60-65 gün içinde seçim yapılabilir

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yapılan koalisyon görüşmesinden olumlu sonuç çıkmaması, erken seçim ihtimalini gündeme taşıdı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 14 Ağustos 2015 08:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
60-65 gün içinde seçim yapılabilir

TÜRKER KARAPINAR / ŞEBNEM HOŞGÖR

Erken seçim kararı alınması ve bu kararın Resmi gazete'de yayınlanmasından sonra gözler Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) çevrilecek. YSK, bu kapsamda seçim takvimini belirleyecek. YSK kaynakları, seçim kararı alınması halinde en erken seçimin 60-65 gün içinde yapılabileceğini, bu yönde değişik simülasyonlar üzerinde çalışıldığını bildirdi. Başbakan Davutoğlu'nun 45 günlük hükümeti kurma görevi 23 Ağustos'ta dolacak. Kaynaklar, erken seçim kararının ağustos ayı içinde alınması halinde, en erken seçimin kasım ayı içinde yapılabileceğini bildirdi.

Seçim tarihini muhalefet görüşmeleri netleştirecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kılıçdaroğlu ile dünkü zirvenin ardından "mevcut hükümetle", "meclis kararıyla" ve "en kısa sürede seçime" gidilmesini arzu ettikleri, ancak MHP ile de birkez daha görüşebilecekleri mesajını verdi.

AK Parti bu doğrultuda, MHP'nin de kısa süreli seçim hükümeti ortaklığını ya da seçim koşuluyla Ak Parti'nin kuracağı bir azınlık hükümetini desteklemeyi uygun bulmaması halinde, mevcut hükümetin iş başında kalmasını sağlayacak şekilde olağanüstü toplanacak Meclis'ten seçim kararı çıkartacak. Seçim için TBMM'den yasa mı yoksa karar mı çıkartılacağı ve seçimin tarihi ise AK Parti'nin muhalefetle yapacağı görüşmelerin sonucuna göre netleşecek. AK Parti içinde seçim tarihi konusunda Ekim sonuna ya da Kasım başına işaret edilirken, Doğu ve Güneydoğulu vekillerin 7 Haziran tablosunda daha anlamlı bir değişiklik yaşanabilmesi için 2016 baharını istedikleri konuşuluyor.

YSK Başkanı'ndan 'erken seçim' açıklaması

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber