı attılar. Şehit Er Mansur Cengiz'in cenazesi köy mezarlığına götürürken, annesi Adile ve ablası Esra Cengiz Kürtçe ağıtlar yaktı. Şehit Er'in cenazesi gözyaşları arasında toprağa verildi.

Babadan PKK'ya sert tepki

Şehit Er Mansur Cengiz'in babası Mehmet Fadıl Cengiz, terör örgütü PKK'ya sert tepki göstererek, "Şehidimin kanı yerde kaymayacak, dün bu şerefsizlerle mücadele ediyorduk, yarın da mücadele edeceğiz" dedi.

Aynı saldırda Mansur Cengiz ile birlikte şehit olan Jandarma Er Medet Mat'ın cenazesi ise memleketi Adıyaman'ın Kahta İlçesi İkizce Köyü'nde ailesinin isteği üzerine gece defnedildi. Şehit Er Mat için kılınan cenaze namazına binlerce kişi katıldı. Cenaze namazının kılınmasının ardından şehidin annesi Nimet Mat, baba Nurettin Mat ve kardeşleri tabutuna sarılarak uzun süre göz yaşları döktü. Kürtçe ağıtların yakıldığı cenaze töreninden sonra Mat'ın naaşı tekbirlerle köyün mezarlığına götürülerek toprağa verildi.

Erdoğan'dan başsağlığı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kars, Mardin ve Ağrı'daki terör saldırıları sonucu şehit olan askerlerin ailelerine başsağlığı diledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kars, Mardin ve Ağrı'da düzenlenen terör saldırıları sonucu şehit olan Ali Gökçe, Barış Akkabak, Mansur Cengiz ve Medet Mat'ın ailelerine birer başsağlığı telgraf gönderdi.

PKK TÜRKİYE'Yİ TERK ETSİN

Başbakan Davutoğlu'na "Kamu Güvenliğini Koruyun" çağrısı yapan Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Sivil Toplum Örgütleri, PKK'ya 'acilen Türkiye sınırları dışına çıkın' uyarısında bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki 44 Sivil Toplum Örgütü temsilcisiyle yaptığı toplantıda, bölgenin ileri gelenleri çatışmasızlık ortamına tekrar dönülmesi konusundaki taleplerini iletirken, özellikle kamu güvenliğinin korunması yönündeki isteklerini aktardılar. Davutoğlu ile yaptıkları toplantıda samimi mesajlar aldıklarını belirten STK temsilcileri, insanların can ve mal güvenliğinin sağlanmasının önemine işaret ettiler. Başbakan Davutoğlu'nun, operasyonlar nedeniyle Hükümete yönelik ağır eleştirileri bile sakin bir şekilde dinleyerek not almasının, STK temsilcilerinde memnuniyet yarattığı öğrenildi. İşte, STK temsilcilerinin, operasyonlar ve çözüm sürecinin devamına yönelik görüşleri

TEK YOL SİLAH BIRAKMALARI

Kürt Demokratlar Platformu Başkanı Sertaç Bucak:

Çözüm Süreci'nin tekrar rayına oturmasının tek yolunun, kısa vadede PKK'nın silahlı güçlerini yurt dışına çıkarması, sonrasında da Türkiye'ye karşı silahlı mücadeleyi durdurduğunu açıklanmasına bağlı olduğunu müşahede ettik. Devletin çatışma ve şiddet istemediği izlenimini edindik.

ÖRGÜT SINIR DIŞINA ÇIKMALI

MAZLUMDER eski yöneticisi İnsan Hakları Aktivisti Şeyhmus Ülek:

Çatışmalar toplumları ayrıştırır. En büyük zararı Kürtler görür. Türkiye'de silahlı güçlerin bulunmasının ne anlamı var? Bu gruplar Türkiye dışında örneğin IŞİD ile mücadele edildiği için Suriye'ye çekilsin. PKK'nın, silahlı güçlerini Türkiye dışına çekeceğine dair takvim vermeli. PKK, bunu acilen olarak yaparsa devletin tavrı değişebilir.

KÜRT HALKI KURBAN EDİLMESİN

Cihannüma Dayanışma ve İşbirliği Platformu Fatih Sevgili:

Kimsenin ölmesini istemiyoruz, cenazelerin tümü memleketimize geliyor ama kimse ölmesin diye HDP'nin şımarıklığına, PKK'nın had bilmezliğine bölge halkının tümünün kurban edilmesi doğru değil. Devlet otoriteyi koruyacak. Herkesin mal, can ve namus güvenliğini sağlayacak.

SİLAHLA HAK ARANMAZ

Batman Barosu Avukatı Murat Çiçek:

Gelişen son sürecin siyasetin kazanımlarını heba ettiğini düşünüyorum. Çözüm Süreci hem bölge, hem de Türkiye ve Ortadoğu için hayati önemde bir süreçtir. PKK'nın silahla hak arama anlayışına son vermesi gerekiyor. Demokratik siyasetin önü açılmalı. Süreç başarılı olursa sadece Türkiye değil Ortadoğu'daki tüm halklar adına stratejik bir başarı olacaktır.

Doğu ve Güneydoğu'da PKK'lı teröristlerin asker ve polislere yönelik saldırıları, sağlanan huzur ortamının bozulmaya çalışılması, üst üste duydukları şehit haberleriyle üzüntü yaşayan bölge halkının sabrını taşırdı. Malazgirt'te sevilen bir isim olan İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız'ın PKK'lı teröristler tarafından pusuya düşürülerek eşi ve kızının gözleri önünde şehit edilmesi, Muş halkını derinden sarstı. Muşlular, teröre ve teröristlere tepkisini, ev,işyeri ve sokaklarını Türk Bayrakları ile donatarak gösterdi. Muşlular, "Bu bayrak burada yaşayan tüm insanların bayrağıdır. Bu topraklarda yaşayan herkes bu bayrağa sahip çıkmalıdır" mesajı verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber