E-sigara da normal sigara kadar zararlı

Türk Toraks Derneği elektronik sigaranın, sigara bırakma aracı olmadığı ve sağlığa zarar verdiği uyarısında bulundu. Elektronik sigaranın da içinde diğer tütün ürünlerinde olduğu gibi nikotin(sıvılaştırılmış hali) var ve bağımlılık yapıyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Ağustos 2015 23:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
E-sigara da normal sigara kadar zararlı

Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu'ndan Prof. Dr. Cengiz Özge, bazı iddialarda yer aldığı gibi elektronik sigaranın, sigaradan daha az zararlı olduğuna dair yapılmış herhangi bir araştırma bulunmadığını söyledi. Elektronik sigarayla ilgili üreticilerinin "daha sağlıklı" algısı oluşturarak, gelecekte sigaranın yerini almasını hedeflediğini belirten Prof. Dr. Özge, şunları söyledi:

"Elektronik sigaranın bir tedavi aracı ya da ilaç olarak tasarlanmadı. Diğer tütün (sigara, puro, nargile vs.) ürünlerinden farksız. Elektronik sigara tütün endüstrisinin ürünü. Aynen sigaralara filtre takmaları, light, mentollü, ince sigarayla yaptıkları gibi tüketici algısını değiştirmeye çalışıyorlar. Artık herkes sigaranın zararını biliyor. Sigarayı, elektronik sigarayla değiştirmek istiyorlar. İçinde sadece nikotin bulunduğu ve zararlı olmadığı iddiası tamamen yalan. İçindeki sıvılaştırılmış nikotinin başta damar sağlığı olmak üzere zararları var."

FİRMALAR YASAK DELMEYE ÇALIŞIYOR

Halen Türkiye'de satışı ve kullanımı yasak olan elektronik sigaranın serbest olması için firmaların uğraştığını anlatan Prof. Dr. Özge, "Yasağa rağmen kaçak yollarda elde ediliyor ve kullanılıyor" dedi. Daha önce sigarayı bırakanların dahi, "daha az zararlı" olduğu düşüncesiyle elektronik sigaraya başladığını belirten Prof. Dr. Özge, "Elektronik sigaranın diğer tütün ürünlerinden hiçbir farkı yok. Sigarayı da bıraktırmaz. Zaten içindeki nikotin bağımlılık yapıcı" diyor.

YANINDAKİ PASİF İÇİCİ

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı hemen hemen bütün sigara üreticilerinin elektronik sigara üretme kararı aldığını hatırlattı. Elektronik sigaraların bazılarının nikotinin yanı sıra meyve aroması ve şeker içerdiğini, bunların nikotin bağımlığını daha da artırdığını söyledi. Prof. Dr. Dağlı, "Elektronik sigaralarda irritan ve alerjenler de yer alıyor. Zannedildiğinin aksine, pasif etkilenim de söz konusu. Sadece sigara içen değil, yanındakiler de aynı sigara içenlerden olduğu gibi zarar görüyor" uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber