A grubu kurum ilanları nasıl analiz edilir?

Daha önce de bahsettiğimiz üzere a grubu ilanlar verilmeye devam ediyor ve edilecek de. Bu yazımızda,kurum ilanının nasıl analiz edileceği ve bu analiz doğrultusunda nasıl çalışılacağını değerlendiremeye çalışacağız.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 02 Eylül 2015 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
A grubu kurum ilanları nasıl analiz edilir?

Kısa bilgi

A grubu ilanlar verildikçe adaylarımızdan gelen sorulara baktığımızda üzülerek şunu anlıyoruz: adaylar sadece ders çalışmış ve sınava girmişler. A grubu sürecin işleyişine ve mesleklere yönelik olarak herhangi bir araştırma yapılmamış ve gittikleri kurslardan da bu konuda herhangi bir rehberlik desteği verilmemiş. Bu yüzden de adayların bu bilinçsizlikle mağdur olma ihtimalleri yüksek gözükmektedir.

Son olarak Mali Hizmetler Uzman Yardımcılığı (MHUY) ilanı verildi. Maliye Bakanlığı, bu sınav sonucunda 241 kişiyi göreve alacak.

Kuram ilanı analizini sizlerin dilinden sorularla ilerleyerek aktarmayı deneyeceğiz. Öncelikle, bir alım olduğunu duyduğunuzda kesinlikle ondan bundan duyduklarınızla iş yapmayın, mutlaka ilanı bulup inceleyiniz. Belki de arkadaşlarınızın fark edemediği bir detayı fark ederek mağduriyetten kurtulabilirsiniz. Bunun için de gerekli iki şey vardır: okumayı bilmek ve okuduğunu anlayabilmek.

"Bu sınava hangi puanla giriliyor?"

Her a grubu ilanda "SINAVA GİRME ŞARTLARI" başlıklı bir bölüm bulunur. Burada söz konusu meslek sınavına giriş için gerekli olan doğum tarihi, bölüm, puan türü ve baraj puan gibi şartlara yer verilir. ona buna sormadan ilandaki bu bölümü bulmanız ve okumanız yeterlidir.

Örnek ilanımız olan MHUY ilanına baktığımızda da yine şartlara ilişkin bir bölüm yer almaktadır. Buna baktığımızda şu ifade yer almaktadır: "ÖSYM tarafından 2014 veya 2015 yıllarında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) KPSSP49 puan türünden yetmiş beş (75) ve üzerinde puan almış olmak." Görüldüğü üzere bu sınava P49 türü ile girilmektedir ve bunun için de en az 75 puan almış olmak gereklidir.

"X bölümü mezunuyum bizi de alıyorlar mı acaba bu sınava?"

Bu sorunun cevabını bulmak da çok kolaydır. Yine ilanın açılması ve"ŞARTLAR" bölümüne bakılması yeterli olacaktır.

MHUY ilanına baktığımızda "En az dört yıllık lisans eğitimi veren Hukuk, Siyasal Bilgiler, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinden veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurtiçi veya yurtdışı öğretim kuramlarından mezun olmak," denilmiştir. Yani kısacası MHUY ilanına İİBF veya Hukuk mezunları başvurabilir. Bu durumda, Fen edebiyat fakültesi veya mühendislik fakültesi bitirenler bu alıma başvuramazlar.

"Sıralama bana gelir mi ki?"

Adaylar tarafından sorulan ancak cevabı %100 net olarak verilemeyecek sorulardan birisi de budur. Ancak, bu sorular öyle kişilere sorulmaktadır ki ve öyle kişiler bu sorulara cevap vermektedir ki, sanki bu kişiler gerçekten yeterli ve bilgili kişilerdir. Özellikle, "sana gelmez" gibi olumsuz cümleler neticesinde sınava çalışmayan adaylara sıra geldiğinde bu kişilerin kısıtlı sürede konuları toparlayamadıkları görülmektedir. Bu da mağduriyete yol açmaktadır. Gerçekten de bu soruların net bir cevabı yok denilebilir. Tabi, puanı yüksek ve sıralaması önlerde olan adaylar için cevap tabi ki nettir.

Bu soruya net olmamakla birlikte yaklaşık bir cevap bulabilmek için bir analiz yapalım. Öncelikle şu bilgileri bir araya getirmeliyiz:

-2015'te aldığımız puan ve kaçıncı sırada olduğumuz

-2015 puanımızı 2014'te alan bir adayın kaçıncı sırada olduğu

Bu iki sayısal veriyi toplamak da yeterli değildir. 2014 yılından bu yana mutlaka başka kurumlara girdiği için bu kurum sınavına girmeyecek belli bir sayıda aday olacaktır. Bununla birlikte, bu seneki sıralama içinde de bu sınava girmek istemeyen adaylar olabilecektir. İşte bu rakamlar yapılan analizlere hiç katılmamaktadır. Önümüzden çekilen ve sınava girmeyecek kişileri de kattığımızda yukarıdaki sıralamalar toplamına makul bir sayı daha eklemeliyiz.

Sonrasında ise kurum sınavına kaç kişinin çağrılacağını hesaplamalıyız. Ve bu sayıları karşılaştırarak sınava girip giremeyeceğimizin analizini yapmalıyız. Daha da ötesinde hem 2014 hem de 2015 KPSS'ye girip de sizin sıralamanızın önünde yer alan aynı kişiler de bulunmaktadır yani mükerrer sıralı adaylar vardır. bunlar ise düşürülmelidir.

MHUY ilanı ile olayı somutlaştıracak olursak; 241 MHUY alınacaktır ve bu sayının 20 katı aday sınava çağrılacaktır. Yani, 4820'nci sırada yer alan kişi sınava katılacaktır. Ancak 2014 yılında bu meslekten daha iyi mesleklere yapılan alımlara giden kişilere 1.000 diyecek olursak ve bu sene de bu sınava girmek istemeyen kişi sayısını 500 olarak ele alırsak bu sıralama 4820+1500=6500'lere kadar gerileyecektir.

2015 KPSS p49'dan 81.270 alan bir adayın sıralaması ise 2700 civarıdır. 2015 yılında aynı puan için sıralamanın 2700 civarında olduğunu varsayalım. Bunları topladığımızda sizin sıralamanız 5400 gibi gözükmektedir. Ancak hem 2014 hem de 2015 KPSS'ye girip her ikisinde de örneğin 90 alan aday sizin önünüzde mükerrer sıra yaratmaktadır. Bu durumda sizin sıralamanızı makul bir şekilde 1500 düşürecek olursak 5400 - 1500 = 4000'lerde bir sıralamanız olacaktır.

Sınava 6500 civarı sıralarda olan kişilerin girebileceğini düşündüğümüzde sizin sıranız 4000'leri bile bulmayacaktır ve 81.270 civarı puan ile bu sınava rahatlıkla girebileceksinizdir. (2015 P49 türünden 82.270 puanına denk gelen sıralama gerçek bir sıralama değeridir)

Ayrıca bir önceki yıl alınan 331 MHUY sınavında taban puanın 75.9 ile kapattığı da dikkate alınmalıdır. Bize göre76.5 ve üstü herkes kesinlikle hazırlığa başlamalıdır. 76 ve buçuk arası ise kendi takdiri ile çalışmalıdır.

"Başvuru ne zamanmış? - Nasıl başvuracağız?"

Her ilanda bununla da ilgili başlıklar yer almaktadır.MHUY ilanında şunlar yer almaktadır:

"Sınava ön başvurular, 10-16 Eylül 2015 tarihleri arasında elektronik ortamda ÖSYM aracılığıyla alınacaktır"

"Sınav nasıl yapılacakmış? Ne zamanmış?"

Bu bilgi de yine ilanda yer almaktadır. Her ilanda "SINAV USULÜ-SINAV YERİ-SINAV ZAMANI" gibi başlıklar altında buna ilişkin bilgiler verilmektedir.

MHUY ilanında buna binaen şunlar yer almaktadır:

"III- SINAV TARİHİ, YERİ VE BAŞLAMA SAATİ

Sınav ÖSYM tarafından 07 Kasım 2015 Cumartesi günü Ankara'da yapılacaktır. Sınav 09.30'da başlayacaktır.

IV- SINAV ŞEKLİ

Sınavda adaylara, çoktan seçmeli ...uygulanacaktır. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecektir. Sadece doğru cevaplar dikkate alınacaktır."

Tahminimizce daha önceki sınavlarda olduğu gibi bu sınavda da 100 soru sorulacak ve her bir alana 25'er soru verilecektir. ANCAK puan değerlendirme bölümündeki %20-%30 verileri dikkate alındığında maliye ve hukuk 30'ar soru, muhasebe ve iktisat 20'şer soru gelebilir.

"Hangi ders-konu soruluyor? - Nelere çalışmak gerekiyormuş?

Her kurum sınavının konuları diğerinden farklıdır. Ama genel olarak anayasa-idare,ceza-medeni-borçlar hukuku çoğu sınavda soru gelir. Mikro ve makro iktisat, maliye ve genel muhasebeden çoğu sınavda soru gelir. Bunun haricindeki dersler ve konular ise sınavdan sınava değişmektedir.

Bu sorunun cevabı her ilanda "SINAV KONULARI" başlıklı bölümde yer alır. Bu bölüm de Türkçe yazılmıştır ve okunduğunda anlaması da gayet kolaydır.

MHUY ilanına bakacak olursak şu ifade yer almaktadır:

"IV- SINAV ŞEKLİ

Testlerin konuları aşağıda belirtilen şekilde olacaktır:

a)İktisat: 1)Makro İktisat ve Mikro İktisat, 2)Uluslararası İktisat, 3)Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Kuruluşlar.

b)Maliye: 1)Kamu Maliyesi (Kamu Gelirleri, Kamu Harcamaları, Bütçe, Kamu Borçları), 2)Maliye Politikası, 3)Türk Vergi Sisteminin Genel Esasları.

c)Hukuk: 1)Anayasa Hukuku, 2)İdare Hukuku (Genel Hükümler-İdari Yargı), 3)Ceza Hukuku (Genel Hükümler), 4)Borçlar Hukuku (Genel hükümler), 5)Medeni Hukuk (Aile Hukuku hariç), 6)İcra ve İflas Hukuku (Genel Hükümler).

ç) Muhasebe: 1)Genel Muhasebe, 2)Mali Analiz ve Raporlama."

Bu bilgileri tablolaştırarak aktaralım:

Ders Adı

Soru Gelecek Konu

Soru Gelmeyecek Konu

Hukuk

1)Anayasa Hukuku, 2)İdare Hukuku (Genel Hükümler-İdari Yargı), 3)Ceza Hukuku (Genel Hükümler), 4)Borçlar Hukuku (Genel hükümler), 5)Medeni Hukuk (Aile Hukuku hariç), 6)İcra ve İflas Hukuku (Genel Hükümler).

Ticaret Hukuku- Ceza usul- Ceza Özel- Borçlar Özel- Aile Hukuku

İktisat

1)Makro İktisat ve Mikro İktisat, 2)Uluslararası İktisat, 3)Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Kuruluşlar.

İktisadi Düşünceler tarihi, kalkınma-büyüme, para banka, Türkiye ekonomisi

Maliye

1)Kamu Maliyesi (Kamu Gelirleri, Kamu Harcamaları, Bütçe, Kamu Borçları), 2)Maliye Politikası, 3)Türk Vergi Sisteminin Genel Esasları.

Maliye Teorisi - Vergi Usul Hukuku - Vergi hukuku

Muhasebe

1)Genel Muhasebe, 2)Mali Analiz ve Raporlama

Finansal Muhasebe-Maliyet Muhasebesi

Ayrıca Türkçe, matematik, coğrafya, tarih, ÇEKO, işletme gibi konulardan da soru gelmeyecektir. ANCAK, birkaç yıldır moda olduğu üzere bu sınavda da soru gelebileceği için "İnsan Hakları ve Hak Arama Yolları"na ilişkin bir kaynak edinilmesi ve incelenmesi mantıklı olacaktır.

"Hangi derslere-konulara ağırlık vermeliyim?"

Kurum sınavlarında kural olarak her sorunun değeri aynıdır. Bu yüzden tüm derslere eşit çalışılması gerekir. Tabi belli alanlardan daha çok soru çıkıyorsa bu derslere yüklenmek tabi ki mantıklı olacaktır. Ancak bazı kurum sınavlarında soru değerleri farklı da olabilir.

Hangi konulara ağırlık vereceğinizi analiz edebilmek için ise kurum sınavının geçmiş sınav sorularını bulmanız ve incelemeniz gerekir. Bunlar da genel olarak memurlar.net forum bölümünde adaylar tarafından paylaşılmaktadır. Bu size yorucu gibi gözükmemelidir. Gerçekten size çok fayda sağlayacak belki de atanmanızı sağlayacak bir tüyodur.

MHUY ilanına bakacak olursak

"Yazılı sınav sonuçları, hukuk ve maliye konu grupları için yüzde 30'ar, iktisat ve muhasebe konu grupları için yüzde 20'şer oranında ağırlıklandırılarak yüz(100) tam puan üzerinden değerlendirilir." İfadesi yer almaktadır.

Buna göre bu sınavda iki olasılık vardır:

1-Maliye ve hukuk 30'ar soru + iktisat ve muhasebe 20'şer soru gelebilir.

2-Her alandan 25'er soru gelir ancak Maliye ve hukuktan çözülen her bir soru sizlere 1.20 puan kazandırır iken iktisat ve muhasebeden her bir soru 0.80 puan kazandırır.

Çıkarılması gereken strateji şudur: bu sınavda daha yüksek puan getirecek olan dersler maliye ve hukuk dersleridir. Bunlara daha fazla yüklenmeli ve bunlardan soru kaçırılmamalıdır.

"Hangi kaynaklardan çalışmak lazım"

KPSS kaynakları ile kurum sınavlarına hazırlanılması mümkündür denilebilir. Ancak, bu durum sizin elinizde hangi kaynaklar olduğuna bağlıdır. Basit ders notları ve renkli resimli KPSS kaynakları ile kurum sınavlarının kazanılması pek mümkün değildir. Kurum sınavları için genel kabul gören kaynaklar edinilmelidir.

MHUY sınavına baktığımızda

MHUY sınavının önceki yıl sorularına bakıldığında hukuk ve maliye derslerinden gereksiz yere ağır soruların geldiği görülebilmektedir. Bu yüzden kaynak seçiminde dikkatli hareket edilmesi önemlidir.

MHUY sınavına nasıl çalışılmalıdır?

Bir kurum sınavına girmeden önce, soruların hangi makam tarafından hazırlandığını bilmek önemlidir. Çünkü bu sayede hangi çıkmış soruların analiz edilmesi gerektiği ortaya çıkacaktır. Buna göre de ders çalışması gerekir.

Sadece soru çözerek ders çalışılmaz. Mevcut sorularınızda yer almayan bir konuda soru geldiğinde ise başarısız olmanız kaçınılmazdır. Bu yüzden ağırlıklı olarak konu çalışılmalı ve bol bol tekrar yapılmalıdır. Bir konuya bir veya en fazla iki kaynaktan çalışılmamalıdır. Aynı şeyi farklı farklı kaynaklardan çalışmak, tekrar etmek değildir ve verimsizdir.

MHUY sınavına baktığımızda

Bu sınavın sorularını ÖSYM hazırlayacaktır. Bu durumda ÖSYM'nin bu dört alandaki tüm sorularını (KPSS, hakimlik, Sayıştay, TODAİE gibi) bir kez elden geçirmek mantıklı olacaktır. Bunun yanında çıkmış MHUY soruları ise defalarca elden geçirilmeli ve iyi analiz edilmelidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber