Akaryakıtı 'koklayan' araçlar

Petroldeki düşüş sürerken dolarda yaşanan artış Türkiye'de akaryakıt fiyatlarını tekrar yukarı çekti. Akaryakıtı koklayan otomobilleri sizin için derledik

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 21 Ağustos 2015 09:39, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Akaryakıtı 'koklayan' araçlar

Önder ÇELİK İSTANBUL

Akaryakıtın en pahalı olduğu birkaç ülke arasında yer alan Türkiye'de, otomobil almak isteyenler yakıt ekonomisine önem veren araçları daha çok tercih ederken, doların 3 lira seviyesini aşmasıyla benzin ve motorine gelen zamlar 'cimri otoları' daha da önemli hale getirdi. Türkiye'de yakıt tasarrufu sağladığı gerekçesiyle pahalı olmasına rağmen dizel otomobil satışları yüksektir. Ancak bu, petrol fiyatlarında yaşanan sert düşüşle biraz azaldı. Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) verilerine göre, bu yılın ilk yedi ayında dizel otomobil satışlarının payı yüzde 60 oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu pay yüzde 63 seviyesindeydi. Dizel araçlara yönelim petrol etkisiyle azaldı ancak markalar arasındaki yakıt tasarrufu yarışı tam gaz sürüyor.

EN DÜŞÜK 3.4 LİTRE

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın, 100 kilometre mesafede en az yakıt tüketen araçları sıraladığı listeye göre, Türkiye'nin en 'cimri' aracı Peugeot 208 oldu. Benzinli 208, 4.3 litre yakıt tüketimiyle ilk sırada yer alırken, dizel 208, 100 kilometrede 3.4 litre yakıt tüketimiyle Citroen C3'le birinciliği paylaştı. Listede araçlar; dizel, benzinli ve hibrit olarak sıralanıyor. Listenin tek hibrit modeli 3.9 litre yakıt tüketimiyle 1.8 motora sahip Toyota XW3 olurken, dizel kategorisinde Peugeot ve Citroen'den sonra en tasarruflu araç Ford'un Fiesta modeli oldu. Fiesta, 3.7 litre yakıt tüketimiyle üçüncü sırada yer aldı. Listede aynı markanın birden fazla modeli yer alıyor. Dizel ilk 10'da yedi, benzinlide altı Peugeot modeli yer aldı.

Farklı marka sıralamasına göre, dizelde Nissan'ın Qashqai modeli 3.8 litrelik birleşik yakıt tüketim değeriyle farklı markalarda dördüncü sırada yer aldı. Bu markayı 3.9 litreyle Fiat Panda ve Seat Leon izledi. Benzinlide ise, Peugeot 208'den sonra Skoda Citigo 4.4 litrelik yakıt tüketimiyle ikinci sırada yer aldı. Ford Fiesta 4.5 litrelik tüketimle farklı markalarda üçüncü, Nissan Note, 4.7 litreyle dördüncü sırada yer aldı.

KİLOMETRE BAŞINA 7 KURUŞ FARK

Motorinin litresi 3.83, benzinin ise 4.57 lira olarak hesaplandığında, Türkiye'nin en cimri aracı Peugeot 208 benzinli kilometre başına 20 kuruş yakıt tüketirken, 1.4 dizel motora sahip Peugeot 208 ile Citroen C3, kilometre başına 13 kuruş yakıt tüketiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber