Sinirlioğlu, Davutoğlu ile aynı okuldan

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nu Dışişleri Bakanlığı'na getirerek bir anlamda geçici seçim hükümeti döneminde de dış politikadaki devamlılığı yakın çalışma kurmaylarıyla birlikte götürmekten yana olduğunu ortaya koydu.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Ağustos 2015 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sinirlioğlu, Davutoğlu ile aynı okuldan

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nu Dışişleri Bakanlığı'na getirerek bir anlamda geçici seçim hükümeti döneminde de dış politikadaki devamlılığı yakın çalışma kurmaylarıyla birlikte götürmekten yana olduğunu ortaya koydu. Başkent kulislerinde Dışişleri Bakanlığı'nda önceliğin kendisi de Dışişleri kökenli olan Başmüzakereci ve AB Bakanı Volkan Bozkır'a verileceği, Bozkır olmadığı takdirde bakanlığa en yakın adayın Sinirlioğlu olduğu konuşuluyordu. Bir ara Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru'nun ismi geçse de Davutoğlu tercihini Sinirlioğlu'dan yana koydu. Kulislere göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da kendisinin yakından tanıdığı bu isme onay verdi.

DAVUTOĞLU İLE AYNI OKULDAN

Daha önceden birlikte çalışmış olsalar da Davutoğlu ile Sinirlioğlu esas 2009 yılından itibaren Dışişleri'nin en tepe isimleri olarak Türkiye'nin dış politikasına yön vermeye başladılar. Davutoğlu, 2 Mayıs 2009 tarihinde Dışişleri Bakanı olduktan 3.5 ay sonra 21 Ağustos 2009'da Dışişleri Müsteşarlığı koltuğuna Feridun Sinirlioğlu oturdu. Sinirlioğlu, 6 yıldan bu yana müsteşarlık koltuğunda. İki isimin bir diğer ortak özelliği de Alman ekolünden gelerek bu özelliklerini daha sonra Amerikan anlayışla yoğurmuş olmaları. Almanca eğitim veren İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olan Davutoğlu ile Sinirlioğlu'nun yüksek öğrenimleri Boğaziçi Üniversitesi'nde geçmiş. Davutoğlu, Boğaziçi'nin Ekonomi ile Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümlerini çift anadal programıyla bitirirken, Sinirlioğlu Mülkiye'den mezun olduktan sonra yüksek lisans ve doktorasını Boğaziçi Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde tamamlamış. Bu nedenle kritik kararlar sonrası Dışişleri koridorlarında yapılan değerlendirmelerde iki ismin 'okuldaşlıkları'na halen dikkat çekilir. Türkiye'nin çevresinde olup bitenlere bakıldığında geçici seçim hükümeti döneminde de Türk dış politikasının ana eksenini, Suriye ve Irak'taki gelişmeler, Terör örgütü IŞİD'e karşı ABD ile ortak mücadele, İsrail'le ilişkilerin düzeltilmesi ve Kıbrıs oluşturacak gibi görünüyor.

Eşi G-20 'Sherpa'sı

BAKANLIK haberini aldığında Yunanistan'ın Leros Adası'nda tatilde olan Feridun Sinirlioğlu'nun Dışişleri'ndeki yakın kurmaylarından birisi de eşi Ayşe Sinirlioğlu olacak. Ayşe Sinirlioğlu'nun Madrid Büyükeçiliği'nden döndükten sonra geçen aralıkta merkezde Müsteşar Yardımcılığı'na getirilmesi muhalefetin tepkisini çekmişti. Ekonomi ve Enerji'den Sorumlu Müsteşar Yardımcısı olan Ayşe Sinirlioğlu, 20 Kasım'da Antalya'da düzenlenecek G-20 Zirvesi'nin tüm hazırlıklarından ve bu hazırlıkların koordinasyonundan sorumlu olduğu için aynı zamanda "Türkiye'nin G-20 Sherpa'sı" unvanına da sahip.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber