Yasal dershane kapandı peki kaçaklar?

Yarın tarihi bir gün, Türk eğitim sisteminin kimine göre kahramanı kimine göre problemi olan "dershaneler" tarihe karışıyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 01 Eylül 2015 18:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yasal dershane kapandı peki kaçaklar?
TURGAY POLAT

Uzun bir yoldan geldik buraya tekrar tekrar üzerinden geçmek istemiyorum. Ama bu hükümete aldığı bir kararı uygularken hiçbir sektör bu kadar çözüm odaklı davranmadı sanıyorum, kararın alındığı günden bugüne sektör temsilcileri son derece demokratik ve çözüm odaklı yol izlediler. Önce bunun olmaması gerektiğini anlatmaya çalıştılar, sonra bunun dinlenmediğini görünce doğru çözüm için girişimlerde bulundular. Herkese her makama kendilerini anlatmaya çalıştılar. Sonra ortak çalışmaya başladılar ve bugün geldiğimiz noktada dershaneler tarihe karıştı.

Siz hayatınızda hiç ellerinizle büyüttüğünüz var ettiğiniz bir şeyi kaybettiniz mi bilmiyorum? Ama umarın kaybetmezsiniz. Dershane sektör kurucuları çok büyük bir eğitim birikimini kaybettiler. Bu kayıp sadece bir dershane kapatılması değil aynı zamanda 50 bin öğretmenin ve ona yakın bir sayıda çalışanın işini kaybetmesi anlamına da geldi. Ama onlar bu süreçte hep çözüm aradılar bazen muhattap buldular bazen bulamadılar ama artık sona gelindi. MEB verilerine göre bu sürecin başında 4 bine yakın kurum varken şimdi 2 bini dönüşüme girebildi. Geri kalanı maalesef kurumlarını işlerini kaybettiler. Elli yılı aşkın süredir bu ülkenin eğitim gediklerini kapatmaya çalışan dershaneler artık yok. Yerlerine kurulan temel liseler ve "bilim kursları!" bu açığı sanırım kaptamazlar ama artık yapacak birşey yok.

Peki, dershaneler kapanınca dershane ihtiyacı ne olacak? Ya da halen çocuğunu dershanelere göndermek isteyenler ne yapacak? İşte sorun burada ; siz vergi veren, kayıtlı, müfredatı onaylı, profosyonel öğretmenlerle çalışan o birikimli kurumları kapattınız kapatmaya da onların sahadan çekilmesi bir takım fırsatçılara meydan açtı. Acaba MEB il, ilçe ve merkez teşkilatı bugüne kadar kaç tane merdiven altı kaçak, kontrolsüz kurs açıldığını biliyor mu ve biliyorsa bunlarla nasıl mücadele edecek? Sadece benim oturduğum İstanbul Halkalı Atakent mahallesinde beş tane başka isim altında kurulmuş kaçak kurum var. Bu kurumlar çatır çatır kayıt alıyorlar üstelik kendi okul öğrencilerine baskı yaparak.

Şimdi soruyorum sayın MEB yetkilileri dershaneleri kapatırken gösterdiğiniz o mücadeleci tavrı size destek olan siz ne dediyseniz onu yapan temel lise ve kursları korumak için de gösterecek misiniz? bu kaçak vergisiz, kuralsız kurulan, boşluktan faydalanıp gariban halkın parasını alan bu kurumlara karşı da kullanacak mısınız? ha, bu arada Halkalı atakentte kurulan bu kaçak kurslardan bir tanesi Küçükçekmece ilçe milli eğitim müdürlüğüne ikiyüz metre mesafede ve ilçe milli eğitim müdürlüğü sanırım bulamıyor bu kaçak kurumu.

Şimdi dürüst olma zamanı madem bakanlık olarak okul dışında sınav hazırlık kurslarını sakıncalı! Buldunuz ve kapattınız. Üstelik bunu kendi ruhsat verdiğiniz kurumlara yaptınız şimdi aynı çabanın yarısını size her zaman çözümcü davranan, işinden, ekmeğinden olan ve sizin yapmak istediğiniz işe uymak için boyundan büyük borca giren insanları koruma zamanı. Bu kaçak kurumlara göz açtırmayın ki insanlar size inansın aksi halde birilerine fırsat yarattığını düşünülür ki bu da pek hoş bir izlenim yaratmaz sanırım.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber