Kalp krizi gençlerde daha öldürücü

Herhangi bir damar tıkanıklığı sırasında, devreye giren 'yardımcı damarlar', gençlerde henüz gelişmediği için, krizden kurtulmak pek mümkün olmuyor"

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 04 Ağustos 2015 10:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kalp krizi gençlerde daha öldürücü

ZİYNETİ KOCABIYIK

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, "yardımcı damar" gelişmediği için kalp krizinin gençlerde daha öldürücü olduğunu, bu yaşlardaki hastalar daha çok mide şikayetiyle geldiği için dikkatli yaklaşılması gerektiğini bildirdi.

MİDE AĞRISINA DİKKAT

Kalp krizinin genellikle belli bir yaşın üzerinde beklendiğini söyleyen Prof. Dr. Özdemir, "Ancak kötü beslenme ve hareketsizlik gibi nedenlerle kalp krizi gençlerde hatta çocuk yaşlarda da görülmeye başlandı. Önemli bir bilgi de ileri yaşlarda nefes darlığı, çarpıntı, ani bilinç kaybı ile belirti veren kalp krizinin, gençlerde klasik belirtiler göstermemesidir. Mide ağrısı zaman zaman gençlerdeki kalp krizinin habercisi olabilir. Özellikle de kalbin alt yüzünü besleyen damardaki tıkanıklığa bağlı olarak gelişen kalp krizinde, mide ağrısı, mide ekşimesi, bulantı şeklinde bir ağrı yansıması şeklinde ortaya çıkabiliyor. Gençlerdeki kalp krizi belirtileri genellikle mide ağrısı şeklinde yorumlandığı için hasta acil servise ulaşana kadar çok vakit kaybedilmiş oluyor" dedi.

YARDIMCI DAMARLAR GELİŞMİYOR

Vücutta gözle görülemeyen kılcal damarlar bulunduğunu aktaran Özdemir, "Bunlar yaşla birlikte gelişen damarlardır. Genç yaşta bu damarlar gelişmemiş oluyor. Bu nedenle herhangi bir damar tıkandığında kılcal damarlar kalbin kanlanmasına yardım edemiyorlar. Dolayısıyla hasar çok daha büyük oluyor ve maalesef bize çok sık gelen bu hasta grubunda genellikle de beyin ölümü gerçekleşmiş oluyor. Çünkü kalp duruyor. Kalp masajı sırasında beyin oksijensiz kalıyor. Dolayısıyla bize geldiğinde damarı açsak bile beyin oksijensiz kaldığı için beynin geri dönüşümü çok zor olabiliyor" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber