Hacıbektaş Veli anma törenleri başlıyor

Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde düzenlenecek 52. Ulusal 26. Uluslararası Hacıbektaş Veli Anma Törenleri on binlerce Alevi vatandaşı bir araya getirecek. İlçeye gelenler, Alevi inancında inananların kendilerini test ettikleri yer olarak kabul edilen deliklitaştan geçebilmek için büyük çaba gösterdi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Ağustos 2015 13:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hacıbektaş Veli anma törenleri başlıyor
Ünlü Halk Düşünürü Hacıbektaş Veli anısına bu yıl ulusal düzeyde 52. si düzenlenecek olan Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri Kültür ve Sanat Etkinlikleri'ne yaklaşık 50 bin kişinin katılması bekleniyor. 16 Ağustos Pazar günü gerçekleştirilecek olan resmi açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere siyaset, sanat ve iş dünyasından çok sayıda kişinin katılacağı etkinlikler Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi'ndeki açılış konuşmaları ve ödül töreni ile başlayacak. Programda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Hacıbektaş Semah Ekibi gösterisi yer alacak. Daha sonra ise günün anlam ve önemini belirten konuşmalar ile birlikte Şiir ve Öykü Yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verilecek. Açılış töreninde ayrıca 22. Hacı Bektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü' de sahibini bulacak.

DOSTLUK VE BARIŞ ÖDÜLÜ PROF.DR. ÇETİN YETKİN'E VERİLECEK
Hacıbektaş Veli Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri düzenleme kurulu, etkinlikler kapsamında bu yıl 22'incisi verilecek olan Hacı Bektaş Veli Dostluk Barış Ödülü'nün sahibini belirledi. Düzenleme kurulunun almış olduğu karar sonrasında 22. Hacıbektaş Veli Dostluk ve Barış Ödülü, Prof. Dr. Çetin Yetkin'e verilecek. Açılış töreni Azerbaycan Kültür Bakanlığı Halk Dansları Topluluğu gösterisi ve Mehmet Kale, Yadigar Sude Altay, Hasan Karayol, Zeynep Karababa, Sabahat Akkiraz konserleri ile son bulacak. Etkinlikler hakkında bilgi veren Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, etkinlikler için Türkiye'nin çeşitli illerinden ve yurt dışından on binlerce kişinin ilçelerine geldiğini kaydetti. Selmanpakoğlu, "Hacıbeştaş'ta şu an adım atacak yer yok diyebiliriz. Yaklaşık 50 bin kişinin etkinliklere katılmasını bekliyoruz. İlçemizdeki okullar, dershaneler, pansiyonlar ve oteller tamamen dolmuş durumda. Hatta ilçemizde yer bulamayanları artık Kapadokya bölgesindeki otellere yönlendirmek zorunda kalıyoruz" dedi.
Etkinlikler çerçevesinde Hacı Bektaş Veli'nin çeşitli kültürel ve sanatsal aktiviteler ile anılacağını söyleyen Selmanpakoğlu, "Törenlerin burada yapılmasının nedeni biz Hacı Bektaş Veli'yi anıyoruz. Bizim törenimiz şenlik veya bir festival anlayışında değil bir anma etkinliği. Hacı Bektaş Veli, batının ortaçağ karanlığını yaşadığı dönemde bilimle, sanatla uğraşanların yargılanıp katledildiği o karanlık dönemde burada bir aydınlanma merkezi kuruyor. Burada 'Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır', 'Kadınlarınızı okutunuz' sözleri ile akıl ve ilimi kullanarak eşitlik ilkesini ortaya koyan bir üniversite düzeyinde eğitim merkezi kuruyor. Burada birçok insan yetiştiriyor ve bu yetişen insanları balkanlara, Mısır'a, Mezopotamya'ya, Anadolu'nun dört bir tarafına göndererek Anadolu İslam'ının, İslamiyet'in ve Türk birliğinin sağlanmasına katkı veriyor. Dolayısıyla Hacı Bektaş Veli'nin bu noktada bize öğretileri çok önemli. Tabi bu anma etkinlikleri esnasında kültürel etkinlikler yapıyoruz. Etkinlikler içerisinde tiyatro, sergi, konferans, panel ve konserler var. Her alanda Hacı Bektaş Veli'yi anmış olacağız" diye konuştu.

ALEVİLERİN DELİKTEN GEÇME ÇABASI
Etkinlik için Türkiye'nin çeşitli kentlerinin yanı sıra yurt dışından ilçeye gelen binlerce Alevi, buradaki kutsal mekanlara ilgi gösteriyor. Ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdikleri mekanlardan birisi de kutsal sayılan ve Hacı Bektaş-ı Veli'nin çile çektiği ve ibadet etmek için sığındığı yer olarak bilinen Çilehane mevkisi. Aleviler, buradaki deliklitaştan geçmeye çalışıyor. Yaşlı genç, zayıf kilolu demeden tüm vatandaşlar deliklitaştan geçmek için çaba gösteriyor, delikten geçemeyenler günahından arınmak için adak adıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber