E-fatura için uzmanlık şart

10 milyon TL ve üzerindeki vergi mükelleflerinin tamamına e-fatura ve e-defter kullanma zorunluluğu getiriliyor. Uzmanlık gerektiren bu geçiş sürecinde her şirketin profesyonel destek alması, sorunsuz bir altyapı kurmak açısından büyük önem taşıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Ağustos 2015 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
E-fatura için uzmanlık şart

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'ndeki son değişikliklerle birlikte, senelik geliri 10 milyon TL ve üzerindeki vergi mükelleflerinin tamamına e-fatura ve e-defter kullanma zorunluluğu getiriliyor. Uzmanlık gerektiren bu geçiş sürecinde her şirketin profesyonel destek alması, sorunsuz bir altyapı kurmak için büyük önem taşıyor.

1989 yılında ticari yazılımların geliştirilmesi, yaygınlaştırılması, özel projelerin uyarlanması ve danışmanlık destek taleplerinin karşılanması amacı ile kurulan CPM, çok çeşitli sektör ve alt sektörlerde, değişik müşteri segmentlerinde 400'den fazla özel projeyi gerçekleştirdi. 1999 yılında geliştirilen CPM Erp ürünüyle, entegre iş çözümleri sunan firma, KOBİ ve KOBİ üstü pazardaki uygulamalara imza atıyor.

E-defter çözümleri

CPM Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Ahtagil, CPM'in Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan (GİB) gerekli onay sürecini tamamlayarak e-defter portalında uyumlu programlar listesine dahil olduğunu söyledi. Ahtagil, firmanın, herhangi bir iş yükü yaratmadan GİB'in istediği tüm bilgilerin entegrasyon tablosundan online akması ve manuel kesilen fişlerde zorunlu alanları otomatikleştirmek gibi CPM Erp'de yapılması gereken düzenlemeleri gerçekleştirmiş durumda olduğunu kaydetti. Ahtagil, şöyle konuştu:

"Yeni dönemde artık her belge bir fiş olacağından, sistemde yapılan düzenlemeler ile kullanıcılarımız kayıt girişini mevcut şekilde yapmaya devam edecek. Ayrıca entegrasyon özellikleri ile sistem fişlerinin otomatik oluşturulmasını ve örneğin çek alım bordrosu ekranlarında toplu fiş listelerinin de kolayca alınmasını sağlayan düzenlemeler yapıldı. Manuel fişler de, belge türü seçimine bağlı olarak kayıt girişinde kullanıcının hata yapmasını engelleyecek tüm kontroller sisteme eklendi." Ahtagil CPM'in titiz ve deneyimli çalışanları ile firmalara bu zorlu süreçte tam destek vermeye hazır olduklarını belirtti.

E-dönüşüme hazırlık

Türkiye'de e-dönüşüm rüzgarının hız kesmeden devam ettiğini kaydeden Ahtagil, şu bilgileri verdi:

"Bu yıl mart ayında yayınlanan e-fatura, e-defter tebliği ile 2014 yılında 10 milyon ve üzeri ciro yapan tüm firmalar, e-fatura ve dolayısı ile e-defter kapsamına girdiler. Yaklaşık 50 bin firmanın e-fatura ve e-defter kapsamına alındığı tahmin ediliyor. Bir önceki tebliğe göre 22 bin firma bu kapsama girmişti. Bu yıl kapsama giren firmaların 31.12.2015 tarihi itibari ile tüm başvurularını tamamlamış, 1 Ocak 2016 dan itibaren e-fatura ve e-defter mevzuatına uygun yazılım kullanmaya başlamaları gerekiyor. CPM olarak 2012'de TFRS ve ÇokluDil, 2013'te e-fatura ve 2014'te e-defter yazılımlarını başarılı bir şekilde tamamlamış ve müşterilerimize zamanında ulaştırmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

E-arşiv yaygınlaşacak

Dönüşümlerin e-fatura ve e-defterle sınırlı kalmadığını kaydeden Ahtagil, şöyle konuştu:

"Son kullanıcıya fatura kesen firmalar için de e-arşiv mevzuatı yayınlandı. Bu mevzuat ile karşı taraf e-fatura mükellefi değilse - ki çoğu son kullanıcı yani bireyler e-fatura mükellefi değiller ve tabii ki karşı tarafın kabul etmesi şartı ile faturanın elektronik olarak iletilmesine imkan tanındı. Bunun için tek yapılması gereken e-arşiv uygulamasına geçmek, özetle e-faturaya benzer olan fakat biraz farklı bir yapıda bu faturaların GİB'den e-arşiv izni almış entegratörlere elektronik ortamda iletilmesi gerekiyor. E-arşivle birlikte toplu faturalama yapan firmaların kağıt ve posta maliyeti düşecek ve GİB'in mükellefleri daha etkin denetleyebilmesinin yolu açılmış olacak, bunun yanında tabii yine en büyük kazancımız daha az ağacın kesilmesi olacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber