AB, 4G'ye geçtiğinde faturalar önce arttı, sonra düştü

Avrupa'da 4G'ye geçilmesiyle faturalar ilk yıl ortalama yüzde 12 oranında zamlandı. Ancak kullanımın yaygınlaşması ve hizmetlerin çeşitlenmesiyle maliyetler beşinci yılın sonunda 4G öncesi seviyeye geriledi

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 29 Ağustos 2015 11:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
AB, 4G'ye geçtiğinde faturalar önce arttı, sonra düştü

Mahmut SANCAK

Türkiye mobil iletişimde en yeni sistem olarak kabul edilen dördüncü nesle (4G) geçmeye hazırlanırken söz konusu teknoloji dünyanın pek çok ülkesinde kullanılmaya başlandı bile. Yapılan son araştırmalara göre dünya çapında 124 ülkeden 352 operatör 4G'yi kullanmaya başladı. 2009'dan itibaren kullanıma başta Güney Kore ve AB'li ülkeler olmak üzere devreye giren sistem mobil internet kavramını tamamen farklı bir boyuta taşıyacak. Türkiye geçen hafta gerçekleştirilen frekans ihalesiyle dördüncü nesil iletişim sistemine 5-6 yıllık bir gecikmeyle geçiyor. Ancak gecikme genel olarak can sıkıcı olsa da Türkiye bu geçişi 4G olarak değil 4.5G olarak gerçekleştirecek. Yani 4G teknolojisinin en gelişmiş versiyonunu kullanmaya başlayacağız.

FATURALAR CEP YAKTI

4G teknolojisini kullanan mobil şirketlerin geride kalan son 4-5 yıllık dönemde teknolojiden sağladığı gelirlere yönelik analiz yapmak ise çok kolay değil. Buna göre abone başına aylık gelir (ARPU) üzerinden yapılan incelemelerde oldukça ilgi çekici veriler ortaya çıkıyor. Sistemin kullanıma alındığı hemen her ülkede ilk yıl data kullanımı adeta patlayarak 3-4 katına ulaştı. Özellikle online film izleme ve oyunun tetiklediği data kullanımı şirketlerin ARPU'larını yükseltti. Bunun sonucu ilk yıl faturalar pek çok kullanıcı tarafından endişe edildiği gibi 4G öncesine kıyasla yüzde 12 oranında yükseldi. Teknolojinin yayılmasıyla tüketici açısından adım adım gerileyen maliyetler faturaları ancak beşinci yılın sonunda 4G öncesi seviyeye indirdi. Türkiye'de 4.5 G'nin faturaya nasıl yansıyacağını ise hep birlikte göreceğiz.

REKABETİN DOZU ARTTIKÇA GELİRLER DE DÜŞÜŞE GEÇTİ

4G teknolojisini kullanan mobil şirketlerin geride kalan son 4-5 yıllık dönemde yeni teknolojiden sağladığı gelirlere yönelik analiz yapmak çok kolay değil. Buna göre abone başına aylık gelir (ARPU) üzerinden yapılan incelemelerde oldukça ilgi çekici veriler ortaya çıkıyor. Sistemin kullanıma alındığı hemen her ülkede ilk yıl data kullanımı adeta patlayarak 3-4 katına ulaştı. Özellikle online film izleme ve oyunun tetiklediği data kullanımı şirketlerin ARPU'larını yükseltti. 4G öncesi dönemde 15 Euro seviyesinde olan ARPU'lar 4G'ye geçilmesinin ardından 20-21 Euro seviyelerine kadar yükseldi. Ancak 4G'ye geçişten 2-3 yıl sonra gerek ülkelerin mobil iletişim kullanım alışkanlıklarıyla gerekse yeni teknolojinin ülkeler genelinde uygulanma oranına paralel gelirlerde yer yer düşüşler yaşandı.

TEKNOLOJİNİN KABUL GÖRMESİ CİROYA OLUMLU YANSIDI

İspanya, Finlandiya, Danimarka ve Almanya gibi rekabetin çok sert olduğu ülkelerde gelirlerde de sert düşüşler yaşandı. 4G teknolojisinin yavaş yavaş AB geneline yerleşmesiyle ARPU'lar yeniden 20 Euro ortalamasına yaklaşıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber