MEB, TEOG'da hataya devam ediyor

MEB TEOG sonuçları açıklandıktan sonra görülmüştür ki 250bin boş kontenjanın yanı sıra 70bin hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenci var.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 21 Ağustos 2015 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
MEB, TEOG'da hataya devam ediyor

Yani MEB sınıf mevcutlarını 30'dan 34'e şimdi de 40'a çıkararak öğrenci sayısından fazla kontenjan açtı.

Fakat açılan kontenjanlar vatandaşın talebine uygun düşmedi.

Örnek 1:

Sarıyer Mehmet Şam Çok Programlı Anadolu Lisesi

Okul Çok Programlı Anadolu Lisesi ve okulda hem meslek hem de Anadolu Lisesi sınıfı var.

Okulda 520 Meslek Lisesi Kontenjanı tanımlanmış, 80 de Anadolu Lisesi. Anadolu Lisesi kontenjanı dolmuşken Meslek Lisesinde sadece 108 kontenjan dolmuş. Yani 13 şubenin sadece 3 şubesi dolmuş. Kalan 10 şube boş ve normal eğitime bile geçirilse 5 derslik eder.

Madem talep var neden Anadolu Lisesine kaydırılmıyor kontenjanlar? Yani bu okula istense öğrenci almak mümkün.

Örnek2:

Güngören Sultan Alparslan Anadolu İmam Hatip Lisesi 560 kontenjanın 390'ı boş. Yani 14 şube hedeflenmiş 5 tanesi bile dolmamış. Oysaki okul bahçesinde iki bina var ve ikinci binada (İzzet Ünver Lisesi olarak devam etmekte olan) okutulacak çocuklar. Okul kendi binasında eğitime devam etse ikinci binada Anadolu Lisesi açma şansı var. Hem de 9 şube.

Örnek 3:

Ankara Temelli Çok Programlı Anadolu Lisesi, okul 12 derslikli ve 340 kontenjan tanımlanmış yani 250bin boş kontenjan var deniliyor ya olmadık okullarda olmadık kontenjanlar söz konusu çünkü velide karşılığı yok bu kontenjanların. Tanımlanan 340 kontenjanın 307'si boş. Evet tek bir şube bile dolmuyor. Anadolu Lisesi sınıfında bile 68 kontenjan tanımlanmış 24'ü boş kalmış. Çok ücrada kalmış ve talep olması mümkün olmayan bir okula 340 kontenjan tanımlamak akıl karı değil.

MEB'e İş İşten Geçmeden tavsiyemiz...

İş işten geçmeden boş kontenjanları yeniden değerlendirin ve vatandaşın değerlendirmesine açın. Vatandaş zaten bu haliyle gitmeyeceğini beyan etmiştir. Öyle ise bu boş kontenjanları tercih edilebilecek Anadolu Lisesi gibi türlere açın.

İş işten geçmiş değil çünkü nakiller devam ediyor ve edecek. İlkinde olmasa da ikincisinde yapılabilir.

Bugün İstanbul'da 16.977 boş kontenjan var ve bunun da karşılığı onlarca okuldur. Okula çok ihtiyaç olan bir dönemde eldeki olanakları verimli kullanmamak kamu zararına ve vatandaşa işkenceye tekabül eder.

Bugün İstanbul'da merkezde Çok Programlı Liselerdeki kontenjanlar dahil Anadolu Lisesi kontenjanı boş kalmamıştır. Öyle ise hatada ısrar etmeyip böyle bir uygulama ile vatandaş belki daha yakın, istemeden gittiği okul türü yerine başka bir okula gelebilir.

Bunun için sadece irade gerekiyor. Bir de yukarıda sayılı hataları ve planlamaları yapanlara hesap soracak iradeye ihtiyaç var tabii ki...

MEB'in Hatada İkinci bir ısrarı:

Geçen yıl yerleştirmeye esas nakillerde tek tercih hakkı verilmesini eleştirmiştik. Bu yıl tercih hakkı 3 e çıkarıldı fakat bu da yeterli değildir. Vatandaş zorluk yaşamaktadır. Hazır okulların açılması da uzatılmışken süreç biraz daha sağlıklı kullanılarak tercih hakkı 10'a kadar çıkarılabilirse vatandaş rahat bir nefes alabilir.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber