Gazlı içecekler yerine su, ayran ve soda tüketilmeli

Diyetisyen Tulgar: Gazlı içecekler yerine su, ayran ve soda tüketilmeli

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 02 Eylül 2015 17:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Gazlı içecekler yerine su, ayran ve soda tüketilmeli

BESLENME ve Diyet Uzmanı Hülya Tulgar, vücudun ortalama yüzde 59'unu oluşturan suyun, yaşamsal öneme sahip olduğunu, sıvı gereksinimini karşılamak için yetişkinlerin günde 1,5-2 litre sıvı tüketmesi gerektiğini belirterek, "Serinlemek için tercih edilen gazlı içecekler, sıvı ihtiyacını karşılamak yerine susuzluğu ve vücuttan sıvı kaybını artırır. Bu nedenle ayran ve soda gibi sağlıklı içecekler tüketilmelidir" dedi.

Diyetisyen Hülya Tulgar, vücudun su gereksiniminin hava sıcaklığına göre değiştiğini belirtti. Tulgar, "Normal koşullarda; idrar, ter, solunum ve sindirim yolu ile günde yaklaşık 2.5 litre sıvı vücuttan atılmaktadır. Hava sıcaklığının artış gösterdiği dönemlerde ise terleme de fazla olduğundan vücudun sıvı ihtiyacı artar. Bu nedenle susuzluğu önlemek için bol sıvı tüketimi gereklidir. Vücudun sıvı ihtiyacını karşılamakta en iyi tercih su, ayran ve sodadır. Bu tür sağlıklı içecekler, ter ile vücuttan atılan minerallerin geri kazanılmasını sağlamaktadır. İçerdiği doğal bakteriler sayesinde bağırsak düzenleyici özelliği bulunan yoğurt da iyi bir serinleticidir. Yoğurt, ayran formunda tüketildiğinde ise vücudun daha fazla sıvı alması sağlanır" ifadelerini kullandı.

FAZLA KAFEİN VÜCUTTA SIVI KAYBININ ÖNEMLİ BİR NEDENİ

Diyetisyen Tulgar, şekersiz içilen yeşil çay, kuşburnu ve diğer bitki çaylarının, antioksidan ve C vitamini içerikleri nedeniyle tercih edilmesi gereken içecekler olduğunu vurgulayarak, şöyle dedi:

"Kilo problemi olmayanların mevsim meyvelerinden hazırlanmış taze meyve suları tüketmeleri önerilmektedir. Potasyum, kalsiyum ve fosfor içeren meyve suları, sıvı kaybını engelleyen sağlıklı içeceklerdir. Fazla kafein tüketimi vücutta sıvı kaybının önemli bir nedenidir. Demli kahve, demli çay, hazır satılan meşrubatlar ve kakaolu içecekler özellikle sıcak günlerde tercih edilmemelidir. Bu içecekler idrar söktürücü özellikleri nedeniyle vücuttan su kaybına yol açmakta, içerdikleri renklendirici ve koruyucu maddeler de vücutta toksik etkisi yapmaktadır. Hazır satılan meyve sularının içeriğinde bulunan yüksek oranda şeker de obezitenin en önemli nedenleri arasındadır. Yapılan araştırmalar, gazlı içecekler ile kemik erimesi, diş hassasiyetleri ve kalp hastalıkları arasında bağlantı olduğunu göstermektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber