Genelkurmay'da devir teslim 10 gün erken yapılacak

Orgeneral Hulusi Akar'ın Genelkurmay Başkanı olduğu yeni komuta kademesi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı. Devir teslimin 30 Ağustos'tan önce gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 06 Ağustos 2015 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Genelkurmay'da devir teslim 10 gün erken yapılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ), kararlarını imzaladı ve TSK'nın yeni komuta kademesi netleşti.

32 general ve amiral bir üst rütbeye; 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın YAŞ Kararlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamasında şöyle denildi:

"30 Ağustos 2015 tarihinden geçerli olmak üzere; 32 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş; 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır. Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 33 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2015 tarihinden itibaren, 1 general ise yaş haddini doldurduğu için 01 Eylül 2015 tarihinden itibaren emekli olacaklardır. Bir üst rütbeye yükselen general ve amiraller ile görev süreleri bir yıl uzatılan general ve amirallerin yeni rütbe ve görevlerinin Milletimize, Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz. Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak 30 Ağustos - 01 Eylül 2015 tarihlerinden itibaren aramızdan ayrılacak olan değerli silah arkadaşlarımıza fedakar ve özverili hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, hayatlarının yeni dönemlerinde aileleri ile birlikte esenlikler dileriz."

Dişli'nin kardeşi Tümgeneral

Öte yandan AK Parti eski Milletvekillerinden Şaban Dişli'nin kardeşi Tuğgeneral Mehmet Dişli ve Ergenekon davasından müebbet alan 2013 YAŞ'ın da emekli edilen Ege Ordu Komutanlığı da yapan Nusret Taşdeler'in kardeşi Tuğgeneral Hasan Nevzat Taşdeler Tümgeneralliğe yükseldi. Diğer yandan, Genelkurmay 2'inci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'in görevi bir sene uzatıldı. Kulislerde konuşulanlara göre, Orgeneral Güler'in gelecek sene Jandarma Genel Komutanı olması bekleniyor. Buna göre, Orgeneral Güler'in sonraki yıl Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirileceği, nihayetinde de, 2019'da, Akar'dan boşalacak Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturacağı konuşuluyor.

Kara kuvvetleri Orgeneral

YAŞ'daki dikkat çeken bir diğer karar ise, Korgeneral seviyesinde olan Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı ise tekrar Orgenerallik seviyesine yükseltilmesi oldu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral İhsan Uyar, aynı görevini bu kez "Orgeneral" rütbesi ile yürütecek. 10'uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yaverliğini yapan Tümgeneral Uğur Tarçın ise Korgeneralliğe yükseltildi. Eski Genelkurmay Başkanlarından İlker Başbuğ'un döneminde Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanlığı yapan Metin Gürak ise Tümgerenal rütbesinden, Korgeneralliğe yükseltildi.

Tehditlere kayıtsız kalmayız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile telefonda görüştü. Erdoğan, görüşmede PKK'ya son operasyonlarla ilgili bilgi verdi. Erdoğan Suriye konusunda da "Esad iktidarda olduğu sürece Suriye'ye huzur gelmez" dedi. Erdoğan görüşmede, Suriye ve Irak'taki istikrarsızlık ve kaos ortamının komşu ülkeleri olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, Türkiye'nin ulusal güvenliğine yönelik terör tehditlerine karşı kayıtsız kalamayacağını ifade etti.

Özel halefine zaman kazandırdı

Yüksek Askeri Şüra ile emekliye ayrılan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, selefine görevi erken devredecek. Görev süresi 30 Ağustos'ta dolacak Genelkurmay Başkanı Özel, 10 gün erken veda edecek. Org. Özel'in Genelkurmay Başkanlığı görevini devredeceği Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'a, karargahtaki çalışmalarına bir an önce başlamasına zaman kazandırmak için erken veda edeceği belirtildi. Bu arada diğer atamalardaki devir teslim törenleri de peyderpey 30 Ağustos'a kadar yapılacak, yeni görevlerine atananlar bu tarihten itibaren resmi olarak göreve başlamış olacak.

Doktoralı Genelkurmay Başkanı

Genelkurmay Başkanlığı'na getirilen Orgeneral Hulusi Akar, askeri başarılarının yanısıra, akademik eğitime verdiği önemle tanınıyor. Akar, 2005 yılında tümgeneral rütbesindeyken, Boğaziçi Üniversitesi'nde İngilizce doktor yapmış, tezini de, "Ermenistan'a Harbord Askeri Misyonu: Amerikan Hakikati Araştırma Komisyonu'nun Hikayesi ve Türk-Amerikan İlişkilerine Etkileri" başlığı ile teslim etti. Akar doktora tezinde, ABD tarafından soykırım iddialarını ve olası bir Ermeni devletinin kurulup kurulamayacağını araştırma görevi verilen General James G. Harbord'un, araştırmaları sonrası Washington'a "Soykırım iddiaları gerçeği yansıtmıyor" şeklindeki raporu konu ediliyor. İadeyi itibar YAŞ da, hükümet gibi Balyoz davasında mağdur olan askeri isimlere iade-i itibar olarak nitelendirilebilecek kararlar aldı. İzmir Askeri Casusluk Davası'nda sanık olan, 2012'de 5 gün tutuklu kaldıktan sonra ilk itirazda serbest bırakılan Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, terfi alarak oramiral oldu. Ayrıca, 'Oramirallik' sıkıntısı yaşanan Deniz Kuvvetleri'nde komutan Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresi 1 yıl uzatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber