Az uyumak soğuk algınlığı sebebi

Yıllar süren araştırmalar soğuk algınlığının ana nedeninin az uyumak olduğunu gösterdi. Yeterli süre uyumayan insanlarda hastalık riski dört kat artıyor.

Haber Giriş : 01 Eylül 2015 20:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Az uyumak soğuk algınlığı sebebi

California Üniversitesi'nin yönettiği araştırmada, soğuk algınlığının en büyük nedeninin vitamin eksikliği değil, az uyku olduğu belirlendi. Yeterli miktarda uyumayan insanların virüsü kapma oranı, diğer insanlara oranla dört kat artıyor.

Uyku uzmanı Aric Prather'ın yönettiği araştırmada, her gün altı saat veya daha kısa uyuyan insanların hastalanmaya daha açık olduğu anlaşıldı. Prather, çocuklar veya yaşlılar fark etmeksizin, yetersiz uykunun hastalanmaya neden olan tüm faktörler arasında birincil sebebi teşkil ettiğini belirtti.

Sleep dergisinde yer alan araştırmaya göre, bir kişinin stres seviyesi, eğitim seviyesi, gelir miktarı veya sigara içip içmediği gibi fiziksel veya sosyal etkenler, az uyumasından daha önemsiz.

ABD Ulusal Uyku Derneği tarafından yapılan araştırmaya göre, her beş ABD'liden biri uykusuzluk çekiyor. Yetersiz uyku vücudun hastalıklarla mücadele etme gücünü azaltıyor, ilaç alınsa bile bu etki devam ediyor.

En az yedi saat uyunması gerekiyor

Prather ve meslektaşları tarafından 2007-2011'de yapılan kapsamlı bir araştırmada, uyku düzeni ile stres seviyesi, sigara ve alkol kullanımı not edilen 164 denek bir otele yerleştirildi.

Deneklere virüs verildikten sonra hastalıkla mücadeleleri gözlemlendi. Günde altı saatten az uyuyanların hastalığı kapma oranı, yedi saat ve üzeri uyuyanlara oranla 4,2 kat fazla olarak belirdi. Günde beş saatten kısa uyuyanlarda ise bu oran 4,5 oldu.

Prather özellikle yoğun bir hayat düzenine sahip toplumlarda az uyumanın 'gurur kaynağı olarak görülebildiğini' ancak sağlıklı olmak adına bunun bir anlamı olmadığını söyledi. Prather uykunun önemini anlamak için çalışmaların devam edeceğini de vurguladı.

Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber