318 balyoz sanığı tazminatı paralel savcılar versin

Tahliye olduktan sonra tazminat davası açan 318 Balyoz sanığı tazminat tutarını, kendilerine kumpas kuran ve hukuku çiğneyen Paralel hakim ve savcıların ödemesini istiyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 29 Ağustos 2015 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
318 balyoz sanığı tazminatı paralel savcılar versin

FATİH ULAŞ

Balyozdavasında sahte delillerle yargılandıkları ortaya çıkan ve beraat eden 325 kişiden 318'i tazminat davası açtı. Balyoz sanıkları, açtıkları davaları kazanırsa toplam 450 milyon liraya yakın tazminat alacak. Ancak davacılar, parayı devletin değil de kendilerini sahte delilerle suçlayıp yanlı kararlar veren Paralel hakim ve savcıların ödemesini istiyor. Balyoz davası yargılamasında emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 365 sanıktan 325'i mahküm edilmiş, Yargıtay bunlardan 237'sinin cezasını onamıştı.

'GENERAL OLACAKLARDI'

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı üzerine İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yapılan yargılamada 325 sanığın tamamı beraat etmişti. Bu kararla birlikte bin 39 ile bin 341 gün arasında tutuklu kalan sanıklar da tazminat davaları açtı. Balyoz davası avukatlarından Hüseyin Ersöz, sanıkların çoğunun bu dava nedeniyle emekliliğe zorlandıklarını belirtip, "Bu kişiler, tutuklama kararı sebebiyle uzun süre kıdem ve rütbe alamayarak general olma şanslarını kaybetti. Maaşlarında yapılan kesintiler nedeniyle ailelerine bakamayacak duruma geldi ve borç alarak hayatlarını sürdürmek durumunda kaldı. Bu süreçte yurtdışında okuyan ve eğitim masraflarını karşılayamayan birçok kişinin çocukları yurda zorunlu dönüş yaptı. Devam eden süreçte ise üzerlerine yapışan darbeci yaftası nedeniyle iş bulmakta zorlandı ve aileleri için planladıkları gelecek bir hayal olarak kaldı" dedi.

'DEVLETİN SIRTINA YÜKLENMESİN'

Yargılamayıyapan hakimlerin imza attığı hukuka aykırı işlemler nedeniyle uğranılan bu zararların kanun gereği devlet tarafından karşılanacağına değinen avukat Hüseyin Ersöz, "Sanıkların adil yargılanma hakkını ihlal eden, özgürlüklerini kısıtlayan ve masum olduklarını bilmelerine karşın haklarında mahkumiyet kararı veren yargı mensuplarının sorumluklarına gidilmesi gerekiyor. Aksi halde bu kişilerin gerçekleştirdikleri haksız filler neticesinde ödenecek tazminatlar, devletin dolayısıyla halkın sırtına yüklenmiş olacak" diye konuştu. Balyoz davasında görev alan hakimler ve savcılara HSYK müfettişleri tarafından incelenme yapıldığını vurgulayan Ersöz, "Söz konusu hakimler hakkında görevi kötüye kullanmak suçundan verilecek cezalar, sanıklar tarafından açılan davalar neticesinde hükmedilecek tazminat tutarlarının bu hakim ve savcılardan istenmesinin yolunu açacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber