'Mobilde oyun yeni başlıyor'

Türk Telekom CEO'su Aslan, 4.5 ihalesinin ardından bir sonraki raunda hazır olduklarını söyledi

Kaynak : Dünya
Haber Giriş : 02 Eylül 2015 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Mobilde oyun yeni başlıyor'

Selenay YAĞCI

Türk Telekom CEO'su Rami Aslan, grubun frekans ihalesi için önceden hazırlıklı olduğunu belirterek, "Bilançomuz çok kuvvetli, bir sonraki raunda hazır olacak nakit kapasitemiz var" dedi. Türk Telekom Grubu'nun aldığı frekans paketleriyle sektörde koşulların eşitlendiğini belirten Aslan, "Adil frekans dağılımının ardından mobilde oyun yeniden başlıyor. Yatırımlarımız sayesinde bugün çok avantajlı bir noktadayız. Bizim altyapımız olmasaydı değil 4.5G teknoloji 3G teknolojisini dahi kullanamazdık" diye konuştu.

Türk Telekom yöneticileri, Çırağan Sarayı'nda grup şirketi Avea'nın 954.68 milyon euro bedelle beş frekans paketi aldığı IMT Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesi (4.5G) sonrası süreçle ilgili değerlendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda söz alan grup CEO'su Aslan, "Türk Telekom frekans ihalesi için önceden hazırlıklıydı, bilançomuz çok kuvvetli, bir sonraki raunda hazır olacak nakit kapasitemiz var" dedi.

Aslan, Türk Telekom'un frekans bedeli için mevcut nakdini kullanabileceği gibi başka fırsatları da değerlendirebileceğini söyledi. İhale sonucunda Türk Telekom Grubu'nun aldığı frekans paketleriyle, sektörde koşulların eşitlendiğini belirten Aslan, sözlerini şöyle sürdürdü: "26 Ağustos'ta gerçekleştirilen ihale, gerçekleşen frekans dağıtımıyla, sektörümüze normalizasyon getirirken, tüm operatörlerin eşit şartlarda rekabet edebilmesi için uygun bir zemin oluşturuldu. Adil frekans dağılımının ardından mobilde oyun yeniden başlıyor. Geçmişten günümüze yaptığımız vizyoner yatırımlar sayesinde bugün çok avantajlı bir noktadayız. Bizim altyapımız olmasaydı değil 4.5G teknoloji 3G teknolojisini dahi kullanamazdık."

'4.5G'nin baz istasyonlarını bizim altyapımız besleyecek'

Akıllı ihale stratejisiyle tam olarak istedikleri frekansları aldıklarını aktaran Aslan, bu frekanslarla birlikte fiber altyapıdan aldıkları güç sayesinde, Türk Telekom Grubu'nun sektörün en güçlü oyuncusu olduğunu aktardı. Fiber altyapıya öncelik verdiklerini belirten Aslan, "2005'ten bu yana devam ettiğimiz ve yılsonuna kadar, lisans ve frekans bedeli hariç yaklaşık 20 milyar lirayı bulacak yatırımlarımızın üçte ikisini altyapı ve fibere yaptık. Çok çalışmamızın ve yatırımlarımızın faydasını, Türkiye'nin en iyi 4.5G şebekesini dünyanın en hızlı fiber altyapısı üzerine kurarken göreceğiz" diye konuştu.

Son 5 yılda Türkiye'deki telekomünikasyon yatırımlarının yarısına yakınını Türk Telekom Grubu'nun tek başına yaptığını kaydeden Aslan, Ar-Ge çalışmalarının ve 5G için aldıkları 8 patentin, gelecek yeni nesil teknolojiler konusundaki vizyonlarının göstergesi olduğunu ifade etti. Nisan 2016'dan itibaren 4.5G hizmetinin Türk Telekom tarafından verileceğini belirten Aslan, grubun fiber altyapısının yüksek performanslı 4.5G baz istasyonlarını besleyecek kökleri oluşturacağını söyledi.

'Bu frekanslarla 5G için de gerekli ihtiyacı karşılarız'

Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi CEO'su Erkan Akdemir de "İhaleye açılan spektrumun yüzde 30'unu aldık ve toplamda müşteri başına düşen en yüksek spektruma sahip operatör olduk. Bu sayede en yüksek hızı ve kapasiteyi bizim müşterilerimiz deneyimleyecek. Aldığımız frekanslarla mobil rekabeti şekillendirecek güce sahibiz" dedi.

İhalede aldıkları frekanslarla 5G için de gerekli ihtiyacı karşılayabilecek duruma geldiklerini anlatan Akdemir, "Özellikle temel 4.5G bantları arasında en geniş kapsama alanının sağlanması adına büyük önem taşıyan 800 MHz frekans bandının 700 MHz'e yakın kısmını almamız son derece önemli. Çünkü bu frekansın 700 MHz'e yakın olan alt dilimleri daha temiz olmanın yanı sıra, gelecekteki 5G teknolojilerinin hayata geçirilmesi adına da büyük önem taşıyor" diye konuştu. 1800 MHz'de daha önce Avea'nın 15 MHz frekansı olduğunu ve ihalede ikinci paketi de alarak toplam 35 MHz ile en geniş kapasiteye sahip olduklarına dikkat çeken Akdemir, "2100 MHz, temelde 3G frekansı olduğu için, Türk Telekom Grubu olarak bu frekansı hedeflemedik ve yeni nesil teknolojilere yatırım yapmayı tercih ettik. Yoğun ve kapalı alanlarda daha iyi müşteri deneyimini mümkün kılan 2600 MHz frekansında yeterli kapasiteyi aldık" dedi.

'4.5G'yi fiber farkıyla yaşatacağız'

Türk Telekom Grubu Kurumsal İş Birimi CEO'su Mehmet Ali Akarca, 4.5G'nin sağlıklı bir şekilde hayata geçebilmesi için yüksek performanslı altyapılara ihtiyaç duyulduğuna, bunun için de fiberin vazgeçilmez olduğuna dikkat çekti. Mehmet Ali Akarca, "Bugün 1 milyona yakın şirketin dijital rehberi durumundayız. Hedefimiz pazardaki toplam 2.6 milyon şirkete hizmet vermek. Ülkemizin en büyük 500 şirketinin 499'u Türk Telekom Grubu müşterisi ve bizimle çalışan kurumlar. Hepsi 4.5G'yi fiber farkıyla yaşayacak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber