Yargıtay adli kontrolü hak ihlali saydı

Adli kontrol şartı nedeniyle her gün karakolda imza atan Ceylanoğlu, 3.5 yıl sonra beraat etti. Yargıtay 'hak ihlali' gerekçesiyle tazminat davası açan genci haklı buldu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 30 Ağustos 2015 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yargıtay adli kontrolü hak ihlali saydı

Antalya Manavgat 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde bir suçlama üzerine yargılanan Bora Ceylanoğlu, 2009'da adli kontrol şartı ile tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.


3 YIL HER GÜN İMZA ATTI

3 yıl 6 ay 18 gün boyunca her gün karakola giderek imza atan Ceylanoğlu, 25 Temmuz 2013'te beraat etti. Suçu olmadığı halde her gün karakola giderek imza vermek zorunda kalmasının 'hak ihlali' olduğunu öne süren Ceylanoğlu, Manavgat 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne 10 bin lira maddi 40 bin lira manevi tazminat davası açtı. Ancak yerel mahkeme; Ceylanoğlu'nun tutuklu olmadığını ileri sürerek bunun hak ihlali sayılamayacağını belirterek davayı reddetti. Pes etmeyen Ceylanoğlu kararı temyiz ederek Yargıtay'a taşıdı. Dosyayı inceleyen Yargıtay 12. Ceza Dairesi Bora Ceylanoğlu'nu haklı buldu. Adli kontrol koruma tedbiri nedeniyle açılan tazminat davasında Ceylanoğlu'nun hak ihlaline uğradığına karar veren daire yerel mahkemenin ret kararını bozdu. Yargıtay kararında "Adli kontrolün bir aşamadan sonra seyahat özgürlüğünü kısıtladığı bu sınırlama ile kişi özgürlüğünün kısıtlanması olan tutuklama ile arasında bir derece ve yoğunluk farkı olduğu, uygulanan tedbirin davacıyı özgürlükten yoksun bıraktığı oranlılık ilkesinin ihlal edildiği ve kanun ile belirlenen amacın dışına çıkıldığına" dikkat çekti. Yüksek mahkeme Ceylanoğlu hakkında "15 Nisan 2010 tarihinde ilk kararın verilmesine rağmen halen adli kontrol isteminin devam etmesini" kararına gerekçe gösterirken yerel mahkemenin kararını bozdu ve "Davacı yararına makul oranda maddi ve manevi tazminata hükmedilmesini" istedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber