Kaçırılan türk işçileri özellikle seçmişler

Bağdat'ta Nurol İnşaat'ın yaptığı Al Sadr Şehir Stadı'nda çalışan 3'ü mühendis, 14'ü işçi ve biri muhasebeci 18 Türk, silahlı kişilerce kaçırıldı. Türk işçilerin özellikle seçildiği ortaya çıktı.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 03 Eylül 2015 08:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kaçırılan türk işçileri özellikle seçmişler

Irak'ın başkenti Bağdat'ta Nurol İnşaat'ın inşa ettiği Al Sadr Şehir Stadı'nda çalışan 18 Türk kaçırıldı. Önceki gece sabaha karşı saat 03.00 civarında Bağdat'ın kuzey doğusundaki Sadr Şehri semtinin, Habibiyah mahallesinde bulunan şantiyeye baskın düzenlendi.

10 cip ve 2 minibüsle geldiler

10'dan fazla arazi aracı ve 2 minibüsle gelen askeri üniforma giymiş, maskeli ve silahlı grup, karavanlarda uyuyan Türk işçileri rehin aldı. Nurol İnşaat'tan yapılan açıklamada kaçırılan 18 Türk'ün; 3'nün mühendis, 14'ünün işçi ve birinin muhasebeci olduğu belirtildi.

Her yeri aradılar

Türkleri kaçıran kişilerin ofis ve odaların kapısını kırarak arama yaptığı öğrenildi. Olayla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Kaçırılma sırasında şirkette Türk işçilerini diğer ülkelerin vatandaşlarından ayırarak bir seçime tabi tuttuklarını öğrendik" dedi. Bilgiç, "Olayın öğrenilmesinin ardından Bağdat Büyükelçimiz Iraklı yetkililerle hemen temas etti. Şu aşamada ne için ve hangi saikle bu kişilerin alıkonulduğunu bilmek zor" diye konuştu.

Sadr kenti Şiilerin kalesi

Başkent Bağdat'ın 9 idari bölgesinden birisi olan Sadr kenti, nüfusunun büyük bölümünü Şiilerin oluşturduğu bir semt. Yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı semt, başta Şii lider Mukteda el Sadr'a bağlı milisler olmak üzere çok sayıda Şii gruba ev sahipliği yapıyor, bu nedenle IŞİD militanlarının bölgede etkinlik göstermesi neredeyse imkansız olarak niteleniyor.

Kendilerini Es Selam üyesi diye tanıtmışlar

Kaçırılan işçilerle ilgili temaslar yürüten bazı işadamları BBC Türkçe'ye yaptıkları açıklamada, eylemi yapanların kendilerini Şii örgüt Es Selam'ın üyeleri olarak tanıttığını söyledi. Türk büyükelçiliğinden bazı yetkililer ise eylemin arkasında Es Selam'ın olduğunu düşünmediklerini, zira adam kaçırmanın bu örgütün kullandığı bir yöntem olmadığını vurguladı. BBC Türkçe'nin görüştüğü Bağdat'tan kaynaklar da Es Selam'ın Mukteda El Sadr hareketine bağlı olduğunu, örgütün bugüne kadar bu tip eylemler yapmadığını söyledi. BBC, Sadr semtinde Türkiye'nin 'IŞİD dahil, Sünni silahlı grupları desteklediğinin düşünüldüğü, bu nedenle de Şii milislerin Türk dış politikasına tepkili olduğu yorumunu yaptı.

Yeşil Bölge'nin 10 km dışında

Irak'ta yoğun olarak yaşanan insan kaçırma eylemleri fidye alabilmek amacıyla yapılıyor. İnşaatın bulunduğu bölge Bağdat'taki Amerikalıların kurduğu ve en güvenli yer olarak bilinen 'Yeşil Bölge'den yaklaşık 10 kilometre uzakta bulunuyor. Irak Gençlik ve Spor Bakanı Abdul-Hussein Abtan'ın projeye çok önem verdiği ve inşaatı birçok kez ziyaret ettiği de biliniyor.

BAŞBAKAN YARDIMCISI KURTULMUŞ: 'Irak makamlarıyla temas halindeyiz'

Olayla ilgili bir açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ise, "Bağdat'ta bir Türk müteahhitlik firmasında çalışan 18 vatandaşımız kaçırılmıştır. Irak makamlarıyla çok sıcak temaslarımız devam ediyor. Irak makamları da henüz olayın nasıl olduğu ve kimler tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin bir bilgiye sahip değildir" dedi. Dışişleri Bakanlığı ise Irak güvenlik makamlarıyla Bağdat Büyükelçiliği'nin temas halinde olduğunu ve kaçırılmanın olası nedenlerinin araştırıldığını ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber