Sekreterlerin, daire başkanı olmasını nasıl engellleriz?

Bu yazıda, sekreterlerin, bir telefonla daire başkanı veya genel müdür yardımcısı kadrolarına atanmalarının önüne nasıl geçebiliriz sorusuna cevap aranacaktır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 19 Ağustos 2015 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sekreterlerin, daire başkanı olmasını nasıl engellleriz?

Kamu veya özel sektör... Her ikisinin de farklı iç dinamikleri olmasına rağmen, yönetimin kuralları aynıdır. Ehliyet ve liyakat...

En küçük bir idari birimde dahi, yönetici iyi seçilmiş ise, o küçük idari birimin ülkeye katma değer sağladığını görebilmekteyiz.

Ancak sadece günümüze ait olmayan ve uzun yıllardır kamu bürokrasisine hakim olan bir eğilim, Devleti çürüttüğü gibi, çalışan bürokratları da manevi anlamda yıpratmaktadır.

Bu eğilim, yönetici atamalarındaki nepotizmdir. Yönetim kadrolarına en ehil olan insanlar değil, birilerine yakın olan insanlar atanmaktadır.

Bunun en uç örneğini ise bugüne kadar sekreterlikten başka bir iş görmeyenlerin, atanacağı görevle ilgili herhangi bir deneyim veya eğitimi olmayanların, daire başkanı veya genel müdür yardımcısı yapılmasıdır.

Şuan neredeyse her bir bakanlıkta, genel müdürlükte, bir bakanın veya milletvekilinin bir dönem sekreterliğini yapmış olmaktan dolayı bir vasfı bulunmayanların atandığı en az bir 1 yönetici kadrosunu görmek mümkündür.

Peki bu haksız ve çürümeye yol açan uygulama nasıl azaltılabilir?

Batı Avrupa ülkelerinde ve ABD'de, sadece kamuya girişin ilk basamağı olan kadrolar ilan edilmemektedir. Neredeyse tüm yönetici kadroları ilan edilmektedir.
Daire başkanı, genel müdür yardımcısı, genel müdür, müsteşar yardımcısı ve müsteşar kadroları gibi tüm üst düzey yönetici kadroları ilan edilmektedir.
İlandan sonra başvurular alınmakta ve seçilen adayın CV'si ilan edilerek atama yapılmaktadır.

Ülkemizde şuan için bu usul sadece TRT Genel Müdürlüğüne yapılacak atamalarda kullanılmaktadır. Bu sistem biraz daha yaygınlaştırılmalıdır.

Hükümet, üst düzey kadrolara yine seçim yaparak atama yapacaktır. Ancak atama yapılacak üst düzey kadroları ilan edip, başvuru sayısını artırmak ve sonrasında ise atanacak kişilerin CV'sinin yayınlanarak, şeffaflık yoluyla bir özdenetime imkan sunmak, üst düzey yönetici kadrolarına bir nebze de olsa kalite getirecektir.

Ülkemizin üst düzey yönetici kadrolarına yapılacak atamalarda daha geniş çaplı bir sistem kuruluna değin, kısa vadede, üst düzey kadroların ilanı ve atanacak kişilerin CV'lerinin (özgeçmiş) yayınlanması yoluyla, küçük de olsa bir kalite getirilmesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber