TEF'ler, Teknoloji Mühendisliği Fakültelerine dönüştürülmeli...

Haber Giriş : 12 Eylül 2006 16:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TÜRKİYE'DE TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTELERİ ve MESLEKİ TEKNİK EĞİTİM

Mesleki ve Teknik Eğitime verilen önem, ülke gelişmişliği ile doğrudan ilgili olan bir gerçeğe yapılan yatırımdır. Ortaöğretimdeki payı % 30 olan Mesleki ve Teknik Eğitimin, meslek liselerine uygulanan haksız katsayı uygulamaları ile ilginin azalmasına, öğrenci azlığı sebebiyle öğretmen olamayan Teknik Öğretmenlerin ünvansız olarak özel sektörde çalışmasına yol açmakta ve ülkemizin daha da derin bir meselesi olmasına ivme kazandırmaktadır.

Sanayi atılımının eşiğinde olduğumuz şu zamanda Mesleki ve Teknik Eğitimin ortaöğretim ve yükseköğretimdeki bu sıkıntıları Türk milletini maalesef mesleksiz ve niteliksiz bireylerden oluşan bir toplum olmaya sürüklemektedir.

MEB'de istihdam edilemeyen ve özel sektörde ise ısrarla ünvan ve yetki verilmeyen onbinlerce Teknik Eğitim Fakültesi mezunları (teknik öğretmenler) mesleki ve teknik eğitimin yüksek öğretimdeki ve özel sektördeki kanayan yarası olmaya devam etmektedir.

Teknik Eğitim Fakülteleri, teorik mühendislik dersleri yanında uygulamalı laboratuar-atelye dersleri ile ayrıca bunlara ek olarak eğitim formasyonu derslerinin de okutulduğu fakültelerdir. Öğrenci karakteristikleri genelde Meslek ve Teknik Lise mezunlarından oluşmaktadır.

Bizler teknik öğretmenler olarak ilk öğretimden sonra Meslek Lisesi (3 yıl) veya Teknik Lisesi (4 Yıl) ve devamında Teknik Eğitim Fakültesi (4 Yıl) olarak mesleklerimizde 7-8 yıllık mesleki ve teknik eğitim alarak, devletimiz tarafından en çok yatırım yapılan teknik güç olarak karşınızda durmaktayız.

Teknik Öğretmen ünvanı ile Meslek ve Teknik Liselerde görev yapan mezunlarımız yanında, sanayide görev yapan mezunlarımız da bulunmaktadır. Teknik Öğretmenlik dışında aktif olarak çalışan mezunlarımız unvan sorunları yaşamakta, çok rahat iş bulabildikleri halde iş ve bilgi emeklerinin karşılıklarını alamamaktadırlar.

Avrupa ülkeleri ve Amerika Birleşik Devletleri'nde uygulama mühendisliğinin normal mühendislikten ayrı olduğunu, ülkemizde ise mühendisliğin uygulama kısmının yıllardır ihmal edildiğini, Uygulama Mühendisliği eğitimi alan fakat adı Eğitim fakültesi olan TEF mezunlarına ise mühendislik unvanı verilmediği için, sanayimizde halk tabiri ile "tulum giyen mühendis" yani uygulama-sanayi mühendisi bulmanın zor olduğu bariz bir gerçektir. Sanayicinin ve TEF mezunlarının bu ortak probleminin çözüme kavuşması için TEF mezunlarına direkt Teknoloji Mühendisliği ünvanı verilmelidir. Ülkemizin sahip olduğu bu güçlü teknik potansiyelin görmezlikten gelinmesi, hem ülkemizin gelişmesi hem de son teknolojik gelişmelerin sanayimize uyarlanmasında büyük bir kayıp olarak karşımıza çıkmaktadır

Mesleksiz ve niteliksiz bir millet olmaya "dur!" demenin vakti geldi!

Teknik Eğitim Fakültelerinin, Teknoloji Mühendisliği Fakültelerine dönüştürülerek, bu okul mezunlarının hak ettikleri ünvan ve yetkileri alması, bunun yanında meslek lisesi öğrencilerinin üniversite sınavında önünde büyük engel teşkil eden katsayı probleminin çözümlenmesi ve diğer lise mezunları ile eşit şartlarda yarışmalarına olanak sağlanmalıdır.
Bunlar mesleksiz ve niteliksiz bir millet olmaya dur demenin tek yoludur...

TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ MEZUNLARI VE ÖĞRENCİLERİ PLATFORMU

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber