'Suç üstlenme anlaşması' haksız tahrik sayıldı

DİYARBAKIR 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi, silah kaçakçılığı suçundan cezaevinde yatan 3 kişi ve aracılık eden bir kişinin, suçu üstlenmesi karşılığında para verdikleri Felemez Barut'u, parayı iade etmediği için öldürmesi davasını karara bağladı. Üç sanığa 'Kasten öldürme' suçundan ömür boyu hapis cezası veren mahkeme, silah kaçakçılığının üstlenilmesi anlaşmasını haksız tahrik sayarak, cezayı 17 yıla indirdi. Mahkeme diğer sanığa ise suça yardım ettiği için 10 yıl hapis cezası verdi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 05 Ağustos 2015 10:52, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
'Suç üstlenme anlaşması' haksız tahrik sayıldı

Kulp ilçesi Bağcılar Köyü'nde oturan 42 yaşındaki Felemez Barut, 29 Eylül 2012 günü 8 bin lira para ile evinden ayrılarak kayıplara karıştı. 2 ay sonra cesedi Bismil İlçesi'nde sazlıklarda bulunan Barut'un kafasına sert cisimle vurularak öldürüldüğü tespit edildi. Cesedin teşhis edilmesi üzerine soruşturma başlatan savcılık, maktulün en son cezaevi arkadaşı Ferit Ceylan ile konuştuğunu belirledi.

CEZAEVİNDE ANLAŞMA YAPTILAR

Kimliği tespit edilen Ferit Ceylan savcılığa verdiği ifadede maktül ile 2010 yılında Batman Cezaevi'nde aynı koğuşta kaldıklarını belirterek, "Felemez; Ramazan Baran, Zeki Eme ve Mehmet Orak isimli arkadaşları ile silah kaçakçılığından tutuklanmıştı. Maktülün suçu üstlenmesi karşılığında arkadaşlarından 25 biner lira aldığı konuşuluyordu. Yaptıkları anlaşmaya göre Felemez suçu üstlendiğine dair dilekçe verecekti. Dilekçeden sonra hepsi tahliye olursa parayı iade edecekti. Felemez bu şahıslardan sonra tahliye olursa para kendisine kalacaktı. Ben de bu anlaşmaya şahit oldum. Anlaşmadan sonra ilk Ramazan Baran tahliye oldu. Sonra Felemez, Zeki ve Mehmet birlikte tahliye oldular. Mehmet ve Zeki önceden tahliye olmadıkları için parayı geri istedi. Ancak Felemez buna yanaşmadı. Zeki ve Mehmet para için gerekirse onu öldüreceklerini söylüyordu. Ben durumu Felemez'e söylediğimde, anlaşmanın öyle olmadığını, suçu üstlenmesi karşılığında paranın kendisinde kalacağı yönünde anlaşıldığını söyledi "dedi.

SAVCI AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET VE 15'ER YIL İSTEDİ

İfadelerin ardından Felemez Barut'u öldürdükleri iddiasıyla cezaevi arkadaşları Ferit Ceylan(39), Mehmet Emin Akgün (38), Mehmet Orak (31) ve Zeki Eme(40) 6 Aralık 2012 tarihinde tutuklandı. Soruşturmayı tamamlayan savcılık, 4 şüpheli hakkında 'Kasten öldürme' ve 'Yağma' suçlarından birer kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 15'er yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırladı.

SİLAH KAÇAKÇILIĞI SUÇUNU ÜSTLENMİŞ

İddianamede suçlamayı kabul etmeyen şüpheliler arasında olay günü ve sonrasında yaşanan telefon trafiğine dikkat çekildi. Savcı maktulün 10 Aralık 2012 günü tutuklu yargılandığı silah kaçakçılığı davası ile ilgili mahkemeye dilekçe verdiğini ve silah kaçakçılığını tek başına üstlenerek diğer 3 kişinin olayla ilgisinin olmadığını söylediğini belirtti. Dilekçeden sonra anlaşmanın tarafı olan Ramazan Baran'ın tahliye edildiğini belirten savcı, maktül ve diğer şüphelilerin ise 2012 yılı Ocak ayında birlikte tahliye edildiğini kaydetti. Savcı şüpheliler Zeki Eme, Mehmet Emin Akgün ile Mehmet Orak'ın cezaevindeki sözleşme gereği bir araya geldiğini ve diğer şüpheli Ferit Ceylan'ın yardımı ile maktül ile buluştuklarını belirtti. Şüphelilerin Felemez Barut'u öldürdükten sonra para, silah ve aracını yağmaladığını belirten savcı, suçların oluşumunda yeterli şüphenin var olduğunu kaydetti.

SAVCI HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ İSTEDİ

İddianamenin kabulünün ardından sanıklar Mehmet Emin Akgül, Mehmet Orak, Zeki Eme ve Ferit Ceylan'ın tutuklu yargılanmasına 2013 yılında 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Yargılama sırasında suçlamaları reddeden tüm sanıklar tahliye edilirken, davanın karar duruşmasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan savcı, haksız tahrik indirimi uygulanarak ceza verilmesini istedi.

CEZAEVİNDEKİ SÖZLEŞME NEDENİYLE HAKSIZ TAHRİK UYGULANMAMALI

Duruşmada söz hakkı verilen Felemez Barut'un ailesinin avukatı Abdülkadir Pekdemir, sanıkların yağma ve cinayet suçunu işlediğini belirterek, "Sanıklara tasarlayarak öldürme suçundan ceza verilmeli. Sanıklar maktulü plan çerçevesinde alarak öldürmüşlerdir. Haksız tahrik hükümleri uygulanmamalıdır"dedi.

HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ UYGULANDI

Daha sonra kararını açıklayan mahkeme sanıkların üzerine atılı 'yağma' suçunu işledikleri tespit edilemediğinden beraatlerine karar verdi. Mahkeme sanıklar Mehmet Emin Akgül, Zeki Eme ve Mehmet Orak'ı Felemez Barut'u 'Kasten öldürmek' suçundan önce ömür boyu hapisle cezalandırdı. Silah kaçakçılığının üstlenilmesi anlaşmasını haksız tahrik sayan mahkeme, ceza adaletinin sağlanması açısından sanıklara verilen cezayı 17 yıla indirdi. Mahkeme suça yardım ettiği gerekçesiyle sanık Ferit Ceylan'ın da 10 yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme sanıkların tutuklanmaları için haklarında yakalama kararı verdi.

Felat BOZARSLAN/DİYARBAKIR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber