Türkiye'nin ilk biyotıp ve genom merkezi açılıyor

"iBG-izmir" müdürü Prof. Dr. Öztürk: "Merkezimizde kanserden kuş gribine, Kırım Kongo kanamalı ateşinden tüberküloza kadar pek çok hastalığa çare aranacak. Kanser tedavisinde kullanılan akıllı ilaçları da üreteceğiz"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Ağustos 2015 15:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'nin ilk biyotıp ve genom merkezi açılıyor

Türkiye'nin ilk uluslararası biyotıp ve genom merkezi "iBG-izmir"in 9 Eylül'de açılacağı bildirildi.

Kalkınma Bakanlığının desteğiyle, Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulan "iBG-izmir", 9-11 Eylül'de gerçekleşecek "Yaşam İçin İnovasyon" temalı etkinliklerle açılacak.

Bilimsel açılışı 9 Eylül'de, Nobel Tıp Ödülü sahibi Tim Hunt ve Nobel Barış Ödülü alan "Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü"nün genel direktörü Ahmet Üzümcü'nün katılımıyla yapılacak merkezin resmi açılışının ise 10 Eylül'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Açılışa, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok kuruluş ve ünlü bilim insanının yanı sıra hekim, eczacı, moleküler biyolog, bilişimci ve akademisyenler, sanayici ve girişimciler, teknoloji profesyonelleri, tıp ve yaşam bilimleri alanında öğrenim gören üniversiteliler ile uzmanlık ve doktora öğrencileri başta olmak üzere yaklaşık bin kişinin katılması bekleniyor.

"iBG-izmir" müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk, merkezin, Türkiye'nin ithalatında önemli yer tutan biyoteknolojik ilaçların geliştirilmesi ve uluslararası düzeyde biyomedikal araştırma merkezi kurulması hedefiyle yola çıktığını belirtti.

Öztürk, şunları kaydetti:

"MENA bölgesinde, İsrail dışında bu büyüklükte başka bir merkez yok. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı olan 2023'e uzanan 10 yıllık sürede iBG-izmir, işgücü ve finansal kaynakları en etkin şekilde harekete geçiren, yaşam bilimlerindeki devrim niteliğindeki yeni bilimsel bilgiyi, ulusal ve uluslararası toplumun sağlık ve refahı için kullanılabilir hale dönüştüren ve yaptığı bilimsel keşiflerle ulusal ekonominin kalkınmasına katkı sağlayan buluş ve inovasyon merkezi olacak. Merkezimizde kanserden kuş gribine, Kırım Kongo kanamalı ateşinden tüberküloza kadar pek çok hastalığa çare aranacak. Kanser tedavisinde kullanılan akıllı ilaçları da üreteceğiz."

Kalkınma Bakanlığı ve diğer kaynaklardan sağlanan 150 milyon liralık yatırım desteğiyle Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulan iBG-izmir, 23 bin 700 metrekare alanda hizmet verecek.

Merkezde, yaşam bilimcilerin ve uzman tıp doktorlarının önderliğindeki 500 kişilik bilimsel ve teknik kadro, sağlık alanında keşiflerin ve yaratıcı uygulamaların gerçekleşmesine katkı sağlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber