Öz ve Kara için 4 ayaklı diplomasi

Almanya'ya kaçan eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara için hazırlanan 2'nci dosya da İnterpole'e gönderildi. Suçlamalar: Özel hayatın gizliliğini ihlal, sahtecilik, tehdit ve şantaj. 4 bakanlık da Almanya ile temas yürütüyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Ağustos 2015 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Öz ve Kara için 4 ayaklı diplomasi

YÜKSEL TEMEL

Almanya'ya kaçan eski savcılar Zekeriya Öz ile Celal Kara hakkında "kırmızı bülten" çıkarılması için ikinci dosyanın da hazırlanıp İnterpol'e gönderildiği belirtildi. "Suç örgütü kurma, Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarını içeren ilk dosyadaki hukuksal uyuşmazlıklar nedeniyle "Özel hayatın gizliliğini ihlal, sahtecilik, tehdit ve şantaj" gibi iddiaları içeren ikinci dosyanın Lyon'da bulunan İnterpol Genel Sekreterliği'ne iletildiği ve iadeleri için sıkı bir diplomatik trafik yürütüldüğü öğrenildi.

DİPLOMATİK KISKAÇ

Paralelci savcıların iadesi için İçişleri, Dışişleri, Adalet ve AB bakanlıkları nezdinde Alman hükümetiyle irtibata geçilerek, iadelerin bir an önce sağlanmaya çalışılıyor. Ergenekon kumpası ve 17 Aralık darbe girişimin mimarı eski savcılar hakkında başlatılan adli süreç tüm hızıyla sürerken, bakanlıklar düzeyinde de diplomatik kıskaç stratejisine başvuruldu. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 10 Ağustos günü Öz ve Kara hakkında, "Suç örgütü kurma, hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmaya engelleme teşebbüsü" suçlarından tutuklama talepli yakalama kararı çıkarılması için talepte bulunmuştu. Ancak mahkemenin talebi değerlendirdiği sırada, Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın Sarp Sınır Kapısı'ndan Gürcistan'a geçtikleri buradan da Ermenistan'a ve ardından Almanya'ya kaçtıkları tespit edilmişti.

İLK DOSYA İADE EDİLİNCE...

2 eski savcının firarı üzerine Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne difüzyon yazarak İnterpol'e gönderilmesini sağladı. Ardından da dosya kırmızı bülten çıkarılması için 10 gün önce İnterpol Genel Sekreterliği'ne gönderildi. Ancak bu dosya, suçlamaların, iadesi istenilen savcıların bulunduğu ülke hukukunda tam olarak karşılığının olmadığı gerekçesiyle iade edildi. Bunun üzerine ikinci bir dosya için çalışma başlatıldı. Öz ve Kara'nın geçmişte yürüttükleri soruşturmalarda yaptıkları hukuk ihlalleri tespit edilerek "Özel hayatın gizliliğini ihlal, sahtecilik, tehdit ve şantaj" gibi iddiaları içeren yeni bir dosya hazırlandı. Ve geçen hafta başında tamamlanan bu dosya Fransa'nın Lyon kentindeki İnterpol genel sekreterliğine gönderildi. 2 savcının iadesi için hukuki prosedürlerle eş zamanlı olarak diplomatik bir trafiğe de başvuruldu. İçişleri Bakanlığı düzeyinde Alman yetkililerle çeşitli temaslar kurulurken, Adalet Bakanlığı, AB Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı nezdinde de görüşmelerin yapıldığı, 2 savcı hakkında kırmızı bülten yayımlanması ve iadesi için sıkı bir diplomasi yürütüldüğü kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber