KDK'dan Maliye'ye özlük hakkı tavsiye kararı

Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu, unvanları, hak ve yükümlülükleri aynı olan ancak farklı kurumlarda çalışan mali hizmetler uzmanlarının özlük anlamında farklı normlara tabi tutulmasını mağduriyet sebebi saydı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Ağustos 2015 13:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
KDK'dan Maliye'ye özlük hakkı tavsiye kararı

Kamu Başdenetçisi Nihat Ömeroğlu, unvanları, hak ve yükümlülükleri aynı olan ancak farklı kurumlarda çalışan mali hizmetler uzmanlarının özlük anlamında farklı normlara tabi tutulmasını mağduriyet sebebi sayarak, Maliye Bakanlığına mağduriyetin giderilmesi için tavsiye kararında bulundu.

Kamu Denetçiliği Kurumu'ndan (KDK) yapılan açıklamaya göre, kurum 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile aynı meslek gurubundaki personel arasında özlük olarak farklılaştırmaya gidilmesi sonucunda oluşan mağduriyetin ve ayrımcılığın giderilmesi için Maliye Bakanlığına tavsiyede bulundu.

Üniversitede "mali hizmetler uzmanı" olarak görev yapan şikayetçi, 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yapılan düzenlemelerle, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre alan bazı devlet memurları için yeni bir maaş sistemi öngörüldüğünü, ancak 5018 sayılı Kanunun verdiği yetkiye dayanılarak hazırlanan Mali Hizmetler Uzmanlığı Yönetmeliği'nde, aynı vazifelerle görevlendirilmiş ve memuriyet unvanları aynı olan meslek gurubu içinde farklı özlük uygulaması yapıldığını, bu sebeple çalışma barışının bozulduğunu ileri sürdü.

Konuyla ilgili mağduriyetin giderilmesi için başvuruyu inceleyen KDK Başdenetçisi Ömeroğlu, farklı kanun hükümlerine göre çalışan mali hizmetler uzmanlarının maaş hesaplama formüllerinin değişik olduğu, genel bütçeli veya özel bütçeli bir kurumda çalışan 1. derecedeki mali hizmetler uzmanı ile mahalli idareler, yargı organları ve üniversitelerde çalışan 1. derece mali hizmetler uzmanının maaşları arasında 800 liraya varan farkın oluştuğu tespitinde bulundu.

Ömeroğlu, tüm hak ve yükümlülükleri aynı olan, aynı unvanlarda bulunan ancak farklı kurumlarda çalışan mali hizmetler uzmanlarının özlük anlamında farklı normlara tabi tutulmasının, bu meslek grubunda çalışanlar için, temel hukuk ilkeleri, hukuki eşitlik ve öngörülebilirlik ilkesi açısından mağduriyete sebep olduğu tespiti yaptı.

Başdenetçi Ömeroğlu, 666 sayılı KHK'dan sonra mahalli idareler, üniversiteler ve yargı organlarında iş başı yapan mali hizmet uzman ve yardımcılarının da hukuki eşitlik ilkesi açısından mağdur edildiklerini kaydetti.

Mali ve sosyal haklar yönünden mağdur olan, mahalli idareler, üniversiteler ve yargı organlarında çalışan mali hizmetler uzmanlarının mağduriyetlerinin giderilmesi için mevzuat değişikliği konusunda bir tasarı oluşturması yönünde Maliye Bakanlığına tavsiyede bulunan Ömeroğlu, hak kayıplarının önlenmesi için Maliye Bakanlığınca hazırlanacak tasarının gündeme alması hususunda gereğinin yapılması için Başbakanlığa da tavsiye kararı gönderdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber