17 milyon cep yenilenecek

Nisan 2016'da hizmete girecek 4.5G ile mobil iletişimde yeni bir dönem başlayacak. Bu hizmetten yararlanmak için cep telefonunun uyumlu olması gerekiyor. Şu anda telefon abonelerinin toplam 33.7 milyon akıllı telefonunun yarısı 4.5G'ye uyumlu.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 28 Ağustos 2015 20:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
17 milyon cep yenilenecek

Çarşamba günü yapılan 4.5G ihalesi ile devletin kasasına yaklaşık 4 milyar Euro girerken, vatandaş da artık daha hızlı internete kavuşacak. 4.5G ihalesi ile 1 Nisan 2016 tarihi itibariyle mobil iletişimde yeni bir dönem başlayacak. Artık akıllı telefonlarımızda internet şimdikinden 12 kat daha hızlı olacak, video seyretmek, oyun oynamak daha keyifli ve kesintisiz hale gelecek. GSM operatörleri gelecek yıl nisan ayından itibaren bu hizmeti vermeye başladığında da 4.5G'nin hızında çalışacak telefonlar önem kazanacak. Şu an itibariyle bakıldığında Türkiye'de kullanımda olan yaklaşık 17 milyon cep telefonu, 4.5G'ye uyumluyken bir o kadarının da bu hizmeti almak için yenilenmesi gerekiyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun bu yılın ilk üç aylık raporuna göre Türkiye'deki toplam mobil abone sayısı 72 milyon. Bunun 2.7 milyonu makinelerde. Yani SIM kart takılı cep telefon sayısı yaklaşık 69 milyon. Tabii ki bu telefonların hepsi akıllı değil. Türkiye'de hizmet veren 3 GSM operatörünün şu an itibariyle abonelerinin toplam 33.7 milyonunda akıllı telefonu var. Bunların yarısı yeni teknolojiye yani 4.5G'ye uyumlu. Yani 1 Nisan 2016 tarihinde yaklaşık 17 milyon abone mevcut telefonları ile yeni teknolojinin getirdiklerini kullanmaya başlayabilecek. Diğer 17 milyon abone ise 4.5G'den yararlanmak isterlerse telefonlarını değiştirmek zorunda kalacak.

80 model uyumlu

Operatörlerin kendi markalarını taşıyan son ve bir önceki modelleri ile çoğu telefon üreticisinin piyasaya son dönemde çıkardığı telefonlar 4.5G uyumlu. Yani son dönemde akıllı telefon alanlar, 4.5G devreye girdiğinde bu hizmetlerden faydalanabilecek. Piyasada cep telefonu üreticisi markaların yaklaşık 80 modeli 4.5G'ye uyumlu. 'Dördüncü nesil' olarak adlandırılan teknoloji, yüksek mobil hız ve yüksek data kapasitesi sunacak. 4.5G'nin, sağlık ve eğitim gibi alanlarda çözümler getirmesi bekleniyor. 4.5G teknolojisi ile kesintisiz bir şekilde mobil cihazlar üzerinden yapılabilecek. İhtiyaç duyulan bilgi ve dosyalar, yüksek hızda paylaşılıp, indirilebilecek. Teknoloji ile bulut uygulaması da daha verimli kullanılabilecek. 4.5G'de hız, kullanılan cihazlara göre değişmekle birlikte veri indirmede 100-150 Mbps'ten başlayıp 375 Mpbs seviyelerine kadar çıkacak. 2GB büyüklüğündeki bir video 4.5G'de 54 saniyede indirilebilecek.

SMS atmadan otomatik geçiş talebi

2009'da 3G teknolojisine geçtiğimizde bu teknolojiden yararlanmak için GSM operatörüie kısa mesaj atmıştık. Mesaj operatöre ulaştıktan bir süre sonra 3G abonesi oluyor ve 3G hızında mobil internet kullanabiliyorduk. GSM operatörlerinin 4.5G'ye geçiş ile ilgili Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na talepte bulundukları söyleniyor. Operatörlerin isteği 4.5G uyumlu telefonu olan ve bu teknolojiyi kullanmak isteyen abonelerinin kısa mesaj atmaksızın otomatik olarak geçiş yapmaları. BTK'nın nasıl bir cevap vereceği ise henüz belli değil.

Frekanslar ne anlama geliyor?

800 MHz: Stadyum ve AVM gibi nüfusun fazla olduğu yerlerde mobil iletişim için önemli. Operatörler mevcut durumda 900 MHzFDD frekansı kullanıyor. Ancak bu frekans dolduğu için yeni ihalede kısa mesafe olarak tabir edilen 800 MHz frekansı açıldı.

900 MHz: Turkcell ve Vodafone'un kullandığı bu frekansı Avea kullanamıyordu. Şartnameye göre bu frekans Avea'ya da tahsis edilerek rekabette eşitlik sağladı. Bu frekans da nüfus yoğunluğunun fazla olduğu yerler için önemli.

1800 MHz: İhalede en çok çekişmenin yaşandığı bu frekans 4.5G için. Uzun mesafeli, yaklaşık 10 kilometre mesafeyi kapsıyor. Bu frekans için 7 hatta 10 baz istasyonu gerekiyor.

2100 MHz: 4.5G'ye geçildikten sonra daha çok tv ve görüntü bandı olarak kullanılacak bu frekansta büyük çekişme yaşandı. Nedeni ise operatörlerin 3G'de yaşadığı sıkışıklığı bu frekansla aşmak istemelerinden kaynaklandığı belirtiliyor.

2600 MHz: Kapsama alanı fazla olan bu frekans ile ulaşılan coğrafyanın büyüklüğü önem kazanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber