Madenden çıkardıkları altının değerini 10 kat fazla göstermişler

MASAK müfettişleri, Koza'nın altın madeninden çıkardığı altının değerini 10 kat yüksek gösterip himmet paralarını yurtdışına yolladığını belirledi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 03 Eylül 2015 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Madenden çıkardıkları altının değerini 10 kat fazla göstermişler

HAZAL ATEŞ

Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla Koza-İpek Grubu'na ait 23 şirkete yönelik operasyonun ardından Mali Suçları Araştırma Kurulu'nda (MASAK) özel bir ekip konuyu tüm detaylarıyla masaya yatırdı. Bu şirketlerin tüm bankacılık işlemleri, yurtdışına para transferleri, Paralel Yapı'ya bağlı vakıflar ve şirketlerle finans ilişkisi inceleniyor. Müfettişler madenden çıkarılan altının değerinin 10 katı kadar üzerinde gösterilerek himmet paralarının yurtdışına gönderildiği bulgusuna ulaştı. Paralel Yapı'nın kasası olarak nitelendirilen Koza-İpek Grubu'na yönelik operasyonda herhangi bir açık kapı bırakılmaması için özel ekip dün gece MASAK'ta mesai yaptı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Sermaye Piyasası Kurumu'ndan da teknik yardım istendi. Şirketlerin yurtdışı bağlantılarına ilişkin operasyon gizli yürütülürken, ABD başta olmak üzere diğer ülkelerdeki ayağında yer alan Paralel isimlere yönelik para transferleri de mercek altına alındı.

MAL VARLIĞINA EL KONULABİLİR

Müfettişler, yüklü miktarda vergi kaçırma ya da Paralel Yapı bağlantılarının belgelenmesi durumunda mal varlıklarına tedbir konulacağını belirtti. Paralel Yapı'nın Kırmızı Kitap'a girmesinin ardından terör örgütü olarak nitelendirilen yapıda yer alan bazı isimlerin banka hesapları da incelemeye alındı. Bu isimlerin Koza-İpek Grubu'na ait şirketlerle bağlantılarına da bakılıyor. Müfettişler, Paralel Yapı bağlantı saptanması durumunda bu şirketlere ulusal güvenlik nedeniyle el konulmasının da mümkün olduğunu belirtiyor. Bu durumda "Gülen'in gülümsemesine tüm varlığımı bağışlarım" diyen Akın İpek'in mal varlığına da el konulabilecek. Maliye kaynakları MASAK ile Vergi Denetim Kurulu'na (VDK) gelen tüm ihbar ve şikayetlerin de yeniden gözden geçirildiğini ifade ediyor. Müfettişler, "Bir gram altının on gram gösterildiğine dair şikayetler inceleniyor. Kurumlar vergisi, kar transferi ile gelir vergisinde herhangi bir usulsüzlük olup olmadığına bakılıyor. Bir firmanın elde ettiğinden daha fazla ticari gelir beyan etmesi halinde ticari kar üzerinden yüzde 20 oranında vergi ödemesi gerekiyor" dedi.

SİSTEMLERE FORMAT ATMIŞLAR

Koza İpek Holding'in arama yapılan şirketlerindeki bilgisayarların yedeklerinin alınması (imaj alma) işlemleri için ise uzman 42 polis görev aldı. Yapılan ilk incelemede bilgisayarların kısa süre önce formatlandığı tespit edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber