Görevde yükselme ve tercih sayısı

Bir memurun, görevde yükselmede başarılı ve yüksek puan almış olmasına rağmen, tercih sayısındaki kısıtlama nedeniyle atanamaması hukuki olarak sorundur.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Eylül 2015 12:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Görevde yükselme ve tercih sayısı

Görevde yükselme uygulaması sonrasında, tercih alınması nedeniyle yaşanan sorunları ele aldığımız yazı sonrasında, bazı ziyaretçilerimiz tercih sayısında yaşadıkları kısıtlamaların hukuki olup olmadığını sordu.

Tercih sayısı karşılaşılan sıkça tartışılan bir sorundur.

Örneğin, 10 farklı ilde bulunan bir unvanlı kadro için memurlardan 5 tercihte bulunmaları istenmektedir. Bu durum pek çok sakınca doğurmaktadır.

İlgili memur aslında ilan edilen her ile gitmeye razıdır fakat ondan sayılı tercihte bulunması istenmektedir.

Böylece kendi puanından daha düşük puana sahip olan bir başka aday tercihinden dolayı atanabilmekte iken söz konusu memur açıkta kalabilmektedir.

Oysaki burada izlenmesi gereken iki makul yol bulunmaktadır.

Birincisi, başarı sıralamasına göre adaylardan tek tek tercih alınması yöntemidir. Bu durumda, en yüksek puan alan adaydan 10 ilden birini seçmesi istenecek; onun tercihinden sonra ikinci sıradaki adaydan, geriye kalan 9 ilden birini seçmesi istenecektir. Mesela 8'inci sıradaki aday, geriye kalan 3 ilden herhangi birini tercih etmek istemezse, atanma hakkından feragat etmiş olacaktır.

İkinci yol ise adaylardan il sayısı kadar tercih alınmasıdır. Yani adaylardan sırayla tek tek tercih alınması yerine hepsinden aynı anda tercih alınacaktır. Adaylar için tercih sayısında herhangi bir sınır getirilmeyecek; isteyen adaylar ilan edilen il sayısı kadar yani 10 tercihte de bulunabilecektir.

Burada bahsedilen iki yöntemle yapılacak tercih alınması uygulaması, ilgili memurların lehine ve mevzuata uygun sonuçlar verecektir. Bunun dışındaki uygulamalar ise ne yazık ki görevde yükselme mevzuatına ve hakkaniyete uygun olmayacak; idare mahkemelerinin iş yoğunluğunu gereksiz yere artırabilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber