Tarım arazileri 'insansız hava araçları' ile denetlenecek

"Uzaktan Algılama ve Hassas Tarım" projesiyle, tarım arazileri askeri alanda kullanılan insansız hava araçlarıyla denetlenecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Eylül 2015 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tarım arazileri 'insansız hava araçları' ile denetlenecek

Duygu Yener

Ankara Üniversitesi ve TÜBİTAK tarafından hazırlanan "Uzaktan Algılama ve Hassas Tarım" projesiyle, tarım arazileri, askeri alanda kullanılan insansız hava araçlarıyla denetlenecek.

Tarım arazilerinde verimliliği artırmak, özellikle ilaç, gübre ve su miktarının gerektiği kadar ve en düşük seviyede kullanımını sağlamak için belirlenen pilot alanlarda, insansız hava araçları, üzerlerindeki termal kameralarla uçuşlar yapacak.

Uçuşlar sırasında elde edilen veriler, ziraat mühendisleri ve uzmanlarca değerlendirilerek, o arazide kullanılan tüm materyallerin ayarlamaları gerçekleştirilecek. Böylece toprağın daha verimli ve uzun süreli kullanımı sağlanacak.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökhan Söylemezoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, projenin çiftçilere büyük fayda sağlayacağını, özellikle tarımda büyük tasarruf oluşturacağını bildirdi.

Stratejik öneme sahip fındık, çay, buğday, üzüm gibi temel ürünler başta olmak üzere tarımsal faaliyetin yapıldığı tüm arazilerde uygulanabilecek çalışma sayesinde toprağın kullanım ömrünün uzayacağını vurgulayan Söylemezoğlu, "Ürünlerimizde verim artacak ve topraklarımızda yeterince ilaçlama yapılacak" dedi.

Dünyada gelişen trendin, uydu aracılığıyla yeryüzündeki gelişmeleri takip edebilmek ve az sermayeyle çok ürün üretebilmek olduğunu anlatan Söylemezoğlu, "TÜBİTAK ile yürüttüğümüz bu projenin bir adım sonrasında ülkemizin tarım uydusunu oluşturabilmek istiyoruz. Bu sayede ülkemizin tarımsal arazilerini daha verimli ve uzun ömürlü kullanabilmeyi sağlayabiliriz" ifadelerini kullandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber