Google Flash'ı engellemeye başladı

Google, 1 Eylül tarihi itibariyle kendi tarayıcısı Chrome üzerinde görüntülenen Flash reklamları engellemeye başladı.

Haber Giriş : 02 Eylül 2015 21:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Google Flash'ı engellemeye başladı

Son yıllarda internet teknolojileri içinde en çok tartışılan konuların başında Flash geliyordu. Adobe tarafından geliştirilen ve özellikle reklam, video oynatıcı ve benzeri hizmetlerde kullanılan Flash, birçok firma tarafından geliştiriliyordu. Eleştirilerin temelinde Flash'ın tarayıcı ve işletim sistemlerini kilitlemesi ve yorması geliyordu.

Konuyla ilgili bir adım da Google'dan geldi. Firma daha önce yaptığı duyuru ile 1 Eylül tarihinden itibaren tarayıcısı üzerinden Flash formatında reklamların gösterilmeyeceğini açıklamıştı. Bu kararını uygulamaya koyan firma, Chrome üzerindeki bu desteğini kaldırdığını açıkladı. Flash içerikli reklamları görmek isteyenler için Ayarlar menüsüne bu içerikleri göstermeyi aktif etme özelliği de eklendi. Google yaptığı açıklama ile reklam verenlere çalışmalarını HTML 5 ya da diğer teknolojilerle hazırlamalarını önerdi.

Flash'ın engellenmesi şimdilik sadece reklamları kapsayacak şekilde tasarlandı. Farklı içeriklerde bu teknolojiyi kullanan sitelerin görüntülenmesinde bir sıkıntı yaşanmayacak. Son dönemde yaşanan sıkıntılar yüzünden YouTube ve Vimeo gibi video paylaşım siteleri HTML 5 teknolojisine geçtiği için bu engellemeden etkilenmiyor.

Flash 5 ile ilgili tartışmalar 2010 yılında Apple'ın CEO'su Steve Jobs tarafından başlatılmıştı. Kriz sonrasında Apple'ın mobil cihazları Flash desteğini kaldırmıştı. Geçtiğimiz günlerde de alternatif tarayıcı Firefox da geçici bir süreliğine Flash desteğini kaldırmıştı.

Kaynak: Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber