Beyaz yakalı yurt dışına mavi yakalı sahillere tatile gitti

"Acaba halk olarak bizim tatil alışkanlıklarımız ne yönde" sorusu üzerinden Türkiye'nin tatil trendlerini araştırdık ve gördük ki beyaz yakalılar yurt dışına mavi yakalılar ise Antalya gibi sahil şehirlerine gidiyor. Yılda bir kere de olsa tatile çıkabiliyorsanız şanslısınız. Hiç şikayet etmeyin.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 16 Ağustos 2015 11:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Beyaz yakalı yurt dışına mavi yakalı sahillere tatile gitti

Fisin kapısından içeri giriyorsunuz, biraz bronzlaşmışsınız ofistekiler sizin ne kadar "fresh" gözüktüğünüzü konuşuyor. "Tatilden mi şekerim?" diyerek birisi yanınıza yaklaşıyor. O an her şeyin büyüsü bozuluyor ve işinizin başına döndüğünüzü fark ediyorsunuz. Molalarda sosyal medyada paylaşamadığınız üç bin fotoğrafı arkadaşlarınızı etrafınıza toplayıp gösteriyorsunuz. Bu kişi sizseniz ve senede bir kere de olsa tatile bir yerlere gidebiliyorsanız şanslısınız. Hiç şikayet etmeyin. Tatilin uzunu kısası, uzağı yakını olmaz tatil tatildir. Birkaç günlüğüne de olsa uzaklaşmak iyi geliyor. Ne demiş atalarımız "Tebdili mekanda ferahlık vardır." İş bu sebeple Türk halkının tatil alışkanlıklarının peşine düştük ve eğlenceli sonuçlar elde ettik. Bu sonuçlardan biri: Beyaz yakalılar yurt dışına çıkarken mavi yakalılar tatillerini ülke içinde geçiriyor.

OPERASYON GİBİ PLAN YAPIYORUZ

Eskinin tatil anlayışlarıyla şimdinin tatil anlayışı çok farklı. Tatilciler de değişti, alışkanlıklar da... O eski yazlıkçılar kalmadı mesela. Bir yerde yazlık alıp senelerce aynı yerde tatil yapmak hiç cazip gelmiyor. En azından gençler için böyle. Eskiden yazlık aşkı vardı ya şimdi var mı yok. Bir de eskiden tatil keşfedilecek bir şeydi. Şimdi inciği cıncığı araştırılıp öyle tatile çıkılıyor. Hatta önce Google Maps'te birkaç tur atıyoruz gideceğimiz yerin sokaklarında. Kalacağımız otelin havuzun metreküpünden çalışan personel sayısına kadar detaylı bilgiye sahip olup öyle çıkıyoruz yola. Operasyon düzenler gibi tatil planı çıkarıyoruz.

İŞÇİ SINIFI LÜKS İSTİYOR

Tatillerle ilgili ilk saptadığımız veri yıllık izinlerimizi nasıl değerlendirdiğimiz oldu. Eleman.net tarafından gerçekleştirilen 'Mavi Yakalı Çalışanların Yıllık İzin Araştırması'na göre, mavi yakalı diye tabir edilen işçi sınıfı yıllık iznini tatil köylerinde geçiriyor. Yurt dışında işçi olarak çalışan gurbetçi genç soydaşlarımız da Türkiye'ye geldiklerinde memleketlerini değil sahil şehirlerindeki orta ve lüks tatil köylerini tercih ediyor. Tatil uygun fiyata olsun diye de erken rezervasyonu tercih ediyorlar. Memleket ziyareti ikinci sırada yer alıyor. Memleket tatili yapanlar, tatil için bir de memleketine yazlık ev yaptıranlar var. Bu kesimi daha çok emekliliği gelmiş ya da emekli olan yıllarca büyük şehirlerde ya da yurt dışında çalışmış orta yaş ve üstündekiler oluşturuyor.Bu kesim arasında son yıllarda yazın 'baba ocağı'na dönenler epey fazla.

ŞAM KARIŞTI DOĞRU KUDÜS'E

Beyaz yakalı kesime gelince onlar yurt içi tatilinden sıkılmış son yıllarda soluğu artık yurt dışında alan kesim diyebiliriz. En çok tercih edilen ülkelere gelince sosyokültürel eğitim ve ilgi alanlarına göre değişiyor. Mesela dindar kesimin önceliği savaş çıkmadan önce Suriye'ydi. Şimdilerde ise gözde tatil beldesi Kudüs diyebiliriz. Hatta son bir yıldır Kudüs üzerinden Umre yapmak oldukça moda. Bu gezilerin bir ayağında 'manevi olarak' yeniden motive olmak varken diğer ayağında da Osmanlı'nın izlerine doğru tarihi bir yolculuk var diyebiliriz. Yine bu kesim arasında en çok tercih edilen yerlerin başında Balkanlar geliyor. "Ay ben hala Bosna Hersek'i görmedim" diye sızlananların sayısı her geçen gün azalıyor.

TÜRKİYE TÜRKLERE PAHALI

Görüştüğümüz seyahat acentalarından aldığımız bilgileri özetlersek şunları söyleyebiliriz: Yurt dışında ilk tercih edilen destinasyonlar İtalya, Fransa ve İspanya oluyor. Uzak diyarlardan Güney Amerika ülkeleri bu yıl talebi artanlardan. Yunanistan'da yaşanan kriz turizme olumlu yansımış gözüküyor. Yunan Adaları'nda bir gün iki gün ev kiralayarak çok düşük maliyetlere tatil yapanlar var.Erken rezervasyon yaptırmadıysanız Türkiye'de tatil yapmak size pahalıya mal olabilir. Son gün kalkıp ben yarın Çeşme'ye tatile gidiyorum dediğinizde küçük bir İtalya turundan daha fazla para ödersiniz.

Resmi tatiller etkiliyor

Aylar öncesinden uçak biletini alıp seyahati planlamak ve kısa süreli yurt dışı tatillerine çıkmak bu yılın seyahat trendlerinin başında geliyor. Özellikle çalışan kesim, havayolu firmalarının uygun fiyatlı kampanyaları sayesinde 50 Euro'dan başlayan fiyatlarla biletlerini satın alıyor. Son dönemlerde birçok kişi seyahat planlarını en az 6-7 ay önceden tamamlıyor, uçak biletlerini satın alıyor ve heyecanla tatil gününün yaklaşmasını bekliyor. Bu şekilde bütün komşu ülkeleri gezip şimdi daha uzak ülkelere doğru yolculuğa çıkanların sayısı bir hayli kabarık.

En çok ve en ucuz tatili onlar yapıyor

Instagram'dan yakın çevremize şöyle bir göz atsak en çok deniz tatilinin tercih edildiğini görebiliriz. Pozlar bile klasik. Uçak bileti fotoğrafı, şezlongda bacak fotoğrafı, yiyip içilenlerin fotoğrafları... Deniz tatili yerine yayla tatili, ekolojik tatiller yapan da yok değil. Bir de eskiden herkes bir kere tatile giderdi. Şimdi yılda birkaç kez tatile çıkılıyor. Üstelik artık mevsimler de o kadar etkilemiyor. Her mevsim illa güzel ve görülmesi gereken bir yer var. Tüm meslek gruplarına baktığımızda herkes bir şekilde tatil için para harcıyor, tatil için çalışıyor. Ama yine de en çok gezenler öğrenciler. Çok mu paraları var? Hayır. Zamanları bol. Ya çalışarak ya harçlıklarından arttırarak para biriktiriyor, ucuza konaklıyor, seyahat ediyor. Aslında en uygun tatili de onlar yapıyor. Yurt dışına çıkanlar da var. Dilini geliştirmek isteyenler yaz okullarında dil öğreniyor.

Gürcistan'a eğlenmeye gidiyoruz

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre geçen yıl yurtdışına çıkanların sayısı yüzde 4,4 oranında arttı.TÜRSAB Ar-Ge Departmanı'nın derlediği bilgiye göre en fazla seyahat 1 milyon 231 bin 691 kişi ile Gürcistan'a oldu. Gürcistan'a çıkışın bu kadar çok olmasının ana sebebi girişte pasaport alınmaması. Karadenizliler herhangi bir şehre gider gibi günü birlik gidip geliyorlar Gürcistan'a. Bu ülkeyi sırasıyla Yunanistan, Bulgaristan ve Almanya izliyor. Gürcistan'a ve Yunanistan'a daha çok gezi ve eğlence için gidiliyor. Almanya'ya ise aile ziyareti için gidiliyor.

Osmanlı'nın izinde

Bugünlerde yeni bir heyecan var. Osmanlı'nın bir zamanlar hakim olduğu adalara bir tarih turu düzenleniyor. Osmanlı'nın İzinde projesi, uluslararası standartlarda butik bir Cruise gemisinde tur yapmamızı sağlıyor. 27 Eylül Pazar günü İzmir Çeşme Limanı'ndan hareket edecek olan gemi hem tarihimizi öğrenmeyi hem de eğlenceyi bir arada sunuyor. Gemi Rodos, Girit ve Pire adalarına uğrayacak. Gemide Fatih Çıtlak tasavvuf sohbetleri, Talha Uğurluer de tarih sohbetleri yapacak. Umut Akyürek de hanımlara konser verecek. Yılda yaklaşık 80 bin gezgin cruise gemi seyahati yapıyor ama Türkiye'de çok tercih edilen bir tatil şekli değil.

Deniz, kum ve güneş

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği(TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy'dan aldığımız bilgiler şöyle:

* Türk vatandaşları turistik faaliyetlere eski yıllara oranla çok daha fazla katılır hale gelmiş durumda. Özellikle TÜRSAB'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte 2009 yılında başlattığı Erken Rezervasyon kampanyası sayesinde tatilini erkenden rezerve ettirme alışkanlığı gelişti.

* Yurt dışına çıkışlarda da son yıllarda ciddi artış kaydedilmiş bulunuyor. 2004 yılında yurtdışına çıkan Türk vatandaşların sayısı 4 milyon 306 bin 398 kişi iken bu rakam 2010 yılında 6 milyon 887 bin 489 kişiye ve 2014 yılında ise bu sayı 8 milyonu sınırını aşmış bulunuyor.

* Türk vatandaşları başta komşularımızda olmak üzere dünyanın dört bir yanında aranan, beklenen turist halinde. Türk ekonomisindeki gelişim ve vatandaşlarımızın satın alma gücündeki artış yurtdışı turlara olan ilgiyi de arttırıyor.

* Yurt içinde seyahat acentaları kanalıyla tatile çıkan vatandaşların ağırlıklı olarak tercihi deniz, kum, güneş olmakla birlikte son yıllarda yurt dışında kültür turlarına ilginin arttığı görüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber