Maliye geçici bütçe mesaisine başladı

Anayasa gereği 2016 yılı bütçesinin 17 Ekim'de Meclis'e sunulacağını ifade eden Maliye Bakanlığı kaynakları seçim takvimi ve sonrasında kurulacak hükümetle birlikte geçici bütçenin hazırlanacağını kaydetti. Benzer durum 2002 yılında da yaşanmıştı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Ağustos 2015 10:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye geçici bütçe mesaisine başladı

Ercan Baysal

Türkiye 1 Kasım'da yapılacak seçimlere hazırlanırken, bütçe süreci de netleşti. Maliye Bakanlığı bürok-ratları geçici bütçeye ilişkin yol haritasını hazırladı. Buna göre öncelikli olarak 2016 yılı bütçesi 17 Ekim'e kadar Meclis'e sunulacak. Ancak sunulacak bütçe kanun tasarısı erken seçim nedeniyle komisyonlar oluşmadığı için bekleyecek. 1 Kasım'da yapılacak seçimin ardından kurulacak hükümet 3 veya 4 aylık geçici bütçe kanunu çıkaracak. Geçici bütçe 2015 yılının ocak, şubat ve mart ayındaki bütçe harcamaları artırılarak hazırlanacak. Bu kapsamda Merkez Bankası'nın 2016 için yüzde 5'lik enflasyon hedefi de göz önünde bulundurularak 2015 yılına göre ortalama yüzde 5 ve üzeri oranlarda harcamalar artırılacak. Yeni hükümetin kurulması, Meclis başkanlığının seçimi ve komisyonların oluşturulmasıyla birlikte 17 Ekim 2015 tarihinde Meclis'e sunulan bütçe kanun tasarısının yasalaşma süreci yeniden başlatılacak. Plan ve Bütçe Komisyonu ile Genel Kurul sürecinin tamamlanmasıyla birlikte yeni bütçenin 3-4 ay içerisinde yürürlüğe girmesi planlanıyor. 3 Kasım 2002'deki seçim sonrasında kurulan hükümetin bütçesi 1 Nisan 2003 tarihinde yürürlüğe girmişti.

Altı ayı kapsıyabiliyor

Anayasa gereği 2016 yılı bütçesinin 17 Ekim'de Meclis'e sunulacağını ifade eden Maliye Bakanlığı kaynakları seçim takvimi ve sonrasında kurulacak hükümetle birlikte geçici bütçenin hazırlanacağını kaydetti. Benzer bir durumun 2002 yılında da yaşandığını aktaran üst düzey bir yetkili "Geçici bütçe bir önceki yılın bütçesinin devamı şeklinde hazırlanıyor. Bir önceki yılın bütçesinin yüzde 5-10 artırımlı şeklinde oluyor. Geçici bütçe 6 aya kadar bir süreyi kapsayabiliyor. Ancak biz bu geçici bütçenin bu kadar süreceğini tahmin etmiyoruz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber