Ekonomi büyümüyor, çözüm süreci biterse felaket

Dünyanın en önemli ekonomistleri arasında yer alan, gelecekte ekonomi alanında Nobel alabilecek isimler arasında gösterilen Profesör Daron Acemoğlu, Avrupa ekonomisinin olası bir iç patlamaya doğru ilerlediği uyarısında bulundu. Acemoğlu, Türk ekonomisinin de iyi bir görünüm sergilemediğini söyledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Ağustos 2015 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ekonomi büyümüyor, çözüm süreci biterse felaket

"RePEc" (Research Papers in Economics) platformunun dünya çapındaki en önemli 2 bin 223 Ekonomist içerisinde ilk sırada gösterdiği Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ekonomi profesörü Acemoğlu, "Henüz Avrupa'daki krizin sonunu gördüğümüzü düşünmüyorum. Avrupalı politika yapıcıları halen devasa bir problemin üzerine yara bandı yapıştırmaya çalışıyor. Yunanistan'daki durumun Avrupa'nın geri kalanı için büyük sonuçları olacak. Avrupalı büyük kurumların bu berbat durumlarına kayırmacı politikalarını eklediğinizde, önümüze bizi bekleyen bir iç patlama çıkıyor" dedi.

Acemoğlu kim?

1967 İstanbul doğumlu Acemoğlu, Galatasaray Lisesi'nden okuduktan sonra eğitimine yurt dışında devam etti. Kısa süre önce bilkent Üniversitesi'nin fahri doktora unvanına layık gördüğü Acemoğlu, 2013'te de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü almıştı.

Merkez bağımsızlığı şart

Türkiye ekonomisinin son dönemde iyi bir görünüm sergilemediğini belirten Acemoğlu, şunları dile getirdi:

"Ekonomi büyüyemiyor ve özel yatırımlar genel anlamda zayıf. Ekonomi zayıf olmasına rağmen kamu talebi yönlü büyüme söz konusu. Kamunun ekonomide artan rolü, yükselen enfasyon, yüksek cari açık bu durumun göstergesi. Bir ekonominin büyümesi ekonomik kurumlarıyla doğrudan ilişkilidir. Türkiye'de son birkaç yıl içerisinde gerek kurumlar, gerek yasal sistem, gerekse yolsuzluk sicili kötüleşti. Türkiye kendisini yenilemeli ve üretimi artırıcı yapısal reformlara hız vererek hukukun egemenliğini güçlendirmeli."

Acemoğlu, Merkez Bankası'nın bağımsızlığını kaybetmesi halinde bunun Türkiye'deki ekonomik kurumların geleceği için de olumsuz etkilere sahip olabileceğinin altını çizdi. Çözüm sürecinin devam ettirilmesi gerektiğine işaret eden Acemoğlu, "Çözüm sürecinin bitmesi politik sistem ve ekonomi için felaket olur" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber