Güneydoğulu iş adamları huzur istiyor

Çözüm sürecinin getirdiği olumlu hava ile şahlanan Doğu ve Güneydoğu'daki yatırım ve istihdamı, terörün gölgelemesinden endişe ediliyor. Güneydoğulu işadamları, 2.5 yıllık birikime zarar veren terör olaylarının son bularak, gündemin yeniden yatırım, üretim ve huzur olması çağrısında bulundu.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 05 Ağustos 2015 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Güneydoğulu iş adamları huzur istiyor

Hükümetin başlattığı çözüm süreciyle Doğu ve Güneydoğu'da şahlanan yatırım ve istihdamın terörle gölgelenmemesi çağrısı geldi. Kalıcı barışın sağlanması için atılan adımla son üç yılda bölge 53 milyar liraya yatırım çekerken, 175 bin kişiye de ilave iş kapısı açıldı. Bölgedeki huzur ortamının bozulmamasını isteyen Güneydoğulu işadamları, son dönemde artan terör olaylarının son bularak, gündemin yeniden yatırım, üretim ve huzur olması çağrısında bulundu.

2,5 YILLIK BİRİKİM ZARAR GÖRDÜ

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık, Türkiye'nin birlik ve beraberliğini hedef alan terör eylemlerini lanetlediklerini vurguladı. Yaklaşık 2,5 yıl önce başlayan Çözüm Süreci ile bölgede bahar havası estiğini, silahların sustuğunu ve bölgenin güzelliklerinin öne çıkmaya başladığını hatırlatan Bartık, şöyle konuştu: "Son günlerde yeniden tırmanan şiddet ve terör eylemleri 2,5 yıllık birikime zarar verdi. Bölge insanları da iş dünyası da barışın sürmesini istiyor. Doğu ve Güneydoğu Türkiye'nin keşfedilmemiş Çin'idir."

SÜREÇ REFAH GETİRMİŞTİ

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı E. Sabri Ertekin de ne olursa olsun barış havasının sürdürülmesi gerektiğini söyledi. Bu anlamda gerekli görüşmeler yaptıklarını anlatan Ertekin, herkesin üzerine düşen sorumluğunu yerine getirmesi çağrısında bulundu. Çatışmalardan herkesin zarar gördüğünü vurgulayan Ertekin, "Çözüm Süreci ile bölgemiz gerçekten refaha ve huzura kavuştu, bunun mutlaka devam ettirilmesi lazım. Çatışmalar ülkenin her tarafına zarar veriyor" diye konuştu.

TERÖR ÖRGÜTÜ TAŞERON

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Mustafa Uslu ise son dönemde yaşanan olayların tüm Türkiye'yi üzdüğü söyledi. Olayların bütününe bakıldığından meselenin Türkiye'nin 30-40 yıldır devam eden kronikleşmiş bir meselesi olduğunu belirten Uslu, "Türkiye'nin üzerinde dolaşan kara bulutların kaynağı dış güçlerdir. Olaylar da dış güçlerin Türkiye içindeki taşeronlar vasıtasıyla ülkenin huzurunu kaçırmaya yönelik eylemlerdir. Bizim tek isteğimiz silah sıkılmayacak. Böyle olduğu zaman hiç kimse ne günlük yaşantısını yaşayabilir ne de orta, uzun vadeli yatırımlarla çok rahat yatırım yapma özgürlüğünü elde edebilir" açıklamasında bulundu.

ÜÇ YILDA 53 MİLYAR TL YATIRIM

Doğu ve Güneydoğu'da şahlanan yatırımların, terör saldırılarıyla geri çekilmesinden endişe ediliyor. Ekonomi Bakanlığı'nın "Yatırım Teşvik Bülteni Mayıs 2015" verilerine göre, teşvike bağlanan bin 945 belgenin 208'i beşinci, 249'u da altıncı bölge için düzenlendi. Çözüm süreciyle son 3 yılda 5 ve 6'ncı bölgede yatırım taahhütleri 53,6 milyar liraya yükseldi. 175 bin kişiye iş kapısı açıldı. Bu yılın ilk 5 ayında ise 6'ncı bölgede 939 milyon liralık yatırım teşvik belgesi verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber